Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες η διόρθωση, με τράπεζες η αντίδραση

Αν οι 2.250 μονάδες αποδειχτούν ισχυρή στήριξη, το ΧΑ με οδηγό εκ νέου τις τράπεζες μπορεί να αντιδράσει προς τις 2.300 μον. Αιχμή η Εθνική και κλειδί της τάσης Eurobank, Alpha. Σταθεροποιητικές τάσεις σε ΧΑ και ευρωαγορές.

ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ σε εφεδρεία προκειμένου να απορροφηθούν -στο μέτρο του δυνατού- οι πιέσεις που συνεχίζονται σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Εν μέρει επιτυχής, μέχρι τώρα, η προσπάθεια καθώς ο Γενικός Δείκτης δεν έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.260 ο δε FTSE 20 ισορροπεί πέριξ των 1.170 μονάδων, αμφότεροι με απώλειες στο 0,4-0,5%.

Οι συναλλαγές στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ μάλλον αρκετές για τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση αλλά λογικές εάν εκτιμηθεί πως περίπου οι μισές πραγματοποιούνται σε Εθνική Τράπεζα και Marfin Popular Bank. Περί τα 7 εκατ. ευρώ στην Εθνική και άλλα τρία στην Marfin Popular, που όμως υποχωρούν 0,56% (19,49 ευρώ) και 0,45% (2,23 ευρώ) αντίστοιχα.

Συγκριτικά ελεγχόμενες οι συναλλαγές και σε Eurobank, Alpha Bank με την πρώτη να κινείται σε εύρος 8,89-8,68 και την δεύτερη μεταξύ 9,02-8,88 ευρώ.

Συγκρίνοντας τις συναλλαγές που έγιναν τις προηγούμενες τρεις (πτωτικές) συνεδριάσεις με τις σημερινές σε συνδυασμό με το ποσοστό διόρθωσης των τραπεζικών μετοχών από τα τελευταία υψηλά τους ενισχύεται η εκτίμηση πως η όποια αντίδραση στο ΧΑ θα προέλθει και πάλι από μετοχές του κλάδου.

Ηδη ο κλαδικός δείκτης μετρά απώλειες περίπου 7,5% και κοντά από τα επίπεδα των 2.680-2.700 μονάδων θα δικαιολογούσε τεχνικά μία αναστροφή της πτωτικής κίνησης.

Εάν βοηθήσουν τα ξένα χρηματιστήρια στις αμέσως επόμενες ημέρες το ενδεχόμενο αυτό έχει πιθανότητες να υλοποιηθεί.

Προσώρας οι μεθοδικές κινήσεις των «πωλητών» στην αγορά Παραγώγων, παραπέμπουν σε μία μάλλον συγκρατημένη προεξόφληση τους για περιθώρια διόρθωσης του 20άρη προς τις 1.125-1.130 μονάδες.

Δεν αποκλείεται βέβαια να μην χρειαστεί καν η επιβεβαίωση αυτής της ζώνης στήριξης για τον 20άρη και να βγουν από σχετικά υψηλότερες τιμές μπροστά οι αγοραστές.

Εκ των πραγμάτων σηματωρός αυτής της τάσης στον τραπεζικό κλάδο παραμένει η Εθνική Τράπεζα, που θα δικαιολογούσε μία αναστροφή από τα τρέχοντα ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών (τα 19-19,2 ευρώ αποτελούν περιοχή… θέσφατο για τον όμιλο από την περίοδο της α.μ.κ).

Όμως λόγω της ημέρας θα περιμέναμε μία προσπάθεια αναστροφής της πτωτικής τάσης και από τη μετοχή της Eurobank και βεβαίως της Alpha Bank που εξακολουθεί να «χρωστά» μία απάντηση στους «πωλητές» από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε επαρκή -για σήμερα- την στήριξη των 2.250 μονάδων και ποντάρουμε σε προσέγγιση των 2.280-2.320 μονάδων. Αυτό, που εξ΄αρχής ήταν ζητούμενο τουλάχιστον για όσους παρακολουθούν την αγορά με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση.

Στην περίπτωση επαναφοράς του Γενικού Δείκτη εντός της ζώνης των 2.280-2.320 μονάδων δεν αποκλείεται η συνέχεια να επιφυλάσσει ευκαιρίες ακόμη και για ενδοσυνεδριακό παιχνίδι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v