Γιατί ένας Τραμπ 2.0 μπορεί να είναι «καλά νέα» για τους επενδυτές

Γιατί είναι πιθανόν να επαναληφθούν τα θετικά αποτελέσματα που είχε για τις αγορές η πρώτη θητεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ποιοι είναι οι δυο μεγάλοι κίνδυνοι από μια τέτοια εξέλιξη.

Γιατί ένας Τραμπ 2.0 μπορεί να είναι «καλά νέα» για τους επενδυτές
  • του Edward Yardeni*

Η πρόβλεψη πολιτικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ είναι ένα πολύ πιο επικίνδυνο επάγγελμα από αυτό της πρόβλεψης της πορείας του χρηματιστηρίου της χώρας. Δοκιμάστε τώρα να κάνετε και τα δύο, δηλαδή να προβλέψετε το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών για την προεδρία και το Κογκρέσο, καθώς και την επίπτωση που θα έχουν οι πολιτικές αλλαγές και οι αλλαγές πολιτικής στην οικονομία και τις χρηματαγορές.

Ας προσπαθήσουμε, αλλά περιορίζοντας την άσκηση στο πώς μπορούν να μοιάζουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Αυτό φαίνεται όλο και πιο πιθανό μετά το πρώτο προεδρικό debate μεταξύ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν.

Η αρχική αντίδραση των μεγάλων χρηματαγορών ήταν σχετικά ήπια. Η πιο αξιοσημείωτη κίνηση ήταν στις αγορές ομολόγων όπου η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού Treasury αυξήθηκε κατά περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,48%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου αυξήθηκε κατά το ήμισυ αυτής του 10ετους. Άρα η καμπύλη της απόδοσης «αποεπενδύθηκε» ελαφρώς καθώς οι επενδυτές ομολόγων υποθέτουμε ό,τι προεξόφλησαν την προοπτική πως υπό έναν Τραμπ 2.0, τα ομοσπονδιακά ελλείμματα μπορεί να είναι μεγαλύτερα, η οικονομία μπορεί να είναι ισχυρότερη και ο πληθωρισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Αυτό επειδή ο Τραμπ, αν εκλεγεί, είναι πιθανό να ανανεώσει ή ακόμα και να διευρύνει τις μειώσεις φόρου του 2017, που λήγουν στο τέλος του 2025. Οι πιο αισιόδοξες προσδοκίες για την οικονομία έρχονται παρά τον κίνδυνο περαιτέρω εμπορικών εντάσεων με την Κίνα. Ο Τραμπ προτείνει αύξηση των δασμών κατά 60% στις εισαγωγές από τη χώρα αυτή (και κατά 10% σε όλες τις άλλες εισαγωγές στην Αμερική).

Πολλοί επενδυτές φοβούνταν πως οι πολιτικές του Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του θα είχαν δυσμενείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις. Ωστόσο, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 8,5% σε επίπεδο ρεκόρ από το δ’ τρίμηνο του 2016 μέχρι το δ’ τρίμηνο του 2019, λίγο πριν την πανδημία. Κατά τη χρονική περίοδο αυτή, ο πληθωρισμός λιανικής παρέμενε περιορισμένος γύρω στο 2%.

Η απόδοση του 10ετούς Treasury ξεκίνησε και τελείωσε αυτή την προ πανδημίας περίοδο γύρω στο 2%. Ο S&P 500 αυξήθηκε γύρω στο 50% από το τέλος του 2016 μέχρι το τέλος του 2019.

Θα μπορούσε ένα τέτοιο ευνοϊκό αποτέλεσμα να επαναληφθεί υπό έναν Τραμπ 2.0; Είναι οπωσδήποτε πιθανό. Οι πολιτικές που επιδιώκει ο Λευκός Οίκος μπορούν να έχουν σημαντική επίπτωση στην οικονομία και τις χρηματαγορές. Ωστόσο αυτές οι πολιτικές συχνά προσαρμόζονται κατά τη διαδικασία μετατροπής τους σε νόμο από το Κογκρέσο.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον Λευκό Οίκο και ταυτόχρονα τα δυο σώματα του Κογκρέσου, οι πολιτικές του Τραμπ είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν πιο ήπιες στην πολιτική διαδικασία. Επί του παρόντος αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί, δεδομένων των πολιτικών αβεβαιοτήτων, ιδιαίτερα αν οι κορυφαίοι δωρητές των Δημοκρατικών δώσουν περισσότερα από τα κεφάλαιά τους για να κερδηθούν αγώνες στο Κογκρέσο αντί για τον Λευκό Οίκο, μετά την πανωλεθρία του Μπάιντεν στο debate.

Αλλά έχετε κατά νου πως η αμερικανική οικονομία δεν καθοδηγείται αποκλειστικά από τη χάραξη πολιτικής της Ουάσινγκτον. Η αμερικανική οικονομία καθοδηγείται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία. Πάνω από τις μισές κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι στην τεχνολογία. Οι επιχειρηματικές δαπάνες για λογισμικό και έρευνα και ανάπτυξη βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές παρέχουν άφθονη χρηματοδότηση για start-ups και καινοτομίες. Η αμερικανική οικονομία έχει γίνει λιγότερο ευαίσθητη στα επιτόκια. Πέρυσι, έδειξε σημάδια αναβίωσης της αύξησης της παραγωγικότητας που είναι πιθανόν να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Όλα αυτά είναι θετικές εξελίξεις για τα εταιρικά κέρδη, που μπορεί να οδηγήσουν το χρηματιστήριο σε νέα υψηλά κατά την υπόλοιπη δεκαετία.

Στην πραγματικότητα, η Ουάσινγκτον μπορεί να εμπλακεί λιγότερο με την οικονομία τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, ο οποίος τείνει να ευνοεί την απορρύθμιση του κρατικού νομοθετικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις. Θα ήταν πιο ελεύθερος να επιδιώξει μια τέτοια πορεία μετά την κίνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μειώσει σημαντικά την εξουσία των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών να ερμηνεύουν ασαφείς νόμους που περνά το Κογκρέσο. Ο Τραμπ αναμφίβολα θα διόριζε δικαστές και ανώτερα στελέχη υπηρεσιών ώστε να ανατρέψει ή να περιορίσει το «κράτος-διοικητή».  Σίγουρα θα διευκόλυνε την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου και αερίου, κάτι που θα βοηθούσε  να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Η ιστορία έχει δείξει ότι διαχρονικά η οικονομία και το χρηματιστήριο των ΗΠΑ τα πάνε καλά ασχέτως του ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Αυτό δεν σημαίνει πως ένας Τραμπ 2.0 θα ήταν απαλλαγμένος από κινδύνους.

Οι δυο μεγάλοι κίνδυνοι υπό μια κυβέρνηση Τραμπ θα ήταν: πρώτον, ένας εμπορικός πόλεμος που θα συμπιέσει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό· δεύτερον, η αύξηση των ομοσπονδιακών ελλειμμάτων που θα προκαλούσε μια κρίση χρέους. Ωστόσο, το αμερικανικό σύστημα διαθέτει πολιτικές δικλείδες ασφαλείας και συνεχίζει να λειτουργεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μετριάζει τις ακραίες πολιτικές επιδιώξεις οποιουδήποτε βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

 

* O συγγραφέας είναι πρόεδρος και επικεφαλής στρατηγικός οικονομολόγος στην Yardeni Research.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v