Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δοκιμασία οι περιοχές στήριξης του ΧΑ

Οι αρχικές αγορές έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε πωλήσεις, με Κύπρου (-5%), Τιτάνα, 3E και ΜΡΒ να κινούνται χαμηλότερα. Δοκιμάζει περιοχές στήριξης ο FTSE20, αντιστέκονται ορισμένα χαρτιά της μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με τις εντολές αγοράς να περνούν από την προσυνεδρίαση προς τις 2.289 μονάδες ξεκίνησε η συνεδρίαση. Με αρχικό τζίρο 4 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος να…κατευθύνεται σε Εθνική, Marfin Popular, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Κύπρου και ΟΤΕ φάνηκαν οι πρώτες διαθέσεις των παικτών.

Με τον Γενικό Δείκτη στο…πράσινο μεν συγκρατημένα δε και τον Ftse20 να πατά τις 1.190 μονάδες. Ενδείξεις που παραπέμπουν περισσότερο στην εκτίμηση χρηματιστηριακών για σταθεροποιητική συνεδρίαση αν και από την αρχή ξεχωρίζουν συγκεκριμένες μετοχές. Χαμηλότερο σημείο για τον ΓΔ καταγράφεται σχεδόν με την αρχή προς τις 2.275 μον. δημιουργώντας από νωρίς ένα εύρος διακύμανσης δέκα μονάδων.

Στη μετοχή της Εθνικής οι πράξεις γίνονται στα 18,13-18,32 ευρώ, στην AlphaBank στα 8,52-8,65 ευρώ και στα 22,21-22,56 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Όμως από τον Ftse20 ξεχώρισαν από την…προσυνεδρίαση οι Αγροτική και το Ταχυδρομικό σχεδόν με…κεκτημένη ταχύτητα που έφερε τις μετοχές στα 1,88 και 6,12 ευρώ αντίστοιχα με αυξημένο τζίρο. Στοιχείο, που παραπέμπει στην είσοδο και βραχυπρόθεσμου χρήματος, που ποντάρει καθαρά και μόνο στην τεχνικότητα της σύντομης κίνησης των δύο εισηγμένων.

Με διαμορφωμένη ανοδική φορά όμως είναι και οι Intralot στα 5,5 ευρώ και ΟΤΕ προς τα 11,38 ευρώ. Μετά από ένα περισσότερο αναγνωριστικό πρώτο 10λεπτο, όπου όμως φάνηκαν οι διαθέσεις των παικτών ως προς την βραχυπρόθεσμη αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών οι βασικοί δείκτες συνέχισαν να μην δίνουν ξεκάθαρη ένδειξη για την φορά τους.
 
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως τα επόμενα επτά εκατομμύρια ευρώ επικεντρώθηκαν στις ίδιες μετοχές (Εθνική, ΤΤ, Marfin Popular, Κύπρου και Αγροτική) ενώ σε Alpha και ΟΠΑΠ οι αγοραστές περίμεναν λίγο χαμηλότερα τους πωλητές.

Ωστόσο αυτή η…διστακτικότητα δεν φαίνεται να επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, καθώς μετά τις 10.45 περισσότερες από 90 μετοχές αντιδρούσαν ανοδικά. Το ενδιαφέρον είναι πως σε μετοχές όπως Γενική (στα 1,9 ) , ΑττιΚατ στα 0,63 , InfoQuest στα 1,62, Επίλεκτος στα 0,41 . ΕΛΓΕΚΑ στα 0,99, Axon στα 1,09, Παρνασσός στα 2,52 ευρώ και αρκετών ακόμη από την κατηγορία της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης σημειώνονταν συναλλαγές και διακρινόταν διάθεση για αυτονόμηση από τα μεγάλα.

Τάση που παρέμεινε ενεργή ακόμη και όταν οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι στη μετοχή της Κύπρου πιέζοντας την τιμή μέχρι και 5,2% χαμηλότερα για να ακολουθήσει η Εθνική στα 18 ευρώ και οι υπόλοιπες τραπεζικές. Ο 20άρης υποχώρησε προς τις 1.170 και ο Γενικός μέχρι τις 2.264 μονάδες, δοκιμάζοντας ουσιαστικά την περιοχή των 2.263 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v