Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed στο "κλαμπ" των αισιόδοξων

Η "ισοπέδωση" των ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί. Δεν είναι όλα τέλεια, αλλά η Fed έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί και να διαγράφει από το λεξιλόγιό της εκφράσεις όπως "αδυναμία", "συρρίκνωση" ή "υποχώρηση".

  • Tom Braithwaite, Alexandra Ulmer, John Authers, Michael Mackenzie
Η Fed στο κλαμπ των αισιόδοξων
Η διακήρυξη της Fed ότι η αμερικανική οικονομία έχει εξέλθει από την "ισοπέδωση" ήρθε καθώς υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις στην αμερικανική αγορά ότι η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης.

Οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να υποχωρούν, οι θέσεις εργασίας εξακολουθούν να μειώνονται, αλλά η αγορά διαπραγμάτευσης μετοχών της χώρας συνεχίζει, με τη σειρά της, να αισιοδοξεί. Παρότι τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed δεν ήταν και τόσο θετικά, η Wall Street δεν φαίνεται πρόθυμη να χαλάσει την καλή της διάθεση.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε, αλλά λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν. "Η πολύ καλή πορεία των τεσσάρων βασικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ σαφώς θα πρέπει να υπολογιστεί στην αύξηση-ρεκόρ των εξαγωγών. Τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο του Ιουνίου θα προσθέσουν 0,2% στις αναβαθμίσεις των προβλέψεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο". Αυτό υποστηρίζει ο κ. Jay Bryson, οικονομολόγος της Wells Fargo Securities.

-- "Έξυπνη" κίνηση το πρόγραμμα ομολόγων

απόφαση να μη διακόψει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή να έχει στη διάθεσή της περισσότερα οικονομικά στοιχεία, ήταν εξαιρετικά έξυπνη", δηλώνει για τη Fed ο κ. George Gonclaves, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Cantor Fitzgerald.

Αν και οι traders θεωρούν ότι η Fed μπορεί στα μέσα του ερχόμενου χειμώνα να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, οι οικονομολόγοι διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τα μέσα του 2010.

Από την άλλη πλευρά, τα θετικά μηνύματα από την οικονομία έχουν επιτρέψει στην κυβέρνηση Obama να αποφύγει τον πόλεμο για την πορεία της και να στραφεί σε θέματα όπως η αναμόρφωση του συστήματος εποπτείας τραπεζών και αγορών αλλά και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ.

- John Authers: Επιστροφή στην ομαλότητα

Η προσπάθεια να διαβάσει κανείς ανάμεσα στις γραμμές των ανακοινώσεων της Fed δεν ήταν ποτέ εύκολη, ιδιαίτερα από τότε που ξεκίνησε η πιστωτική κρίση. Οι πράξεις της τράπεζας ήταν αυτές που μιλούσαν.

Το ανακοινωθέν της Τετάρτης ήταν η επιστροφή στην ομαλότητα. Δεν υπήρξε καμία έκπληξη σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, αλλά μόνο μία μικρή τεχνοκρατική λεπτομέρεια σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αν και δεν υφίσταται αλλαγή στα κεφάλαια που θα δαπανηθούν, το εν λόγω πρόγραμμα τελικώς θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και όχι τον Σεπτέμβριο που προβλεπόταν αρχικά.

Όμως με τη χρήση μόλις 10 λέξεων η Fed φρόντισε να αλλάξει στάση. Η οικονομία κατά την άποψή της έχει σταματήσει να βρίσκεται σε διαδικασία "ισοπέδωσης", ενώ τα στοιχεία για την κατανάλωση δείχνουν ότι υπάρχει "αργή ανάκαμψη".

Τελικό συμπέρασμα: η Fed είναι βέβαιη ότι οι δυνάμεις που θα φέρουν την ανάκαμψη εξακολουθούν να υπάρχουν, να είναι ζωντανές. Εξακολουθεί, δε, να μη βλέπει κίνδυνο πληθωρισμού και ως εκ τούτου δεν προγραμματίζει τη στρατηγική εξόδου από τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας.

Εν γένει, η ανακοίνωση της Fed ήταν ένα πολύ θετικό μήνυμα για τις αγορές μετοχών. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν τον γεγονός ότι ο S&P 500 άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό του από την αρχή του 2009.

(*) Το παρόν δημοσίευμα του Euro2day αποτελεί συμπύκνωση των πρώτων αναλύσεων και αντιδράσεων που καταγράφηκαν σε άρθρα των "Financial Times".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v