Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις πλάτες των τραπεζών η άνοδος του ΧΑ

Προς τα πάνω γυρίζει το Χ.Α. με αιχμή τον 20άρη και με εργαλείο "μόχλευσης" την υψηλή μεταβλητότητα ακόμη και τραπεζικών μετοχών. Υψηλότερα των 3.250 μ. ο Γ.Δ., με ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ και ΜΥΤΙΛ να ενισχύονται περισσότερο από 7%.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πειραιώς, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος παίρνουν στην πλάτη τους την υπόθεση της μεταστροφής της τάσης.

Με τη συνδρομή της Εθνικής, της Eurobank και του ΟΠΑΠ ο Γ.Δ. γυρίζει υψηλότερα ξεπερνώντας στις 3.250 μονάδες, με αύξηση συναλλαγών τα τελευταία 15 - 20 λεπτά.

Η αντίδραση αποδίδεται στην... ημιαργία των Αμερικανών, που σπρώχνει τους παίκτες σε βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα αγορές, προκειμένου να καλύψουν τα νώτα τους από ενδεχόμενο short-squeeze στη συνέχεια.

Ούτως ή άλλως η συνεδρίαση προσφέρεται για την υψηλή μεταβλητότητά της, αφού μόνο ο Γ.Δ. μετρά διακύμανση 160 μονάδων από τα χαμηλά ημέρας.

Κάτι ανάλογο σημειώνεται για μετοχές όπως για παράδειγμα της Πειραιώς, που αντιδρά κατά 8,5% στα 17 ευρώ, η συνολική όμως διακύμανση από τα χαμηλά ημέρας ξεπερνά το 10%.

Στα ΕΛΠΕ η μεταβλητότητα φτάνει στο 8,5%, στον Μυτιληναίο το 10,7%, ενώ σε Eurobank, Κύπρου και Εθνική το 8,8%, 8,4% και 8,5% αντίστοιχα.

Ανάλογη και η μεταστροφή του κλίματος σε ένα μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, από όπου σε απόδοση ξεχωρίζουν Χαλκόρ (5,1%), Sprider (4,3%), Αεροπορία Αιγαίου (4,3%) και ΔΟΛ (3,8%). 

Είκοσι λεπτά πριν από το τέλος της συνεδρίασης ο Γ.Δ. αντιδρά ανοδικά κατά 2,5%, προς τις 3.270 μονάδες, με συναλλαγές περίπου 60 - 70 εκατ. ευρώ να έχουν παιχτεί στην κορύφωση της τάσης.

Το ενθαρρυντικό είναι πως ο τζίρος μέχρι τις 16:10 έφτανε τα 320 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v