Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσδοκίες για συνέχιση της ανόδου σήμερα

Κλειστή σήμερα η Wall και οι ευρωπαϊκές αγορές μπορεί να κινηθούν υψηλότερα με λιγότερες συναλλαγές. Για αρκετές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης δίνονται τεχνικά σήματα συνέχισης στην αντίδραση.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Λείπει ο γάτος και μένει να δούμε τι θα κάνουν σήμερα τα… ποντίκια. Κλειστή η αμερικανική αγορά και η διάθεση στις ευρωπαϊκές είναι σαφώς… νωχελική και μετρημένη. Λίγο υψηλότερα ξεκινούν Φρανκφούρτη και Παρίσι, σε μία συνεδρίαση που λογικά θα πρέπει να έχει σαφώς λιγότερες συναλλαγές και πιθανόν μικρότερη μεταβλητότητα απ' ό,τι χθες.

Θα λέγαμε πως η συγκυρία και η αφορμή ταιριάζουν στον ρυθμό που επιχειρείται να βρεθεί στο Χ.Α., ειδικότερα με τις προθέσεις ισχυρών επενδυτικών κύκλων. Η επιβεβαίωση, σε αυτή τη φάση, της ευρύτερης περιοχής των 3.100 μονάδων ως ικανής ζώνης άμυνας και σημείου αναφοράς μπορεί να θρέψει την καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών.

Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Σταυρόπουλο, ζητούμενο για τον FT 20 είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 1.850 μονάδων προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συντήρησης της κίνησης προς τις 1.870 - 1.880 μονάδες. Από πλευράς μας, να σημειώσουμε πως η κίνηση της αγοράς από τα υψηλά των 4.100 και μονάδων μέχρι τη χαμηλή βάση των 3.100 μονάδων και μίας λογικότατης -καθαρά τεχνικής μορφής- αντίδρασης έχει περιγραφεί πριν από τουλάχιστον δύο μήνες από τον Zelis 677.

Ακόμη και οι μόνιμοι θιασώτες της υποχώρησης, οι παίκτες που ποντάρουν συνήθως σε διόρθωση των δεικτών, θεωρούσαν τη συγκεκριμένη βάση ισχυρότατο σημείο άμυνας γι' αυτή την περίοδο.

Δεν είναι τυχαίο που προχθές το απόγευμα παρενέβη ο νουνεχής κ. Νικόλαος Νανόπουλος -διευθύνων σύμβουλος της Eurobank- για να σημειώσει τα αυτονόητα. Ανατρέχοντας μερικούς μήνες παλαιότερα θα βρούμε άλλη μία παρέμβαση ανάλογου περιεχομένου, αυτή τη φορά του ισχυρού άνδρα της Εθνικής, κ. Τάκη Αράπογλου.

Και οι δύο παρεμβάσεις παρατηρείται πως σημειώνονται (ή σηματοδοτούν) τοπικούς πυθμένες, ολοκλήρωση πτωτικών φάσεων κύκλων της αγοράς μας. Τουλάχιστον με βάση την παρατήρηση, όσα σημειώνονται από την αρχή της χρονιά μέχρι και χθες.

Από τον FTSE η χθεσινή αντίδραση οδηγεί σε απομάκρυνση από τα νέα χαμηλά έτους αρκετές τραπεζικές μετοχές και τίτλους-κλειδιά. Λόγου χάρη, η Εθνική αντιδρά κατά 11,38% από το χαμηλό έτους, η Eurobank 9,76%, ο Μυτιληναίος 12,46%, η Πειραιώς 10,79% και η Βιοχάλκο 10,68%.

Αντίθετα, κοντά στα χαμηλά έτους διαμορφώνεται η τιμή των Τιτάνα, ΔΕΗ και Coca Cola 3Ε. Συγκριτικά σε καλύτερη θέση, δηλαδή μεγαλύτερη απόσταση από τα χαμηλά, βρίσκουμε τη μετοχή της Marfin Investment Group (41,4%), τον ΟΠΑΠ (25,28%) και την Κύπρου (12,5%). Με βάση την τεχνικότητα των μετοχών του 20άρη, υπάρχουν περιθώρια συντήρησης της αντίδρασης, τουλάχιστον για σήμερα.

Ενδιαφέρουσα διαμορφώνεται η εικόνα για τον Mid-40, όπου ένας μεγάλος αριθμός μετοχών παραμένει καθηλωμένος στον πυθμένα έτους. Μετοχές εταιριών όπως ΕΧΑΕ, Frigoglass, Folli Follie, Sprider, ΧΑΛΚΟΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΑΝΕΚ, Alapis, Intracom, Ιατρικό και ακόμη τρεις - τέσσερις τίτλοι, ενδέχεται να κρύβουν περιθώρια αντίδρασης. Όλα αυτά πάντα με την τεχνική προσέγγιση και τουλάχιστον όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη προοπτική.

Δεδομένου ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο καθαρός τζίρος έφτασε στα 400 εκατ. ευρώ, είναι δυνατή η συντήρηση της αντίδρασης με συναλλαγές ακόμη και λιγότερες των 250 εκατ. ευρώ, για σήμερα που είναι κλειστή η Wall.

Όπως επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που εισέρρευσαν χθες σε μετοχές του 20άρη αποτελούν μεν βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις έγιναν, όμως, με τη λογική της ανάσχεσης της πτώσης στη ζώνη των 3.100 μονάδων και της "μόχλευσης" μιας αντίδρασης ενδεχομένως προς τις 3.400 και πλέον μονάδες. Η συγκυρία διευκολύνει αυτές τις κινήσεις, τουλάχιστον για σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v