Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανά σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Σοφοκλέους

Καθοοριστικές για τη βραχυπρόθεσμη τάση οι συνεδριάσεις Δευτέρας και Τρίτης στο ΧΑ. Ο ρόλος που θα παίξει το "εξειδικευμένο χρήμα" και ο καταλύτης του "μαύρου χρυσού". Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.   

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα θεωρείται η συνεδρίαση της Παρασκευής, σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματική αυτής της Πέμπτης.

Στο διήμερο επιχειρήθηκε να επιβεβαιωθεί η περιοχή στήριξης που με βάση τις 3.100 μονάδες εκτείνεται προς τις 3.330 μονάδες.

Δευτερευόντως, επιχειρήθηκε μια σχετική συντήρηση δυνάμεων στη συνεδρίαση της 4/7, λόγω της αργίας στη Wall και της δικαιολογημένης αναμονής για το σήμα που θα δώσει η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου από αργά το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά.

Σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, προς το κλείσιμο της συνεδρίασης διαμορφώθηκαν ενδείξεις που παραπέμπουν σε καταρχήν πτωτικό άνοιγμα στη συνεδρίαση της 7/7.

Αυτό, λόγω της άτακτης υποχώρησης της Εθνικής προς τα χαμηλά ημέρας και της αρνητικής απόκλισης στα ΣΜΕ του FTSE αλλά και σε συμβόλαια δεικτοβαρών τίτλων.

Εκ των πραγμάτων, η συνεδρίαση της Δευτέρας καθίσταται κρίσιμη και καθοριστική για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Κατά πάσα πιθανότητα Δευτέρα, το αργότερο Τρίτη, θα ξέρουμε εάν η αγορά μπορεί να κινηθεί πέραν των 3.360 – 3.380 μονάδων με δεύτερη «αντίσταση» τις 3.420 μονάδες ή αν ο Γενικός Δείκτης θα πιεστεί χαμηλότερα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ευρύτερη περιοχή με βάση τις 3.190 μονάδες.

Στο πρώτο ενδεχόμενο, μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως η βιαιότητα της διόρθωσης οδηγεί – υπό προϋποθέσεις- στη δημιουργία ενός πυθμένα τύπου W.

Αυτό, από τεχνικής πλευράς μπορεί να οδηγήσει σε μια έντονα ανοδική κίνηση, εάν βέβαια είναι θετικό το κλίμα στη Νέα Υόρκη, στις ξένες αγορές, καθώς στην αντίδραση της Πέμπτης τοποθετήθηκε «εξειδικευμένο χρήμα» συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων και λιγότερο άλλων παραγόντων της αγοράς.

Στο θετικό ενδεχόμενο, οι αναλυτές σημειώνουν πως στις επόμενες συνεδριάσεις μπορεί να εκδηλωθεί «ανοδική κίνηση που θα επιτρέψει την είσοδο και άλλων επενδυτικών κύκλων, οι οποίοι στην συνεδρίαση της Πέμπτης, λόγω μειωμένων αντανακλαστικών και αρνητικής διάθεσης δεν έλαβαν μέρος».

Ορισμένοι μιλούν ακόμη και για μια «αντίδραση πτωτικής αγοράς» ενδεχόμενο που επίσης διατηρεί σημαντικές πιθανότητες.

Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε πως η αγορά βρίσκεται σε ιδιαίτερα υπερπωλημένη περιοχή και το χρονικό περιθώριο των πωλητών φαίνεται να εξαντλήθηκε στο διήμερο 2-3/7.

Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης έρχεται από γενναία διόρθωση 2.200 μονάδων (από τα υψηλά Νοεμβρίου 2007), σε ποσοστό υποχώρησης κοντά στο 40%.

Στο αρνητικό ενδεχόμενο, αυτό που θέλει τις ξένες αγορές να συνεχίζουν πτωτικά, λόγω νέας διόρθωσης στη Wall, οι πωλητές θα έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο.

Έχουμε να παρατηρήσουμε όμως πως την προηγούμενη εβδομάδα συντονίστηκε το σύμπαν προκειμένου να αποτραπεί η ολοκληρωτική κατάρρευση των αγορών. Από τους πετρελαιάδες, τον Τρισέ μέχρι σε εμάς, τον Νικόλαο Νανόπουλο, έμπειρα στελέχη και παράγοντες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ρυθμιστής της τάσης παραμένει, κατά την εκτίμησή μας, το πετρέλαιο, όπου οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων κάνουν λόγο για 160 – 200 έως και 250 δολάρια στο βαρέλι.

Από τον πρόεδρο του OPEC, Chakib Khelil, την Goldman Sachs, τους Ρώσους της Gazprom, τη Citigroup, όλοι μιλούν για πετρελαϊκή κρίση.

Η Merrill Lynch κάνει λόγο για μέσες τιμές 114 δολαρίων στο βαρέλι ενώ ο Nobuo Tanaka, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, απέδωσε τα ιστορικά ρεκόρ της τιμής του αργού στη θεμελιώδη δυναμική αγοράς-ζήτησης και ιδιαίτερα στην ακόρεστη αύξηση της κινεζικής ζήτησης.

Παρακολουθώντας όμως προσεκτικότερα το διάγραμμα της τιμής του brent, μπορεί να μην διαπιστώνονται ενδείξεις αναστροφής της ανοδικής κίνησης, παρατηρούνται όμως τις τελευταίες δυο εβδομάδες, σημάδια κόπωσης, έστω και σε αυτές τις υψηλές τιμές.


--------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Η αγορά βρίσκεται σε υπερβολή από την άποψη της μη συνάφειας ειδήσεων - τάσης προεξοφλεί βαθιά ύφεση και εκ νέου υποχώρηση κερδών κατά 30%. Στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα υπάρξουν οι πρώτες απαντήσεις στην αμφισβήτηση που αποτυπώνεται στο ταμπλό αφού ήδη η Εurobank και Τρ. Πειραιώς επισπεύσανε τις ημερομηνίες ανακοίνωσης το οποίο ποιοτικά τουλάχιστον θεωρείται ένας καλός οιωνός.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης είναι υπερπουλημένος σε όλους σχεδόν τους ταλαντωτές ή τους σχετικούς δείκτες τάσης. Ο Δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) αφού κατέγραψε χαμηλή τιμή 18, με όριο υπερπώλησης το 30, ανέκαμψε παραμένοντας ωστόσο κάτω από τα όρια ουδετερότητας.

Αν και η βαρύτητα των ξένων αγορών παραμένει συντριπτική για την διαμόρφωση της τάσης, η Ελληνική αγορά έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να βελτιώσει τις αποτιμήσεις τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα με πρώτο ταπεινό στόχο το «καθοδικό κενό» που εντοπίζεται στις 3.450 μονάδες.

Από εκείνο το σημείο ή θα έχουμε επιστροφή προς το χαμηλό των 3.107 μονάδων ή μια νέα προσπάθεια προς το ήμισυ των συνολικών απωλειών της πρόσφατης πτώσης που είναι οι 3.700 μονάδες.

Εφιστούμε την προσοχή στην καθοδική μειοδοσία τιμών που επικρατεί στην αγορά και που άκριτα απαξιώνει κεφαλαιοποιήσεις με άνεση δεκάδων δισεκατομμυρίων και υπενθυμίζουμε ότι στους πάτους της αγοράς η απαισιοδοξία, ο φόβος και η απαξίωση έχουν εκκωφαντική ισχύ".


-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.302,46 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,55%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 36,23%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 3,25%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 3,31%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 5,20% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς έκλεισε με κέρδη ενώ αμυντικά χαρακτηριστικά επέδειξε ο κλάδος τεχνολογίας με απώλειες 0,1%.

Τις σημαντικότερες απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (-6,3%), τηλεπικοινωνιών (-6,25%), ασφαλειών (-5,77%), υγείας (-5,68%) και κατασκευών (-5,47%) ενώ ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε εβδομαδιαίες απώλειες 2,72%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ρόκας (ΠO 30,95%), ΑΤΤΙΚΑΤ (26,92%), Παρνασσός (25,95%), Ρόκας (Κ 23,8%), Eurodrip (11,32%), Ελβιεμέκ (9,95%), Διεκάτ (9,09%), Προοδευτική (9,09%), Καραμολέγκος (7,59%) και Αλλατίνη (5,77%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ευρωσυμμετοχές (-22,73%), Βαράγκης (-19,40%), Sato (-19,38%), Εικόνα-Ήχος (-18%), Q&R (-17,65%), Πετζετάκις (-17,54%), Ιμάκο (-16,84%), Betanet (-15,87%), ΑΕΓΕΚ (-15,63%) και Σέλμαν (-15,07%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v