Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίδρασης

Η επιβεβαίωση των στηρίξεων στις 2.250 μονάδες χθες «γεννά προσδοκίες» για ακόμη μία ανοδική προσπάθεια. Κλειδί η επαναφορά της ΕΤΕ προς τα 20,6€, η ενδεχόμενη υπεραντίδραση Eurobank, Alpha και βεβαίως οι ξένες αγορές.

Γιατί επιμένουν οι «ταύροι» διερωτάται ο παραδοσιακά νουνεχής Στέφανος Κοτζαμάνης σε σχετικό θέμα του (αναδημοσιεύεται από το φύλλο 594 του ΜΕΤΟΧΟΥ) και τα ανά την γη χρηματιστηριακά …ταμπλώ δίνουν αρκετές απαντήσεις.

Είτε μετά το χθεσινό ενθαρρυντικό «κλείσιμο» της Wall, με τον S&P 500 να επανέρχεται υψηλότερα των 1.005 μονάδων (ο Dow Jones αντέδρασε 1,3% στις 9.362 μονάδες) είτε με γνώμονα τις κινήσεις των ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων, που δραστηριοποιούνται και στο ΧΑ οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ ακόμη ενός ανοδικού κύκλου.

Χθες το «πλασάρισμα» τραπεζικών μετοχών και εταιρειών-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης άφηνε υποσχέσεις για σήμερα-αύριο. Με τον Γενικό Δείκτη να έχει επιβεβαιώσει –για αυτή τη φάση της αγοράς- την στήριξη των 2.250 μονάδων (χαμηλότερη τιμή χθες στις 2.264,99 μον.) και τον FTSE 20 να μην χάνει τις 1.175 μονάδες η συνέχεια-πάντα βραχυπρόθεσμα- μπορεί να είναι θετική.

Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο ακόμη μίας ανοδικής αντίδρασης, με αιχμή τις τράπεζες, οδηγό την Εθνική και…συνοδηγούς τις Eurobank, Alpha Bank.

Παρακολουθώντας από την προηγούμενη Πέμπτη ενδελεχώς τα περισσότερα στοιχεία, που αφορούν στην τακτική των «πωλητών» και των «πτωτικών» παικτών θεωρούμε πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν εξαντλήσει το σύνολο των εντολών τους, στέλνοντας τον 20άρη σε ικανή διόρθωση περίπου 100 πόντων από την διπλή κορυφή των 1.271 μονάδων.

Εάν οι κινήσεις τους σήμερα-αύριο ενισχύσουν αυτή την εκτίμηση τότε, με την απαραίτητη συνδρομή των ξένων αγορών το ΧΑ επανέρχεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης των σχηματισμών «διπλής κορυφής». Δηλαδή σε δεύτερη φάση σε μία προσπάθεια προσέγγισης των 1.271 μονάδων και με κατάλληλο κλίμα ακόμη και σε υπέρβαση τους.

Αναφερόμαστε βέβαια σε κάτι βραχυ-μεσοπρόθεσμο, που όμως αφορά στην εκτίμηση για μία τελευταία θεαματική ανοδική εκτόνωση των αγορών, διεθνώς, που λογικά θα παρασύρει και την ελληνική.

Από αυτή την άποψη μένει να φανεί σήμερα-αύριο κατά πόσον οι αγορές που έγιναν από διορατικούς παίκτες για παράδειγμα από τα 19,26-19,60 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής έχουν βραχύ ορίζοντα και χαμηλές προσδοκίες απόδοσης. ΄Η μήπως αφορούν τοποθετήσεις-πονταρίσματα στο ενδεχόμενο να κινηθεί προς τα 22-24 ευρώ η Εθνική μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Πρόκειται για θεωρητικό περιθώριο απόδοσης της τάξης του 10%- 20% (από τα τρέχοντα επίπεδα των 19.86 ευρώ), που σε…κλίμακα FTSE 20 αντιστοιχούν με άνετη υπέρβαση της «διπλής κορυφής» των 1.271 μονάδων.

Πρώιμες θα πείτε οι σκέψεις και οι εκτιμήσεις και έτσι είναι με βάση τα τρέχοντα-υπάρχοντα στοιχεία. Όμως εάν στις επόμενες 2-4 συνεδριάσεις έχουμε επαρκή δεδομένα για την επικράτηση αυτού του σεναρίου θα επανέλθουμε.

Μέχρι τότε θεωρούμε, πως οι κινήσεις που έγιναν από ισχυρούς παίκτες κυρίως σε τραπεζικές μετοχές αλλά και εταιρειών-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατά πάσα πιθανότητα έχουν χρονικό ορίζοντα δύο εβδομάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v