Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόκια: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

Αν και ο κ. Τρισέ δήλωσε χθες ότι δεν «βιάζεται» να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, η μάχη κατά του πληθωρισμού μόλις άρχισε… και τίποτε δεν μπορεί να προδικάσει την έκβασή της.

Επιτόκια: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Παρά την άνοδο της τάξης του 1,1% που σημείωσε κατά τη διάρκεια των συναλλαγών χθες, η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, στον απόηχο των δηλώσεων Τρισέ ότι δεν υπάρχει «βιασύνη» για περαιτέρω αυξήσεις του βασικού επιτοκίου ΕΚΤ, η μάχη κατά του πληθωρισμού μόλις άρχισε… και τίποτε δεν μπορεί να προδικάσει την έκβασή της.

Η χθεσινή -καθ' όλα σεμνή- αύξηση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 25 μονάδες βάσης ερμηνεύτηκε από πολλούς αναλυτές ως «υποχρεωτική κίνηση» εκ μέρους του διοικητή της ΕΚΤ.

«Υποχρεωτική»,
δεδομένης της προαναγγελίας της από τον κ. Τρισέ -και κατά προέκταση της ανάγκης για διάσωση της αξιοπιστίας του-, αλλά και των ανησυχιών που επικρατούσαν σχετικά με την αδυναμία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ευρωζώνης να τιθασεύει τον πληθωρισμό, υπό το φως της επιβράδυνσης που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ατολμία εκ μέρους της ΕΚΤ, στη μάχη κατά του πληθωριστικού τέρατος, υπό το βάρος των ανησυχιών ύφεσης, θα «έστελνε» τα «λάθος μηνύματα» σχετικά με την πραγματική κατάσταση της ευρω-οικονομίας.

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»,
με άλλα λόγια, για τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ, ο οποίος χθες -κατά τρόπο μάλλον επιτυχή- είπε: «Είμαι εδώ».

«Εδώ» όμως είναι και το πετρέλαιο, το οποίο συνέχισε κανονικότατα στον ανηφορικό του δρόμο, ως αποτέλεσμα και της χθεσινής αύξησης των επιτοκίων στην ευρωζώνη, αγγίζοντας -πρόσκαιρα- έως και το επίπεδο των 146 δολ. το βαρέλι.

Μίας αύξησης η οποία αναμένεται να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία μετατόπισης κεφαλαίων από το δολάριο προς τα εμπορεύματα και ειδικότερα το πετρέλαιο, επιτείνοντας έτσι τις τάσεις αύξησης της τιμής του και κατά προέκταση τις πληθωριστικές πιέσεις, «ακυρώνοντας» τις όποιες «σεμνές» κινήσεις του κ. Τρισέ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κινήσεις «λεπτού χειρισμού», που επιχείρησε να κάνει χθες ο Ζαν-Κλοντ, αντικατοπτρίζουν όντως τις ανησυχίες για περαιτέρω διεύρυνση της ύφεσης στην Ευρώπη και -προφανώς- την αδυναμία της ΕΚΤ να παρέμβει ουσιαστικά μέσω εργαλείων νομισματικής πολιτικής.

Περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν όχι μόνον στην αναχαίτιση των όποιων αναπτυξιακών τάσεων αλλά κυριότερα σε πιθανή κατάρρευση το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, το οποίο θα βιώσει μια επανάληψη της υπόθεσης subprime, σε αμιγώς ευρωπαϊκό επίπεδο όμως.

Ταυτόχρονα, η απουσία λήψης μέτρων κατά του πληθωρισμού θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε βέβαιο «στασιμοπληθωρισμό», με ενδεχομένως απρόβλεπτες συνέπειες…

Κατά συνέπεια, προφανώς και δεν βιάζεται ο κ. Τρισέ.

Όχι μόνον δεν βιάζεται, αλλά δεν ξέρει και τι να κάνει…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v