Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καβαλώντας το άλογο!

Δύο μήνες απομένουν μέχρι τις εκλογές. Αν οι τιμές των μετοχών συνεχίσουν να ανεβαίνουν με τους ίδιους ρυθμούς, τότε οι 5.000 μονάδες είναι θέμα χρόνου! Κι επειδή δεν πρόκειται να δούμε τις 5.000 μονάδες, ας θέσουμε σε λειτουργία τους αμυντικούς μας μηχανισμούς. Τους εξής δύο: τη λογική μας!

Καβαλώντας το άλογο!
Δύο μήνες απομένουν μέχρι τις εκλογές.

Αν οι τιμές των μετοχών συνεχίσουν να ανεβαίνουν με τους ίδιους ρυθμούς, τότε οι 5.000 μονάδες είναι θέμα χρόνου! Κι επειδή δεν πρόκειται να δούμε τις 5.000 μονάδες, ας θέσουμε σε λειτουργία τους αμυντικούς μας μηχανισμούς.

Τους εξής δύο: τη λογική μας! Ας ακολουθήσουμε το ρεύμα και ας θυμηθούμε πώς κινείται η μάζα στις μεγάλες κινήσεις.

Πρώτα απ’ όλα, είναι κακό να πηγαίνει κανείς κόντρα στο ρεύμα της αγοράς. Κι η αγορά δεν είναι οι προφητείες των αναλυτών, αλλά αυτό που εκφράζεται στο ταμπλό. Αυτή τη στιγμή η κίνηση στο ταμπλό είναι ανοδική, όπως φαίνεται από την άνοδο των τιμών και πολύ περισσότερο από τη σημαντική αύξηση του όγκου των συναλλαγών.

Το να πηγαίνει κανείς κόντρα στο ρεύμα είναι σαν να προσπαθεί να κολυμπήσει ανάποδα στο ποτάμι. Έχει δικαίωμα να καθίσει στην ακτή και να μην ακολουθήσει το πλήθος (μιλάμε πάντοτε για την έκφραση και όχι για τις προσδοκίες), αλλά το να κολυμπήσει ανάποδα μοιάζει με αυτοκτονία...



Πότε ο κύκλος θα φτάσει στην ολοκλήρωσή του; Αυτό θα μας το δείξουν οι όγκοι των συναλλαγών. Μας το δείχνουν πάντοτε, αλλά εμείς αρνούμαστε να το δούμε, επειδή έχουμε πιστέψει πάρα πολύ στο σενάριο που έχουμε δημιουργήσει στο κεφάλι μας.

Ο χρηματιστηριακός κύκλος της ανόδου αρχίζει με τα blue chips και τελειώνει με την περιφέρεια! Την αρχή στη Σοφοκλέους την έκαναν οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες. Είναι απόλυτα λογικό η σκυτάλη να περάσει κάποια στιγμή στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και στο τέλος στην άκρα περιφέρεια.

Έχει συμβεί ο κύκλος να μην ολοκληρωθεί και η άνοδος να είναι ατελής.

Πρόκειται, όμως, για ένα σπάνιο φαινόμενο. Συνήθως τα πράγματα ακολουθούν αυτή τη ροή: Μεγάλη κεφαλαιοποίηση, μεσαία κεφαλαιοποίηση και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Υπάρχουν δύο σημάδια που μας δείχνουν ότι η κατάσταση σε μία άνοδο έχει φύγει πέρα από κάθε έλεγχο: Είτε κοιτάμε με θαυμασμό τις αποδόσεις ορισμένων μετοχών (κάτι τέτοιο δεν έχει ασφαλώς συμβεί τις τελευταίες ημέρες) είτε παρατηρούμε με έκπληξη τις μετοχές των εταιριών επενδύσεων να διαπραγματεύονται σε τιμές πολύ υψηλότερες της λογιστικής τους αξίας (μόνο ένα τέτοιο ”θαύμα” έχει συμβεί μέχρι στιγμής και αυτό είναι ”ειδικού τύπου” και δεν έχει σχέση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών).

Δίχως να ξεχνούμε ότι η Σοφοκλέους των εξάρσεων είναι μία κατάσταση που εγκυμονεί πάντοτε κινδύνους, πιστεύουμε ότι όλη αυτή η κίνηση των τελευταίων ημερών δεν έγινε για αστείο. Οι πιστοί μας αναγνώστες θα θυμούνται ότι από τις 31 Δεκεμβρίου είχαμε προειδοποιήσει για την εμφάνιση σεναρίων στην αγορά που έκαναν λόγο για μεγάλη άνοδο και με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει καθημερινά να συνυπολογίζουμε δύο παράγοντες. Την πορεία των διεθνών αγορών και την εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών.

Ειδικά για το τελευταίο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πάρτι του περασμένου Αυγούστου χάλασε από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, τα οποία και το είχαν δημιουργήσει. Ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τον χορό των ρευστοποιήσεων, όταν διαπίστωσαν ότι ο κόσμος δεν τους ακολουθούσε.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v