Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Στα 64 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν οι συναλλαγές με τους επενδυτές να επιδίδονται σε stock picking. Στους κερδισμένους ΟΤΕ, Motor Oil, Intralot, ΔΕΗ. Πωλητές σε Viohalco, Coca Cola.

Στάση αναμονής με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, δεν επιβεβαίωσε μερίδα επαγγελματιών του χώρου, που προσδοκούσαν σταδιακή επαναφορά του τζίρου σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Αντίθετα μάλιστα, η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε εκνευριστικά χαμηλή (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 19/8 με 53,4 εκατ.), επιβεβαιώνοντας πως αρκετοί από τους επενδυτές, επέλεξαν να παρατείνουν τις Θερινές τους διακοπές, ενώ τα Ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν σε ρόλο θεατή.

Με το τζίρο να ανακυκλώνεται στα ίδια, ή και χαμηλότερα επίπεδα και με αργία στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μοιραία το ελάχιστο ενδιαφέρον περιορίστηκε στις κινήσεις επιμέρους μετοχών, καθώς ήταν περισσότερο από ευδιάκριτο, πως το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, θα διαμορφωνόταν από τις ελάχιστες πρωτοβουλίες που θα έπαιρναν αγοραστές και πωλητές.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κάποιες κινήσεις σε επιμέρους τίτλους, έγιναν στον απόηχο των ανακοινώσεων αναδιάρθρωσης δεικτών, από τον Οίκο FTSE Russell.

Σύμφωνα με τον Οίκο “αναβαθμίστηκε η μετοχή της Cenergy (+0,20%), που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap. Αντίθετα, η μετοχή της Viohalco (-1,83%) υποβαθμίστηκε από τον Large Cap, στον Μid Cap. Νέα προσθήκη στους δείκτες της FTSE Russell είναι η μετοχή της Intralot (+3,48%, ανακοίνωσε 3ετη επέκταση συμβολαίων σε Ολλανδία και Ιρλανδία), στον δείκτη Mid Cap, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife (+1,44%). Αποχωρούν από τον εν λόγω δείκτη οι AustriaCard, Άβαξ, Dimand, Έλαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 20ης Σεπτεμβρίου 2024, στο Χ.Α.

Υπ΄ όψιν το rebalancing του MSCI στις 30/8 και η εφαρμογή των νέων αλλαγών και σταθμίσεων στις 2/9. Υπενθυμίζεται ότι τον δείκτη MSCI Standard Greece θα απαρτίζουν οι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo, μετά την αποχώρηση της Motor Oil (θα ανακοινώσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου την Τρίτη 28 Αυγούστου, ενώ στις 29/8 θα γίνει η ενημέρωση των αναλυτών. Φήμες ότι χτίζει θέση εφοπλιστικό χαρτοφυλάκιο).

Υπ΄ όψιν ότι στις 29 Αυγούστου θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα α΄ εξαμήνου τα Ελ. Πετρέλαια.

Από την άλλη, οι επόμενες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, μέχρι το τέλος του 2024, είναι προγραμματισμένες: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές (αργία στο Λονδίνο), καθώς η αυξανόμενη ένταση στην Μέση Ανατολή δείχνει να προβληματίζει τους ενεργούς επενδυτές και να αντισταθμίζει την όποια θετική διάθεση προέκυψε από τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στο Συμπόσιο του Τζάκσον Χολ την περασμένη Παρασκευή, για επερχόμενη μείωση των επιτοκίων.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με τις σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών: η Millennium International Management LP εμφανίζεται με καθαρή αρνητική θέση 0,58211% στην Motor Oil.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και παραμένει ζητούμενο η περαιτέρω πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και πολύ περισσότερο η συναλλακτική του δραστηριότητα και η επιστροφή στην “κανονικότητα”, αν συνυπολογιστεί ότι απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού μήνα.

Με διαθέσεις μικρής ανοδικής κίνησης, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,91% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,81% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,27% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1430,06 (-0,18%) και 1438,87 μονάδων (+0,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1436,7 (+0,29%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1437,68 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,35%.

Ο τζίρος στα 63,5 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΜΟΗ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 63,5 εκατ., τα 55 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σταδιακά μπαίνουμε σε μια πιο επιλεκτική φάση μετοχών, αφού οι απαιτήσεις κάποιων κεφαλαιοποιήσεων ενδεχομένως να μην ικανοποιηθούν από τις επιχειρηματικές επιδόσεις και αυτό ίσως να είναι ένα από τα βασικά μηνύματα των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων. Πότε δημοσιεύουν οι Εισηγμένες εξάμηνο: 27/8 Cenergy, 28/8 Motor Oil, 29/8 Ελ. Πετρέλαια - AustrianCard, 30/ Noval Properties, 2/9 Σαράντης, 3/9 Trade Estates - ΟΠΑΠ, 4/9 Quest - Ideal Holdings, 10/9 ΔΑΑ - Fourlis, 11/9 ElvalHalcor, 19/9 Lavipharm - Attica Bank, 20/9 Viohalco. Το ενδιαφέρον ααναμένεται να αυξηθεί αυτήν την εβδομάδα, καθώς αρκετές Εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης δημοσιεύουν αποτελέσματα εξαμήνου. Η αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή, για άλλη μία φορά, μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική και να διατηρήσει την επιφυλακτικότητα”, αναφέρει η Beta Sec.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αντισταθμίζει τα ήπια σχόλια της FED”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Την Τρίτη 27/8 η Cenergy ανακοινώνει τα 6μηνιαία αποτελέσματά της, ενώ την Τετάρτη 28/8 ακολουθεί η Motor Oil και την Πέμπτη η Helleniq Energy. Ο Τζέρομ Πάουελ τόνισε στην ομιλία του, στο Jackson Hole, ότι ήρθε η ώρα να μειώσει τα επιτόκια η Federal προκαλώντας ευφορία στις Αγορές. Με τη συνήθη χρονοκαθυστέρηση, προσδοκούμε ανοδική κίνηση και στο Χ.Α.”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Αγορές, αλλά έκλεισε με την ομιλία Πάουελ, όπου επισφραγίστηκε η 1η μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Η τρέχουσα εβδομάδα εκτιμούμε ότι θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς πέραν ορισμένων σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων, που θα δημοσιευτούν, θα έχουμε και κρίσιμα εταιρικά αποτελέσματα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, στο εξωτερικό θα έχουμε τα αποτελέσματα της Nvidia την Τετάρτη, τα οποία ενδεχομένως να καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη πορεία στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Παράλληλα, στο εσωτερικό αναμένουμε αποτελέσματα από Cenergy (Τρίτη μ.σ.), Motor oil (Τετάρτη μ.σ.) Helleniq Energy και Austriacard (Πέμπτη π.σ.). Στα σημαντικότερα μάκρο έχουμε τα στοιχεία πληθωρισμού Γερμανία (Πέμπτη), Ευρωζώνη και ΗΠΑ (Παρασκευή). Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή ολοκληρώνονται οι αλλαγές στους μετοχικούς δείκτες της MSCI. Η Αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμένει σήμερα κλειστεί λόγω αργίας”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Τελικά ο Αύγουστος είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και το ‘καζανάκι’, που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα, ‘ανακάτεψε την τράπουλα’ δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς που είχαν μείνει εκτός να πάρουν θέσεις και το γρήγορο trading να έχει την τιμητική του, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Στην παρούσα γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης πάνω από τις 1440 μονάδες, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην συνέχιση της κίνησης προς τα υψηλά.

Ο ΟΤΕ ήταν αυτός που “κράτησε στην πλάτη του” τον ΓΔ, με την προηγούμενη εβδομάδα να κλείνει με οριακά απώλειες έχοντας πρωτίστως πληρώσει το 15,25 και ψάχνοντας πλέον νέο σημείο ισορροπίας, πριν δοκιμάσει και πάλι ανοδική κίνηση.

Ο Τραπεζικός και πάλι φαίνεται ότι είναι αυτός που θα δώσει την λύση, αν καταφέρει να κατοχυρώσει τις 1294 μονάδες.

Τα “στοιχήματα” για το αν η Αμερική γυρίσει σε ύφεση συνεχίζονται, θυμίζοντας ότι έχουμε και εκλογική χρονιά.

Η Ελληνική Οικονομία και παράλληλα οι Ελληνικές μετοχές είναι σε διαφορετική φάση τόσο με την Αμερική, όσο και με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρώπης.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο κλείνει ουσιαστικά 7 μήνες στα ίδια επίπεδα, συνεχίζοντας να συγκεντρώνει δυνάμεις για την επόμενη κίνηση.

Το πιο πιθανό είναι ότι πλέον το Δολάριο έχει ξεκινήσει ένα κύκλο αποδυνάμωσης μεσοπρόθεσμα, κάτι που για ακόμα μία φορά θα βολέψει την Αμερικανική Οικονομία το επόμενο διάστημα”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (6), ΜΥΤΙΛ (5), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,1), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Εθνική (-1,28%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+0,31%), Eurobank (+0,39%) και Πειραιώς (+1,49%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,509 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,612 και 1,85 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 1,608 - 1,578 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε ημερήσιο “long” η ΕΤΕ, με “stop” στα 7,918 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 7,81, 7,632 και 7,294 – 7,258 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,36, 8,49 και 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “short” με “stop” στα 2,092 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις στα 2,032, 1,982, 1,895 – 1,883 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,263 και 2,30 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,995 και τις επόμενες αντιστάσεις στα 4,00 και 4,22 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 3,786 και οι επόμενες στα 3,628 και στα 3,573 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 1277,03 (-0,37%) και 1288,55 μονάδων (+0,53%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1283,12 (+0,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1283,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1294 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1194 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1188 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, ίσως αξίζει υπενθύμισης το 29ο Χρηματοοικονομικό Συνέδριο της Bank of America στο Λονδίνο, που θα διεξαχθεί από τις 23 ως τις 26 Σεπτεμβρίου και στο οποίο οι Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών θα κοινοποιήσουν τα νέα τους σχέδια, σε Ξένους Διαχειριστές - Επενδυτές. Θα έχει προηγηθεί, στις 5 – 6 Σεπτεμβρίου, το Συνέδριο με Διοργανωτή την Citi, στις ΗΠΑ.

Σχετικό πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΒΙΟ (-1,83%), ΕΕΕ (-1,19%), ΕΛΠΕ (-0,28%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,05%), ΟΠΑΠ (-0,19%) και TITC (-0,61%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΛΑΜΔΑ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+0,48%), στον απόηχο ανεπιβεβαίωτων φημών που θέλουν να παίρνει θέση στην μετοχή γνωστό εφοπλιστικό όνομα. Για την μετοχή η επόμενη αντίσταση στα 2,18 ευρώ και οι στηρίξεις στα 2,012 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1,982 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,83 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Επιστροφή των αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την μετοχή του ΔΑΑ (+1,41%), που συνεχίζει να απέχει από την τιμή εισαγωγής των 8,20 ευρώ. Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “πέρασε ένα εξάμηνο από την εισαγωγή του ΔΑΑ, ικανός χρόνος για μια νέα εισαγωγή όπως συνηθίζεται. Η ζώνη του 8,03 είναι κύρια αντίσταση και που κατοχύρωση θα αλλάξει την βραχυπρόθεσμη πτωτική εικόνα της μετοχής”.

Από την άλλη, στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της TITC (-0,61%) προχώρησε ο Οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα, από “ΒΒ” με θετικές προοπτικές, σε “ΒΒ+” με σταθερές προοπτικές. “Η αναβάθμιση αντανακλά τις ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις κατά τα δύο τελευταία έτη και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 και επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη ικανότητά του για τη χρηματοδότηση της Στρατηγικής Πράσινης Ανάπτυξης του Ομίλου για το 2026” αναφέρει ο Οίκος.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+208,96%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+115,93%), SOFTWEB (+109,77%), MONTA (+106,28%), ΚΟΥΑΛ (+93,75%), ΦΒΜΕΖΖ (+81,10%), OPTIMA (+58,21%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,98%), TITC (+52,68%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της “ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑ” (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,0498630137 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0473698630 ανά μετοχή) και οι μετοχές της “ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ” (0%) με νέα ονομαστική αξία μετοχής €1,02 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,02 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 2,0400.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΞΥΛΠ (+5,98%), ΣΙΔΜΑ (+1,82%), ΚΥΡΙΟ (+3,60%), ΜΟΝΤΑ (+0,51%), ΝΑΚΑΣ (+2,17%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,17%), ΕΛΣΤΡ (+1,38%), ΚΟΡΔΕ (+0,22%).

Αύξησε συναλλαγές η Ίλυδα (-2,63%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 4μηνου για ΕΚΤΕΡ (+1,35%) και μετά από πτωτικό “καρέ” για Unibios (+0,30%).

Σε χαμηλά 7μηνου η Doppler (-4,20%), σε χαμηλά 35 μηνών η Medicon (-3,35%).

Στις 31/12/2023 τα ίδια κεφάλαια της ΕΥΑΘ (+0,94%) ήταν στα 178,65 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 65,9 εκατ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 116,5 εκατ. Μόλις η μετοχή κινηθεί ψηλότερα, βγαίνουν πωλήσεις από Θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1479 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1386 - 1380 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1455 – 1463 (gap) και οι επόμενες στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3609 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3366 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3354 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street. Αργία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,1168 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει υψηλότερα των $2550 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $30,3 ισορροπεί το Ασήμι.

Προς τα $63450 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2720 το Ethereum.

Το Γερμανικό επιχειρηματικό ηθικό υποχώρησε τον Αύγουστο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στο 86,6 τον Αύγουστο, από 87,0 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μέτρηση 86,0.

“Η Γερμανική Οικονομία πέφτει όλο και περισσότερο σε κρίση”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουέστ.

“Νέους δασμούς στα Κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και στις εισαγωγές Αλουμινίου και Χάλυβα από την Κίνα σκοπεύει να επιβάλει ο Καναδάς. Η Κυβέρνηση της Χώρας σχεδιάζει να προχωρήσει στην επιβολή δασμών 100% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και 25% στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου”, όπως ανέφεραν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 100,3 δισ. ευρώ.

“Οι δείκτες του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά, ως απάντηση στην πανδημία και τα ενεργειακά σοκ και παρέμειναν υψηλότεροι από ότι πριν από την πανδημία στις περισσότερες Χώρες”, επισημαίνει έκθεση του ΔΝΤ. Η έκθεση, ωστόσο, εμπεριέχει μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την Ελλάδα. Το χρέος της αναμένεται να υποχωρήσει στο 138,8% του ΑΕΠ το 2029, έναντι 168,8% του ΑΕΠ το 2023, χάρις στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που αναμένονται τα επόμενα χρόνια.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΕΕ και με το αρνητικό οι ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΤΕΝΕΡΓ και στο υψηλό οι ΔΕΗ, Motor Oil, Autohellas.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 64 ανοδικούς τίτλους, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.428 συμβόλαια).

Στα 3.656 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.611 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.253 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.254 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 450, 333 για τον Σεπτέμβριο και 117 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.498,75), κινήθηκε μεταξύ 3.490 και 3.512 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.286), κινήθηκε μεταξύ 1.286 και 1.286 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.360,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (737), Πειραιώς (4.919), Εθνική (563), Alpha Bank (3.419), Motor Oil (369), Ελλάκτωρα (170), Ιντρακόμ (253), Μυτιληναίο (125), ΔΕΗ (391).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 156.455, Πειραιώς 63.194, Eurobank 16.131, Τέρνα Ενεργειακή 20.496, ΑΔΜΗΕ 21.995, ΓΕΚ 11.871, ΔΕΗ 25.149, Εθνική 13.104.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 65.835.374 τεμ., (από 65.835.374 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.719.484 τεμ. (3.719.484), Eurobank 57.980.082 τεμ. (57.980.082), ΟΠΑΠ 1.733.099 τεμ. (1.739.442), Εθνική 11.830.685 τεμ. (11.838.905), ΟΤΕ 1.569.255 τεμ. (1.560.411), Πειραιώς 13.569.246 τεμ. (13.563.097), Optima bank 1.042.519 τεμ. (1.048.824), Motor Oil 2.502.366 τεμ. (2.023.964), Ελ. Πετρέλαια 1.187.886 τεμ. (1.137.558).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder                              Name of Issuer                  NSP              Date

   

Millennium International Management LP

Motor Oil

0,75931%

 2024/8/23

NSP: Net Short Position

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v