Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαράς ευαγγέλια για τις μεγάλες τράπεζες!

Γιατί θα πρέπει οι διοικήσεις των περισσότερων μεγάλων τραπεζών να χαίρονται αυτές τις μέρες όπου οι μετοχές υποχωρούν; Πολύ απλά, γιατί μπορούν να βελτιώσουν κι άλλο τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου.

Χαράς ευαγγέλια για τις μεγάλες τράπεζες!
Δεν είναι μυστικό ότι η αναμενόμενη βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου των μεγάλων τραπεζών θα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις εκτεταμένες αγορές κρατικών ομολόγων στις οποίες προχώρησαν το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου.

Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι εκείνες οι αγορές ομολόγων ήταν χρυσοφόρες.

Από τη σκοπιά των μετόχων, τα τραπεζικά στελέχη που έλαβαν τότε τις αποφάσεις θα πρέπει να επαινεθούν για τη διορατικότητά τους και για την τόλμη τους.

Ας μη λησμονούμε ότι ήταν μία περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας και ανησυχίας για τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να βρει τα μεγάλα ποσά που ζητούσε στις διεθνείς αγορές.

Τα μεγάλα spreads που χώριζαν τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών και των επιτοκίων της κεφαλαιαγοράς απεικόνιζαν το επιπρόσθετο ρίσκο όπως το αντιλαμβανόταν η αγορά εκείνη την περίοδο.

Αγοράζοντας το 50% περίπου των εκδόσεων κρατικών ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας για λογαριασμό των ιδίων και των πελατών τους, οι τράπεζες βοήθησαν επίσης το Δημόσιο να ξεπεράσει ανώδυνα τον σκόπελο και να συγκεντρώσει πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση των spreads, αφού άλλα spreads ζητάνε οι αγορές, όταν οι εκδότες των ομολόγων έχουν ανάγκη τα λεφτά, και άλλα όταν γνωρίζουν ότι δεν τα χρειάζονται.

Ασφαλώς θα ήταν ουτοπικό να περιμένει κάποιος ότι οι τράπεζες συνεχίζουν "να κουβαλάνε" στα βιβλία τους την ίδια ποσότητα ομολόγων που αγόρασαν μερικούς μήνες πριν, με δεδομένες τις υπεραξίες που έφερε το ράλι στα χρεόγραφα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.

Σίγουρα θα πρέπει "να έχουν ελαφρύνει" κάπως τις θέσεις τους, πουλώντας κάποια από αυτά τα ομόλογα.

Επιπλέον, πιθανόν να τα διατηρούν στα βιβλία τους, αλλά να έχουν αντισταθμίσει τον κίνδυνο (hedging) να διευρυνθεί εκ νέου το spread μέσω των futures στα γερμανικά ομόλογα.

Όσοι μάλιστα δεν το έχουν κάνει, πιθανόν να το ξανασκεφτούν μετά τη νέα πίεση των spreads που χωρίζει τα ελληνικά ομόλογα από τα γερμανικά, για να το "κλειδώσουν" σε πιο ευνοϊκά επίπεδα.

Το spread μειώθηκε χθες μέχρι τις 106 μονάδες βάσης -ανάλογα με τις τιμές (αγοράς, πώλησης ή mid) που χρησιμοποιεί κανείς-, για να αυξηθεί λίγο αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες που διαθέτουν μεγάλο απόθεμα τέτοιων κρατικών ομολόγων μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπεραξίες που δημιουργεί η πίεση των spreads για να ενισχύσουν την καθαρή τους θέση.

Ταυτόχρονα, είναι σε θέση να συνεχίζουν να προσβλέπουν σε αυξημένα έσοδα από τόκους, καθότι η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με ενέχυρο τα ομόλογα παραμένει πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τα κουπόνια που εισπράττουν.

Γι’ αυτούς κυρίως τους λόγους οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να είναι ευχαριστημένες από τις εξελίξεις στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διασκεδάζουν κάπως τις ανησυχίες από τη σημαντική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες μέρες.


Dr. Money

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v