Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό "βαρίδι" έσπασε και τις 2.300

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε η Σοφοκλέους, κάτω από τις 2.300, καθώς οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, εντάθηκαν στο φινάλε. Κάτω από τα 20 € η ΕΤΕ, "βουτιά" άνω του 5% για ΤΤ, ΜΡΒ, ΜΙG, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ. 

Με… βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο και τους πωλητές να μην πείθονται συνεχίστηκε σήμερα η διόρθωση στο ΧΑ.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και την τέταρτη αρνητική σε έναν κύκλο έξη ημερών, που χαρακτηρίστηκε από την δημιουργία "σχηματισμού διπλής κορυφής". Ο ΓΔ διαμορφώθηκε τελικά στις 2.276 μονάδες με απώλειες 2,7% ο δε FTSE20 με διόρθωση 3,2% στις 1.177 μονάδες.

Σήμερα μάλιστα, το αρνητικό σερί πίεσε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και των 2.300 μονάδων (έχοντας ακυρώσει νωρίτερα τις 2.320 και τις 2.350 μονάδες χθες). Σε ανάλογη φορά και ο FTSE20 που μετά την δημιουργία της διπλής κορυφής στις 1.271 μονάδες ακολουθεί μία σχεδόν αδιάλειπτη πτωτική τροχιά, με τους πωλητές και πτωτικούς παίκτες να αφήνονται να κάνουν παιχνίδι.

Οι συναλλαγές μέτριες μεν περισσότερες όμως από χθες προσέγγισαν τα 164 εκατ. ευρώ. Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης ο συνεχιζόμενος ευτελισμός του ΟΤΕ από την DeutscheTelekom, η συνεχιζόμενη κοροϊδία και απαξία των μικροεπενδυτών με την υποχώρηση της τιμής χαμηλότερα και των 10 ευρώ (!) να γεννά πλέον "πονηρές σκέψεις". Χαμηλό ημέρας στα 9,90 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού, που τελικά τη…γλύτωσε στα 10 ευρώ.

Θα εμμείνουμε στην εκτίμηση, που εκφράζουμε τις τελευταίες ημέρες, πως η δικαιολογημένη (και από τεχνικής πλευράς) διόρθωση ήθελε μία γερή αφορμή, και αυτή δόθηκε γύρω από το παιχνίδι προεξόφλησης με το ενδεχόμενο α.μ.κ τραπεζικών ομίλων. Και άλλων εταιρειών, βεβαίως ωστόσο η μεγαλύτερη έκθεση πωλητών ήταν μέχρι και προχθές σε τραπεζικές μετοχές.

Ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί σχεδόν …μονόπατα μετά την καταγραφή κορυφής στις 3.033 μονάδες, ενώ με βάση τα προχθεσινά στοιχεία του www.ase.gr, ο δανεισμός τίτλων μέσω ΕΧΑΕ και OTC παρέμενε σε υψηλά επίπεδα. Αναφέρεται ενδεικτικά πως στην άμεσα… θιγόμενη μετοχή της Alpha Bank ο συνολικός αριθμός δανεισμένων τίτλων ανέρχονταν σε 6.571.444 τεμάχια.

Η μετοχή της Alpha Bank σήμερα από τα 9,63 ευρώ υποχώρησε τελικά στα 8,96 ευρώ. Στη μετοχή της Eurobank το σύνολο των δανεισμένων τίτλων ανέρχονταν σε 7.480.531 (όμως οι OTC μετοχές ήταν 4.644.331 δηλαδή περισσότερες απ΄ότι μέσω ΕΧΑΕ). Η μετοχή της Eurobank από τα 9,48 έκλεισε στα 8,92 ευρώ. Ανάλογη εικόνα για Εθνική Τράπεζα (8.037.011 από τις οποίες 5.380.211 μέσω OTC) με την τιμή να διαμορφώνεται από τα 20,87 στα 19,60 ευρώ.

Περίπου ίδια εικόνα για Τράπεζα Κύπρου (που διατηρούνται επίσης πολλές δανεισμένες μετοχές ) και Τράπεζα Πειραιώς. Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί, πως σύμφωνα με τα τελευταία υψηλά η μετοχή της Εθνικής έφτανε σήμερα να διορθώνει μέχρι 5% από τα 21,08 ευρώ, η Eurobank κατά 8,64% και η Alpha Bank κατά 10,12% από τα 10,08 ευρώ.

Τεχνικά η μετοχή της Eurobank "πιάνει πλέον" το 1 / 3 της δικαιολογούμενης διόρθωσης (μετά την εξέλιξη του τέταρτου-ανοδικού κύματος) ενώ στα επίπεδα της πρώτης στήριξης υποχωρεί η Alpha Bank.

Αντιθέτως, η Εθνική "κρατά" μεγαλύτερο μέρος της προηγηθείσας ανόδου και έχοντας κλείσει το θέμα της α.μ.κ μπορεί να μην υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα των 19,9 ευρώ αύριο-μεθαύριο.

Σε αυτό το περιβάλλον, που δεν βοηθούν και οι ξένες αγορές (αν και η διόρθωση του ΧΑ και…προθύστερη είναι και μεγαλύτερη από αυτή την ευρωπαικών χρηματιστηρίων) είναι λογικό οι εν δυνάμει αγοραστές να μην επείγονται να στηρίξουν τις επιλογές τους, την αγορά.

Πόσo μάλλον από τη στιγμή, που η ενδοσυνεδριακή διακύμανση τραπεζικών μετοχών και τίτλων του FTSE20 κυμαίνεται στο 4-6%.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώναμε και χθες ο κύκλος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 6μηνου των τραπεζών ξεκινά από τη μεθεπόμενη εβδομάδα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους παίκτες "προεξόφλήσης". Προτιμότερο να πάρουν την αγορά και τιμές σε μετοχές επιλογών τους ακόμη και 2-5% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, παρά να "εκβίαζαν" άμεσα μία ριψοκίνδυνη κίνηση πέραν των 1.271 μονάδων.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε, πως η "επίτευξη" των 2.450 μονάδων ήταν η ελάχιστη προβλεπόμενη (από την τεχνική ανάλυση) ανοδική κίνηση-αντίδραση του ΓΔ, οι 2.560 ένα λογικό σημείο κατάληξης της. Με βάση αυτή την προσέγγιση, το ακραία θετικό σενάριο θα μπορούσε να βρει τον ΓΔ σε πλήρη κάλυψη (100% της προηγούμενης καθοδικής κίνησης) μέχρι τις 3.000 μονάδες αλλά αυτό απέχει πολύ για να εξετάζεται σε αυτή την φάση της αγοράς.

Θα επιμείνουμε, πως με την ολοκλήρωση αυτής της διόρθωσης και πριν δοθούν ισχυρότερες ενδείξεις για έναν μεγαλύτερο πτωτικό κύκλο στη συνέχεια, στο ΧΑ δικαιολογείται μία αντίδραση πάνω από τις 2.450 (προς τις 2.560 μονάδες, ίσως…). Αυτά όμως αφορούν περισσότερο την επόμενη φάση σχεδιασμού, καθώς η έκταση της διόρθωσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Το γεγονός, πως από τις μετοχές του Ftse20, η Coca Cola 3Ε είναι αυτή που συνεχίζει να διασώζεται λέει αρκετά για τη συνέχεια.

Αντιθέτως χαμηλότερα υποχωρούν Ελληνικά Πετρέλαια (7,3 ευρώ), Όμιλος Μυτιληναίος (5,66), Motor Oil (8,12), Βιοχάλκο (4,71) αλλά και Ελλάκτωρ (5,6 €), ΔΕΗ (14,7 €) , Intralot (4,17) κ.α. Υψηλές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν και στην Alapis ( 0,63), τη Γενική Τράπεζα (0,88), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (5,55).

Η σύνθεση και η…σπουδή των πωλητών σε μετοχές χαμηλότερης αποτίμησης -πλην όμως σηματωρών στους τομείς τους- όπως για παράδειγμα σε Lavipharm (1,35), ΑΝΕΚ (0,88), ΑΤΤΙΚΑΤ (0,64 ) κ.α. παραπέμπει σε παίκτες, που εξακολουθούν να κατοχυρώνουν θέσεις με αρκετούς από αυτούς να προσβλέπουν ενδεχομένως σε χαμηλότερες τιμές, εάν και εφ΄ όσον δοθούν αφορμές για ακόμη έναν ανοδικό γύρο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v