Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υποτονική συνεδρίαση εν μέσω αποτελεσμάτων

Τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για τις εταιρείες του 20άρη και Εθνική στις 29/5. Προκαλούν οι 2.300 μονάδες ενώ η αργία στη Wall Street εκτιμάται πως θα κρατήσει χαμηλά τον τζίρο στο ΧΑ. Υποσχέσεις στα mid caps.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με την αγορά να ΄΄αρνείται΄΄ να υποχωρήσει για έντεκα εβδομάδες στο ΧΑ ξεκινά ίσως η κρισιμότερη καθώς σειρά αποτελεσμάτων δεν αποκλείεται να κρίνουν την βραχυπρόθεσμη τάση.

Δεδομένου ότι η αμερικανική αγορά παραμένει σήμερα κλειστή, οι αναλυτές περιμένουν μια συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών αλλά υπό προυποθέσεις, σηματωρό για την συνέχεια της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Αύριο η AlphaBank (8,6 ευρώ) ανακοινώνει τα μεγέθη τριμήνου από κοντά και ο ΟΠΑΠ (22,3), ενώ ακολουθεί στις 28 η Eurobank (7,74) για να ολοκληρωθεί ο κύκλος την Παρασκευή με την Εθνική (18,1) τη στιγμή, που ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται 20 μονάδες της περιοχής των 2.300 μονάδων.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τα…πονταρίσματα, που έχουν γίνει στη μετοχή της Εθνικής καθώς μόνο τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 200 εκατ. ευρώ η μετοχή έχει αποδώσει περίπου 13% η δε Citigroup δείχνει να… βιάζεται να δει την τιμή υψηλότερα.

Παράγοντες της αγοράς μόνο συμπτωματικό δεν βρήκαν το γεγονός, πως ο αμερικανικός οίκος ανεβάζει τον πήχη για την βασικότερη επιλογή της που με αποτίμηση σχεδόν εννέα δις. αποτελεί το βαρύτερο χαρτί του ΧΑ.

Πριν από λίγο στη Φραγκφούρτη τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε μικρή υποχώρηση στο άνοιγμα, χωρίς ωστόσο να σημειώνεται ιδιαίτερη κινητικότητα στην ελληνική αγορά Παραγώγων.

Το γεγονός, ότι ο ΓΔ επέτυχε να κινηθεί υψηλότερα των 2.263 μονάδων και να προσεγγίσει την περιοχή των 2.300 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη μίας (ίσως τελευταίας) προσπάθειας για συνέχιση της πορείας προς τις 2.500 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς και δεδομένου, ότι από την επόμενη Δευτέρα επανέρχονται οι ανοιχτές πωλήσεις το καλύτερο σενάριο θα ήταν αυτό που θα έφερνε την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα απ΄όπου θα ήταν ευχερέστερη η εκδήλωση της ανοδικής κίνησης. Ενδεχομένως η σημερινή συνεδρίαση, λόγω χαμηλών συναλλαγών σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του Ftse20 να μην είναι ενδεικτική της φοράς που θα ακολουθηθεί άμεσα ωστόσο προσπάθεια προσέγγισης (ή και ενδοσυνεδριακής) υπέρβασης θα μπορούσε να επιχειρηθεί.

Η AlphaBank, που ανακοινώνει αύριο το τρίμηνο της αντέδρασε 3,5% με συναλλαγές 942 χιλιάδων μετοχών ενώ τις αμέσως προηγούμενες ημέρες υψηλοί τζίροι είχαν γίνει στο εύρος των 8,1-8,5 ευρώ. Επίσης ο ΟΠΑΠ αντιδρά από τα 21,06 ευρώ και με υψηλές συναλλαγές φαίνεται πως επιχειρείται η υπέρβαση των 22,5 και πιθανά της προσέγγισης των 23 ευρώ. Καθοριστική η διακύμανση αυτών των δύο μετοχών με τον Ftse20 στις 1.186 μονάδες δηλαδή σε σχετική απόσταση από τις 1.220-1.230 μον. περιοχή που καθορίζει (και θα μπορούσε να αλλάξει) την τάση.

Πάντως στο ΧΠΑ συγκεκριμένοι διορατικοί παίκτες ποντάρουν στην προσέγγιση ( ή και υπέρβαση) αυτής της περιοχής.

Πέρα όμως από τον Ftse20 πληθώρα μετοχών από κάθε κατηγορία αποτίμησης και δραστηριότητα έχει διαμορφωμένη (ή τείνει να αποκτήσει) ανοδική φορά, με χρήσιμα στοιχεία να αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη (περιθώρια ανόδου για 56 μετοχές).

Με βάση την εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων εξαιρετική θεωρείται η αντίδραση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (με άριστη τεχνική απεικόνιση από τις 18/5 και τα 5,1-5,2 ευρώ) του Νηρέα (στα 0,91 ευρώ), του ΔΟΛ (με…πονηρή διόρθωση στο διήμερο 20-21), Lavipharm (στα 1,53 ευρώ με παρόμοια συμπεριφορά) ενώ σχετικά αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 19-21 στη μετοχή της Axon (με 14% στις 20/5). Altec, Μαίλλης, ΑττιΚάτ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Τεχνική Ολυμπιακή, Βιοκαρπέτ και ακόμη μερικές συμπλήρωσαν τον πίνακα υπεραπόδοσης της 22/5 αφήνοντας…υποσχέσεις για ένα κομμάτι της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v