Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παλινδρομική η κίνηση προς τις 2.500 μονάδες;

Στα επίπεδα Μαρτίου 2002 επιστρέφει η αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης με ένα εντυπωσιακό σερί 10 θετικών συνεδριάσεων (επί συνόλου 11) πλησιάζει προς τις 2.500 μονάδες. Πάσα διόρθωση δεκτή και αφορμή για επαναγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ολική επαναφορά της αγοράς στα επίπεδα του Μαρτίου 2002, με εισροή νέων κεφαλαίων, εντυπωσιακή συμπεριφορά του δείκτη και απόλυτα ικανοποιητική πορεία δεικτοβαρών και λοιπών μετοχών.

Εμμένουμε στην εδώ και καιρό εκτίμησή μας για υπέρβαση των 2.500 μονάδων και τοποθετούμεθα σε πτωτικές συνεδριάσεις ή σε τίτλους που προσφέρουν τη σχετική αφορμή.

Βέβαια, από τις εορτές των Χριστουγέννων, η αγορά ξαφνιάζει θετικά με ένα εντυπωσιακό σερί 10 θετικών συνεδριάσεων (επί συνόλου 11), κάτι που ισχυροποιεί περαιτέρω τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Ακόμη και αν ”διορθώσει” σήμερα λίγο η αγορά –λόγω της στάσης των ξένων χρηματιστηρίων– δεν θα πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια αφορμή για αγορές.

Με την Εμπορική να σημειώνει νέα υψηλή τιμή, τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί, τη ΔΕΗ να ξεπερνά τα 20 ευρώ, τους ξένους (κυρίως UBS) να ανεβάζουν τον πήχη για Alpha και Πειραιώς, με την Εθνική να προσελκύει το ενδιαφέρον πελατών της Morgan, την Eurobank και τα ΕΛΠΕ να διατηρούν την ανοδική τους φορά, έχουμε ελάχιστα να φοβηθούμε.

Είναι ενθαρρυντικό πως παρά τη θετική πορεία της αγοράς, το ευρύτερο μικροεπενδυτικό κοινό παραμένει καχύποπτο και επιφυλακτικό. Πλην ελαχίστων βεβαίως περιπτώσεων.

Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση άνοδος παραμένει στα χέρια των λίγων ισχυρών, μυημένων και εξειδικευμένων ασχολούνται με τη μετοχική ιδέα.

Οι μεμψίμοιροι της Σοφοκλέους αναφέρονται σε ”προκατασκευασμένη” αντίδραση των blue chips χάνοντας το... δάσος.

Δηλαδή, η άνοδος έχει διαχυθεί σε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, καθώς μετοχές υγιών εταιριών από όλους τους κλάδους και δείκτες επανέρχονται εκ περιτροπής στο προσκήνιο.

Για παράδειγμα, οι Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Επιχειρήσεις Αττικής, Μινωικές Γραμμές, Σαράντης, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, Μπενρουμπή, Ιασώ, Δυναμική Ζωή, Κορασίδης, ΕΧΑΕ, Χατζηιωάννου και ένα σωρό ακόμη τίτλοι πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν με χαμηλό ρίσκο υψηλές αποδόσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως χθες καταγράφηκε υψηλή τιμή 52 εβδομάδων (ή και διετίας) για περίπου 18 μετοχές. Έτσι και για σήμερα, αδιαφορούμε για το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, καθώς στοχεύουμε –άμεσα- στην υπέρβαση των 2.500 μονάδων.

Εάν σήμερα η αγορά κάνει το χατίρι των εν δυνάμει αγοραστών και προσφέρει φθηνότερες τιμές ή μικροδιορθώσεις, ακόμα καλύτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v