Χρηματιστήριο: Ανοδική κίνηση χαμηλού όγκου

Μέτριες κινήσεις στην εγχώρια αγορά. Πειραιώς, ElvalHalcor, Coca Cola HBC στο «πράσινο». Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ στο «κόκκινο». Αναθεώρηση σήμερα στους δείκτες FTSE/Russell.

Χρηματιστήριο: Ανοδική κίνηση χαμηλού όγκου

Με ανοδικό ξεκίνημα αλλά με προσεκτικές κινήσεις προχωρά το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς υπερβολές στην αξία των συναλλαγών. Η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη της Fed Τζ. Πάουελ θα είναι το κομβικό στοιχείο της ημέρας στο Jackson Hall.

Στα εσωτερικά «μέτωπα», ανακοινώνεται η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών παγκόσμιων μετοχών Αλλαγές θα γίνουν σήμερα στους δείκτες FTSE/Russell. Οι όποιες αλλαγές θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος ο δείκτης FTSE All-World Index αποτελείται από 28 μετοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, μετά την αφαίρεση της Epsilon Net.

Στα 7,46 εκατ ευρώ η αξία συναλλαγών με την συμπλήρωση του ημιώρου, ενώ τα 3,03 εκατ. ευρώ αφορούν πακέτα στην Εθνική Τράπεζα, στον ΟΤΕ και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο γερμανικός δείκτης DAX στις 18.545 μονάδες (0,27%), τον γαλλικό δείκτη CAC-40 στις 7.548 μονάδες (0,30%) και τον βρετανικό δείκτη FTSE-100 στις 8.304 μονάδες (0,20%), την ώρα που τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε θετικό άνοιγμα στις 5.613,75 μονάδες ή +0,35%.

Το υποτονικό το κλίμα σε Ευρώπη και ΧΑ, με μέτριο ρυθμό εντολών σε παρόμοια επίπεδα σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση. Ενισχυμένος σε μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς (3,86 ευρώ) Motor Oil (21,64 ευρώ), Εθνικής Τράπεζας (8,124 ευρώ), Alpha Bank +0,28% (1,598 ευρώ), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (19,16 ευρώ) Eurobank (2,09 ευρώ) και Metlen (34,52 ευρώ).

Η απουσία των ξένων επενδυτών συνολικά αλλά και ειδικά των διαχειριστών ξένων funds στην αγορά είναι εμφανής, όπως αποτυπώνονται στον χαμηλό όγκο συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων. Συνολικά οι όγκοι των συναλλαγών δεν ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, χαμηλή επίδοση ακόμη και αυτή την εποχή, θυμίζοντας πως την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αρκετά μεγαλύτερος.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη αλλά και της «ατμομηχανής» της αγοράς, του δείκτη των τραπεζών, ενισχύουν τη θετική προσέγγιση, ωστόσο απαιτείται ενίσχυση στην αξία των συναλλαγών.

Οι μετοχές που έχουν συμβάλει στην ανοδική προσέγγιση των 1.440 μονάδων του Γενικού Δείκτη και την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης τάσης, όπως αυτή ορίζεται π.χ. από κάποιον κινητό μέσο ρο 20 ή 30 ημερών, είναι οι Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ αντίθετα τον τελευταίο μήνα οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν ακόμα πτώση.

Tην τελευταία εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει +0,49%, ενώ, για παράδειγμα, οι προαναφερθείσες Τιτάν και ΟΤΕ σημειώνουν άνοδο 3,5% και 0,7%. Στον αντίποδα με την αγορά, Τράπεζα Πειραιώς, Σαράντης, Jumbo και Alpha Bank υποαποδίδουν.

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v