Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική εξαέρωση στο ΧΑ

Στη γραμμή των 1.900 μονάδων επιχειρείται μία πρώτη στήριξη της αγοράς. Κατοχύρωση θέσεων στις τράπεζες με πτώση για ΠΕΙΡ (6,06%), EFG (5,46%), ETE (4,9%). Αντίρροπες δυνάμεις από ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης η αγορά υποχώρησε προς τις 1.900 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 50(!) εκατ. ευρώ τζίρος ενδεικτικός της διάθεσης κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 3,2% και τον FΤ 20 μέχρι 3,6% προς τις 970 μονάδες θα λέγαμε πως η αγορά βρίσκεται σε λογική φάση αποσυμπίεσης (και εξαέρωσης) ενός μεγάλου αριθμού βραχυπρόθεσμων θέσεων. Όλα αυτά μέσα στην ευρύτερη, καθοριστική, κομβικής σημασίας καθ’ ότι μακροπρόθεσμη, περιοχή (δες σχετικό διάγραμμα).

Εμφανέστερη η τάση στη μετοχή της Alpha Bank που με συναλλαγές 850 χιλιάδων μετοχών υποχωρεί κατά 4,9% στα 6,60 ευρώ, ενώ ακολουθούν η Εθνική που ΄΄παλεύει΄΄ ωστόσο τα 14 ευρώ η Eurobank στα 5,73 και η Κύπρου στα 2,79 ευρώ.

Με σημαντική υποχώρηση κινούνται Marfin Popular και Πειραιώς, ενώ από τον 20άρη… αναδύεται ως αντίρροπη δύναμη η μετοχή της ΔΕΗ στα 15,8 ευρώ. Ούτως ή άλλως αποτελεί κοινό μυστικό, πως η μετοχή της Επιχείρησης αποτελεί εδώ και μήνες πρώτης τάξης επιλογή συγκεκριμένων ισχυρών εφοπλιστικών κύκλων, με την τιμή της να ΄΄κρατά κέρδη΄΄ 31,7% από τα 11,88 ευρώ στην αρχή του έτους.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πιθανή την εκδήλωση μίας σοβαρής προσπάθειας να ΄΄κρατηθεί΄΄ η αγορά πάνω από τις 1.900 μονάδες ( ή των 1.880 μον. στην χειρότερη περίπτωση) να μαζευτεί το πρώτο…κύμα των ρευστοποιήσεων και στη συνέχεια να επιχειρηθεί να εξισορροπήσει-συγκριτικά- η πορεία κάποιων μετοχών του 20άρη.

Εάν υπολογισθεί πως στα πρώτα 20-25΄πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές (κυρίως πωλήσεις) και στα επόμενα 10-15 ο τζίρος περιορίστηκε σημαντικά (η θεωρητική προσφορά δηλαδή) δεν αποκλείεται στη συνέχεια να διαμορφωθούν λίγο ψηλότερες τιμές για τραπεζικούς τίτλους και μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Βραχυπρόθεσμα κεφάλαια συνεχίζουν να τοποθετούνται στα Ελληνικά Πετρέλαια- που λειτουργούν και αυτά ως αντίρροπη δύναμη- μέχρι τα 6,86 ευρώ και 4,5% υψηλότερα.

Προσπάθειες απορρόφησης της προσφοράς σε τιμές μέχρι 2-2,5% χαμηλότερα καταβάλλονται στον Τιτάνα (17,15 ευρώ), ΕΧΑΕ ( 6,52 ευρώ) Φουρλής ( 8,4 ευρώ) και μετρημένες ακόμη περιπτώσεις από την ίδια κατηγορία. Εμφανώς καλύτερη η μέχρι τώρα αντίδραση μετοχών της χαμηλότερης αποτίμησης καθώς ο FTSE SC 80 υποχωρεί με 1,8% έναντι απωλειών μέχρι 3,8% των άλλων δύο βασικών δεικτών.

Κατά 3,9% υψηλότερα προς τα 1,32 ευρώ αντιδρά η μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου ενώ η σχέση ανοδικών προς καθοδικές επιβαρύνονταν στο 1 προς 8 με μόλις μία 15άδα εισηγμένων να κινείται κόντρα στην διόρθωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v