Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις τράπεζες ο τελευταίος λόγος

Κοντά στα υψηλά ημέρας των 2.296 μονάδων ο ΓΔ. Αντίδραση για τράπεζες, με υπεραπόδοση για Alpha, EFG και MPB, που έφεραν τον FT20 στις 1.190. Σχετική κινητικότητα στα μικρομεσαία με αιχμή Γενική, Alapis, ΑΝΕΚ κ.α.

Αν το να σωθεί η… παρτίδα ήταν το ζητούμενο για τους ισχυρούς παίκτες, τότε έχει καλώς.

Το ό,τι αντέδρασαν από τα χαμηλά των 2.264,9 ο Γενικός Δείκτης και από τις 1.171 μονάδες ο FTSE 20 θα πρέπει να θεωρηθούν κατ΄αρχήν ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια. Εάν μάλιστα υπάρξουν αύριο-μεθαύριο οι έξωθεν απαραίτητες βοήθειες δεν αποκλείεται να δημιουργούνται προυποθέσεις ακόμη ενός ανοδικού κύκλου.

Ο ΓΔ διαμορφώθηκε στις 2.295 σε απόσταση… αναπνοής από την κορυφή των 2.296,98 και ο FTSE 20 στις 1.190,7 μονάδες.

Το σημαντικό ήταν να ανασχεθούν οι έντονα πιεστικές τάσεις, που για 4-5 συνεχόμενες συνεδριάσεις ΄΄γκρέμιζαν΄΄ κυρίως τράπεζες και μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οι θιασώτες της τεχνικής ανάλυσης είναι περισσότερο αισιόδοξοι για την βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς θεωρούν επαρκή την αντίδραση του 20άρη πάνω από τις 1.150 μονάδες. Πόσω μάλλον, που αυτή η προσπάθεια στηρίχθηκε στην αντίδραση κατ΄αρχήν της Alpha Bank και εν συνεχεία της Eurobank και βεβαίως της Εθνικής Τράπεζας.

Πράγματι από τεχνικής μορφής η διαγραμματική απεικόνιση των τριών τραπεζικών μετοχών δείχνει καλύτερη και υπό προυποθέσεις μπορεί να ΄΄κρύβει΄΄ ανοδική αντίδραση.

Οι κρίσιμες τιμές άντεξαν και το σπουδαιότερο δεν απειλήθηκαν οι Εκθετικοί Κινητοί Μέσοι 200 της Εθνικής και στην διάρκεια της συνεδρίασης των άλλων δύο. Θα ακολουθήσουμε αυτούς, που παρακολουθούν σε αυτή τη φάση τους Εκθετικούς και όχι τους Απλούς ΚΜΟ, καθώς σε μία ΄΄ρηχή΄΄ αγορά, ακόμη και συναλλαγές μέτριες (όπως αυτές των τελευταίων ημερών) έχουν τη σημασία τους. Και σήμερα πραγματοποιήθηκε τζίρος που δεν ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ.

Alpha Bank και Marfin Popular Bank έδωσαν την πιο πειστική κίνηση προς το κλείσιμο της συνεδρίασης με τιμές στα 9,26 και 2,31 ευρώ αντίστοιχα. Ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα, που διαμορφώθηκε στα 19,86 ευρώ.

Παράλληλα σήμερα εμφανίστηκαν άλλες δυνάμεις (με αυξημένο ειδικό βάρος) οι οποίες εδώ και καιρό δραστηριοποιούνται σε μετοχές-σηματωρούς, όπως θεωρούμε τα ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα αλλά και Frigoglass, Folli-Follie, Alapis, Φουρλής ακόμη και ΑΝΕΚ, Lavipharm, Γενική Τράπεζα κ.α. 

Επίσης το γεγονός, πως σταδιακά από τις 16.50΄επιχείρησαν να ΄΄τραβήξουν΄΄ ορισμένους δεικτοβαρείς τίτλους έχει-κατά την εκτίμηση μας-την σημασία του.

Για παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας από τα 19,8 ευρώ ΄΄τραβήχτηκε΄΄ μέχρι 2,04% υψηλότερα και πάλι στα 20 ευρώ. Μόνο με την βοήθεια της Εθνικής ο FTSE20 πήρε πόντους για να φτάσει τις 1.190 μονάδες (στις 17.00) και ο Γενικός Δείκτης τις 2.294 μονάδες.

Αλλωστε αποτελούσε κοινό.. μυστικό, πως ζητούμενο ήταν ένα ΄΄κλείσιμο΄΄ του ΓΔ πάνω από τις 2.275 μονάδες, όπερ και επετεύχθη. Το παράδειγμα βέβαια της Εθνικής ακολούθησαν προς το κλείσιμο Alpha Bank, Eurobank δικαιώνοντας την αρχική εκτίμηση μας πως ΄΄τράπεζες στην διόρθωση, τράπεζες και για την αντίδραση΄΄ .

Το πώς θα διαμορφωθεί σε κλείσιμο αργότερα το βράδυ η Wall είναι αναμφίβολα μία βασική παράμετρος για αύριο-Παρασκευή. Όμως θεωρούμε πως το πρώτο βήμα-και μάλλον το σημαντικότερο- για την αναστροφή της τάσης επιχειρήθηκε σήμερα.

Στη σχέση ανοδικών-καθοδικών που προς το κλείσιμο εμφανίστηκε βελτιωμένη αποτυπώνεται η προσδοκία αρκετών βραχυπρόθεσμων να ΄΄λάβουν θέσεις΄΄ εν όψει μίας επόμενης ανοδικής κίνησης.

Πολλές οι συναλλαγές, που πραγματοποιήθηκαν στη μετοχή της Εβροφάρμα που έφτασε τα 1,14 ευρώ (χωρίς να παίζει κάποιο επιχειρηματικό… παρασκήνιο απ΄ όσο γνωρίζουμε) όπως επίσης στην Imperio ( 0,86 ευρώ) και Μπουτάρης (0,39 ευρώ).

Αντίδραση χαμηλού κόστους (κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ) για Ατλάντικ στα 1,30 και Ελβάλ στα 1,35 ευρώ, σε αντίθεση με τα 6,35 ευρώ του Ηρακλή και τα 1,57 ευρώ της Αγροτικής Τράπεζας που μπορεί να έχουν συνέχεια. Με υψηλότατο τζίρο ( 2,7 εκατ. μετοχές ) η Γενική Τράπεζα παραμένει στο προσκήνιο συντηρώντας την σχετική εικοτολογία, ενώ και η ΑΝΕΚ με μέτριο όμως τζίρο φαίνεται πως επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει το ένα ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v