Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που δίνουν τόνο στη συνεδρίαση

Σε επιμέρους τίτλους έχει μετακινηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, εν αναμονή και των μηνυμάτων από το Jackson Hole, αύριο Παρασκευή. Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που δίνουν τόνο στη συνεδρίαση

Στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole και στην ομιλία Πάουελ-απόγευμα Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) η προσοχή των επενδυτών.

Σε διαδικασία προετοιμασίας οι traders όπως φάνηκε με το χθεσινό 0,42% στις 5.620,85 μονάδες του S&P 500, καθώς η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (30-31 Ιουλίου) έδειξε ότι κινούμαστε προς την κατεύθυνση της μείωσης επιτοκίων.

Οριακές διακυμάνσεις στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street, με τα bets να «παίζουν» ως δεδομένη την πρώτη κίνηση του επικεφαλής της Fed στην συνεδρίαση της 17-18 Σεπτεμβρίου και τις εκτιμήσεις για το εύρος της να διϊστανται. Μείωση 25 μ.β ή 50 μ.β συνεκτιμώντας πως η επόμενη προγραμματισμένη είναι για τις 6-7 Νοεμβρίου, αμέσως μετά τις προεδρικές στις ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου).

Κοινός τόπος πως η Fed έχει μπει στο πολιτικό παιχνίδι, σε μία συγκυρία που οι δημοσκοπήσεις για Χάρις-Τραμπ παραπέμπουν σε αμφίρροπη αναμέτρηση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πέραν του πολιτικού/κοινωνικού για τις ίδιες τις ΗΠΑ (αναπόφευκτα για τον πλανήτη) και για τα τεράστια κάθε λογής επιχειρηματικά/οικονομικά συμφέροντα που «στρατεύονται» στα δύο «στρατόπεδα».

Παράλληλα με την ομιλία Πάουελ, η ομιλία του ομολόγου του Ουέντα στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, με τους traders να προεξοφλούν «φρένο» στο ενδεχόμενο δεύτερης σερί αύξησης, μετά την πρώτη των 25 μ.β (από μηδενικό) με τα γνωστά επακόλουθα των sell off στις διεθνείς αγορές.

Σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η θέση της Ευρώπης είναι, δυστυχώς, περισσότερο θεατή παρά συνδιαμορφωτή με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Μας αφορά, καθώς στις 12 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ, μένοντας να φανεί σε τι πιο σαφές μπορεί να αναφερθεί η Λαγκάρντ. Σημειωτέον πως, μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται πολιτική λύση στο γαλλικό αδιέξοδο.

Εύλογη συνεπώς η στάση αναμονής σε Παρίσι, Φρανκφούρτη πολύ δε περισσότερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ακόμη μία συνεδρίαση προσεκτικών, επιλεκτικών κινήσεων η χθεσινή με επαναφορά των τραπεζικών, συνέχεια αγορών σε συγκεκριμένα blue chips, ενεργοποίηση αγοραστών από χαμηλότερα, με την αξία συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 70 εκατ. Στα 69,9 εκατ με τα 35,1 εκατ να πραγματοποιούνται σε μετοχές με άνοδο -καθοριστική η Eurobank- έναντι 25,3 εκατ ευρώ με πτώση.

Στο 3,74% στα 2,08 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank αποτυπώνεται το πλεονέκτημα που αποκτά μέσω της ισχυροποίησης της θέσης στην Ελληνική Τράπεζα (Κύπρου) εκτιμούν χρηματιστές. Οπως το νέο ιστορικό υψηλό για την Cenergy Holdings στα 10,06 ευρώ, το διαφαινόμενο νέο ιστορικό υψηλό για τον όμιλο TITAN Cement International στα 33,30 (1,37%) με σημαντική την αμερικανική παράμετρο.

Παράλληλα, η εδώ και 2-4 συνεδριάσεις τροχοδρόμηση των AEGEAN (11,06) και ΔΑΑ (7,778) κάνει χρηματιστές να «φωτογραφίζουν» κοινό αγοραστή στους δυο εκπροσώπους του «τουριστικού» κλάδου στο ΧΑ.

HelleniQ Energy (7,10), ElvalHalcor (1,82), Viohalco (5,76), Metlen (34,26) με αγοραστές στην λογική του rotation, μπορεί να «δουν» υψηλότερα, στην περίπτωση που δοθεί σήμα από Νέα Υόρκη.

Στοχευμένες οι περιπτώσεις των mid caps με ξεκάθαρη long τάση. Κατ' αρχήν το διαχρονικά long ΚΡΙ ΚΡΙ- σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά, με αποτίμηση πλέον μεγαλύτερη των 400 εκατ – «κόβοντας» μέρισμα 0,3331/μτχ απόδοση 2,7% όπως την υπολογίζει ο ΧΑΜαιλέων- εσχάτως η DIMAND, φιλόδοξη μετά την σημαντική στρατηγική συνεργασία με την Πειραιώς.

Κινητικότητα εχθές και στη μετοχή του ΟΛΠ, τα 2.674 τμχ στα 25,50-26,10 ευρώ είναι πολλά για το χαρτί. Στα μόλις 652 εκατ. η αποτίμηση του Οργανισμού, ούτε καν στο ήμισυ του αντίστοιχου φορέα της Γένοβας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v