Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σερί ανόδου που θυμίζει Οκτώβριο του ’99

Στον Οκτώβριο του ’99 μας επιστρέφει η συνεχόμενη θετική αντίδραση στη Σοφοκλέους. Και οι ξένοι αγοραστές των τελευταίων ημερών δε φαίνονται διατεθειμένοι να αποχωρήσουν. Το αντίθετο μάλιστα. Αλλωστε, το ολυμπιακό χαρτί δεν έχει ακόμη παιχτεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από το φθινόπωρο του ’99 είχε η αγορά μας να γνωρίσει ανάλογο σερί 8 θετικών συνεδριάσεων. Και το ερώτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες μεταξύ παραγόντων της Σοφοκλέους, ειδικότερα αυτών που έχουν χάσει την άνοδο, αφορά το ποιοι και προς τα που πηγαίνουν την τάση.

Κατά κανόνα πρόκειται για ξένα θεσμικά, αλλά και κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια, που εξακολουθούν να βρίσκουν ελκυστική την αποτίμηση ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Από τις μέχρι στιγμής πωλήσεις τους (ή αγορές τους) δε συνάγεται το συμπέρασμα, ότι ήρθε η ώρα της μεγάλης διόρθωσης. Απεναντίας θα λέγαμε, καθώς η τιμή των μετοχών που επιλέγονται κυμαίνεται στο περίπου μισό της προδιαγεγραμμένης διαδρομής τους.

Ορισμένοι μάλιστα φτάνουν ακόμη παραπέρα. Κάνουν λόγο για... προεκλογική συμφωνία τραπεζιτών, ισχυρών χρηματιστών και διορατικών θεσμικών με μία ομάδα ξένων, οι οποίοι, είτε έχουν, είτε ενδιαφέρονται να ”ανοίξουν δουλειές” στη χώρα μας.

Σημειώνουμε επίσης πως καλώς ή κακώς το ”Ολυμπιακό χαρτί” δεν έχει ακόμη ”παιχτεί” από τους ξένους. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα θετικό πλαίσιο, που ενισχύεται και από τη θετική εικόνα των ξένων αγορών.

Κατά συνέπεια συνεχίζουμε να ποντάρουμε στην άνοδο αυτής της ομάδας των μετοχών, που έχουν ήδη ξεχωρίσει, αλλά και εκείνων που επιλέγονται για να αποτελέσουν τα ”στοιχήματα” του 2004.

Η όποια μικρή σήμερα ή τη Δευτέρα διόρθωση, επισημαίνεται πως θα αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τοποθέτηση και αγορά.

Ο στόχος της προσέγγισης των 2.550 μονάδων, περιοχή όπου φαίνεται να ολοκληρώνεται το τρέχον ανοδικό κύμα, είναι εφικτή. Αναμφίβολα με κάποιες μικρές υποχωρήσεις.

Μετοχές που φαίνεται να ξεχωρίζουν προσελκύουν σταδιακά το ενδιαφέρον και ορισμένων μικρότερων χρηματιστών ή ακόμη και επενδυτικών σχημάτων.

Αρκετοί είναι αυτοί που ακολουθούν την άνοδο, για παράδειγμα, της ΕΧΑΕ ή την πορεία των ΚΑΕ προς τα 20 και πλέον ευρώ.

Άλλωστε αυτήν την περίοδο προσέχονται μετοχές που σχεδιάζεται να δοθεί υψηλό μέρισμα. Για παράδειγμα, η μετοχή του ΙΑΣΩ, η πρόσφατη άνοδος αποδίδεται στην εκτίμηση ότι το μέρισμα που θα διανεμηθεί θα φτάνει τα 0,7 ευρώ.

Κέρδη εμφανίζει τις τελευταίες τρεις μέρες η Coca Cola φτάνοντας πλέον στο +8%. Σημαντικά τα κέρδη του ΟΠΑΠ (12,04 ευρώ), ενώ αργά αλλά σταθερά ενισχύεται και η μετοχή του Βασιλόπουλου.

Ανοδικά σερί και για τον Φουρλή, στην υψηλή τιμή των τελευταίων 2 ετών (4,5 ευρώ), η μετοχή των Επιχειρήσεων Αττικής, αυξάνονται οι συναλλαγές στο Στρίντζη, όπως και στην Kleeman ”πιάνει” τα 1,8 ευρώ ο Κορασίδης.

Μετοχές που φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν το 2004 υπάρχουν γύρω στις 50- 60, αλλά για μαγιά είναι αρκετές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v