Χρηματιστήριο: Ζητούμενο η αύξηση των συναλλαγών

Αισιοδοξία προκάλεσαν στις αγορές τα σχόλια Πάουελ για μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Στην εγχώρια αγορά το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι κύριοι δείκτες στη Wall Street (Dow Jones +1,14%, S&P 500 +1,15%, Nasdaq +1,47%, Russell 2000 +3,19%), στον απόηχο των δηλώσεων από αξιωματούχους των Κεντρικών Τραπεζών, στο Συμπόσιο του Jackson Hole.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στο Jackson Hole ότι «ήρθε η ώρα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια, καθώς αυξάνουν οι κίνδυνοι στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2% της Fed. Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός της μείωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».

Μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ φάνηκε να προκύπτει συναίνεση γύρω από ακόμη δύο περικοπές φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας κίνησης τον Σεπτέμβριο, εφόσον ο πληθωρισμός παραμένει σύμφωνος με τις προβλέψεις της Τράπεζας, οι οποίες τον βλέπουν να πέφτει στον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι, που επίσης μίλησε στο Συμπόσιο του Jackson Hole, έδειξε εξίσου ανοιχτός σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, «εφόσον οι κίνδυνοι του επίμονου πληθωρισμού φανεί να μειώνονται».

Σύμφωνα με Διαχειριστές, «οι Αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αν και ο Πάουελ δεν ανέφερε πότε πιστεύει ότι θα αρχίσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».

Μικτή η εικόνα σήμερα το πρωί στις μεγάλες Αγορές Ασίας - Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Για οριακά αρνητικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές (αργία στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και πρώτο ζητούμενο παραμένει η σταδιακή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αν και η μεγάλη επιστροφή των παραθεριστών είναι προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στα υπόλοιπα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που ξεκινάει, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου από Cenergy (την Τρίτη 27/8), Motor Oil (την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ενώ στις 29/8 θα γίνει η ενημέρωση των αναλυτών). Υπόψη ότι στις 29 Αυγούστου θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα α' εξαμήνου τα Ελ. Πετρέλαια.

Το rebalancing του MSCI στις 30/8 και η εφαρμογή των νέων αλλαγών και σταθμίσεων στις 2/9. Υπενθυμίζεται ότι τον δείκτη MSCI Standard Greece θα απαρτίζουν οι Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo, μετά την αποχώρηση της Motor Oil.

Μένοντας στις αναδιαρθρώσεις δεικτών, στον δείκτη Large Cap του Οίκου FTSE Russell (για τα Χρηματιστήρια αναπτυσσόμενων, Emerging Europe) αναβαθμίστηκε η μετοχή της Cenergy, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap. Αντίθετα, η μετοχή της Viohalco υποβαθμίστηκε από τον Large Cap, στον Μid Cap.

Νέα προσθήκη στους δείκτες της FTSE Russell είναι η μετοχή της Intralot, στον δείκτη Mid Cap, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife. Αποχωρούν από τον εν λόγω δείκτη οι AustriaCard, Άβαξ, Dimand, Έλαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 20ής Σεπτεμβρίου 2024, στο Χ.Α.

Από την άλλη, οι επόμενες αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου, μέχρι το τέλος του 2024, είναι προγραμματισμένες: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Beta Sec., «αναμένεται σταδιακή αύξηση του ενδιαφέροντος, καθώς αρκετές εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης δημοσιεύουν αποτελέσματα εξαμήνου την εβδομάδα που ξεκινά. Η αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή για άλλη μία φορά μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική και να διατηρήσει την επιφυλακτικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑ θα είναι διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,0498630137 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0473698630 ανά μετοχή) και οι μετοχές της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ με νέα ονομαστική αξία μετοχής €1,02 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,02 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 2,0400.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v