Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μοντέλο της Fed ψηφίζει Σοφοκλέους!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαπιστώσει κάποιος αν μια αγορά είναι υπερτιμημένη, υποτιμημένη ή δίκαια αποτιμημένη. Το μοντέλο της Fed είναι ένας απλός τρόπος για να προσεγγίσει κάποιος το ζήτημα.

To μοντέλο της Fed ψηφίζει Σοφοκλέους!
Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από τότε που ο κ. Ed Yardeni, στρατηγικός αναλυτής της Prudential Securities εκείνη την εποχή, βάπτισε ένα μοντέλο αποτίμησης των μετοχών Fed Model.

Όμως, η Fed αρνείται ότι χρησιμοποιεί το μοντέλο στις αναλύσεις της, παρότι το όνομά του υπήρχε σε έγγραφα που εστάλησαν στο Κογκρέσο το 1997.

Κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι ήταν ένα από αυτά που χρησιμοποιούσε ο κ. Alan Greenspan στις αναλύσεις του, όταν ήταν ακόμη πρόεδρος στη Fed.

Σε αυτά βασίστηκε ο κ. Yardeni για να δώσει στο μοντέλο το όνομα που το έκανε πασίγνωστο.

Το μοντέλο βασίζεται στην υπόθεση ότι σε συνθήκες ισορροπίας η απόδοση των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων και η απόδοση των μετοχών (earnings yield) θα είναι ίσες.

Αν η απόδοση των ομολόγων ξεπερνά την απόδοση των μετοχών, τότε ο επενδυτής θα πρέπει να αγοράζει ομόλογα και να πουλά μετοχές.

Το αντίστροφο συμβαίνει όταν η απόδοση των ομολόγων βρίσκεται πολύ χαμηλότερα της απόδοσης των μετοχών.

Η τελευταία υπολογίζεται από την αντιστροφή του Ρ/Ε με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη ανά μετοχή ενός χρηματιστηριακού δείκτη.

Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα επειδή υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τα μελλοντικά κέρδη ανά μετοχή.

Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν παραλλαγές του μοντέλου της Fed, π.χ. προτιμούν να συγκρίνουν την απόδοση των εταιρικών ομολόγων αντί των κρατικών.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις (IBES, FactSet) για τα μελλοντικά κέρδη ανά μετοχή του δείκτη MSCI - Greece που χρησιμοποιούν πολλά ξένα χαρτοφυλάκια, το Ρ/Ε διαμορφωνόταν στο 11 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009.

Επίσης, το Ρ/Ε βρισκόταν στο 10,2 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη ανά μετοχή για τη χρήση του 2010 και 8,4 για την αντίστοιχη του 2011.

Με άλλα λόγια, η απόδοση του MSCI - Greece διαμορφωνόταν στο 9,09% για το 2009, στο 9,8% για το 2010 και στο 11,9% για το 2011.

Είναι προφανές ότι η απόδοση των μετοχών, με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009, είναι πιο αξιόπιστη.

Επιπλέον, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου βρισκόταν στο 4,62% χθες το βράδυ.

Είναι λοιπόν σαφές από τη σύγκριση ότι οι μετοχές είναι πιο ελκυστικά αποτιμημένες σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 9,09% και του 4,62% είναι κάπου 4,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακόμη λοιπόν κι αν κάποιος θελήσει να αναγάγει την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σε εταιρικό, αρκετά χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης, προσθέτοντας 2 ποσοστιαίες μονάδες, η διαφορά που προκύπτει παραμένει σημαντική.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το μοντέλο της Fed ευνοεί τη Σοφοκλέους σε σύγκριση με τα ομόλογα.

Εξυπακούεται ότι το μοντέλο δεν είναι πανάκεια αφού δεν αξιολογεί την ελκυστικότητα της Σοφοκλέους σε σχέση με άλλες αγορές ή όσον αφορά στον εαυτό της διαχρονικά.

Είναι όμως ένα καλό σημάδι.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v