Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργία στη Wall, ημιαργία στη Σοφοκλέους

Μέχρι τα επίπεδα των 3.350 έφτασε η αντίδραση για τον Γ.Δ. Με χαμηλές συναλλαγές συντηρείται στις 3.300, ενώ υπεραποδίδουν σήμερα 3Ε, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς. Άνοδος για θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Διαδικαστικού, μεν, χαρακτήρα η σημερινή συνεδρίαση, χρήσιμη παρ' όλα αυτά για τη συντήρηση της φοράς αντίδρασης, κυρίως όμως της διατήρησης του Γ.Δ. πάνω από τις 3.300 μονάδες.

Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία σε εγχώριους επενδυτικούς κύκλους να ελέγξουν τη σύνθεση των πωλητών - αγοραστών που έχουν απέναντί τους, δεδομένης της σημερινής αργίας στη Wall.

Έτσι οι συναλλαγές για λογαριασμό χαρτοφυλακίων, κυρίως με έδρα το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο και λιγότερο τη Φρανκφούρτη και τη Λευκωσία, φαίνεται να συνθέτουν την επενδυτική μερίδα σήμερα. Αυτό συντελεί στη διατήρηση της Εθνικής κοντά στα 28 ευρώ, της Κύπρου στα 8,20 ευρώ, της Eurobank στα 14,60 ευρώ και της Marfin Popular στα 4,50 ευρώ.

Βοηθά επίσης στην υπεραντίδραση κατά 3,9% της Πειραιώς προς τα 17,7 ευρώ, των ΕΛΠΕ προς τα 8,74 ευρώ και της Coca Cola προς τα 16,52 ευρώ. Είναι ενθαρρυντικό όμως πως πιο δραστήριοι εμφανίζονται ορμισμένοι μικρομεσαίοι εγχώριοι παίκτες, τουλάχιστον όπως καταγράφεται μέχρι τώρα η παρουσία τους σε ΧΑΛΚΟΡ, ΕΧΑΕ, AS Company, ΕΤΕΜ, Βιοσώλ, ΕΛΒΑΛ και Γενική Τράπεζα.

Είναι ικανές αυτές οι κινήσεις να αντισταθμίσουν τις ακραίες απώλειες των προηγούμενων ημερών; Ασφαλώς και όχι, ωστόσο είναι ενθαρρυντικό πως έστω και σε περιορισμένη έκταση διαμορφώνονται αγοραστικά αντανακλαστικά.

Από τεχνικής πλευράς ο Γ.Δ., μετά την καταγραφή κορυφής στις 3.351 μονάδες, διολισθαίνει σταδιακά και πάλι προς τη ζώνη των 3.300 μονάδων. Σε τιμές λίγο χαμηλότερα από αυτήν την περιοχή δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη μία επιβεβαίωση (ή όχι) της βραχυπρόθεσμης στήριξης. Κι αυτό γιατί η συγκυρία προσφέρεται και για κατοχύρωση θέσεων, δεδομένου ότι η μεταβλητότητα των τελευταίων 1 - 2 συνεδριάσεων ήταν τέτοιας έκτασης που επέτρεπε την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Αναμφίβολα, τα σπουδαιότερα που αφορούν στην αγορά μας θα πρέπει να τα περιμένουμε από τη Δευτέρα, οπότε και θα λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές υπό κανονικές συνθήκες.

Κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές της εβδομάδα θα φανεί κατά πόσον είναι εφικτή η αντίδραση προς τις 3.360 - 3.380 μονάδες και πιθανώς υπέρβασης των 3.400 μονάδων ή ακόμη ενός γυρίσματος χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v