Χρηματιστήριο: Αναμένει τάση από rebalancing και οίκους αξιολόγησης

Το rebalancing του MSCI και την εφαρμογή νέων σταθμίσεων, σε συνδυασμό με επόμενες αξιολογήσεις διεθνών οίκων και newsflow από εταιρικά αποτελέσματα, αναμένουν οι παίκτες στην εγχώρια αγορά, αναζητώντας κατεύθυνση.

Χρηματιστήριο: Αναμένει τάση από rebalancing και οίκους αξιολόγησης

Σε στάση αναμονής, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, περιμένει να πάρει τάση από την επιστροφή των παραθεριστών - επενδυτών, ελλείψει σημαντικών εσωτερικών ειδήσεων.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να επέστρεψε ψηλότερα από το κλείσιμο της 2ας Αυγούστου, καλύπτοντας τις απώλειες των 2 και 5 Αυγούστου, όμως η “μεγάλη εικόνα” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με σημαντικό αριθμό τίτλων, να παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από το κλείσιμο της δεύτερης συνεδρίασης του τρέχοντος μήνα.

Από την άλλη, μικρός αριθμός μετοχών βρέθηκε και στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως Κρι Κρι (παρά την πρόσφατη αποκοπή μικτού μερίσματος ύψους 0,35 ευρώ ανά μετοχή), Cenergy (την Τρίτη 27/8 θα δημοσιεύσει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου), Λάμψα, ενώ σε νέα υψηλά 17 ετών, βρέθηκε η μετοχή της TITC.

Προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά, σημειώθηκε από τον τίτλο του ΔΑΑ η οποία, όμως, εκτονώθηκε χαμηλότερα μακριά από την τιμή εισαγωγής των 8,20 ευρώ. Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “πέρασε ένα εξάμηνο από την εισαγωγή του ΔΑΑ, ικανός χρόνος για μια νέα εισαγωγή όπως συνηθίζεται. Μία κατοχύρωση του 7,59 μπορεί να φέρει και πάλι τον τίτλο στην ζώνη του 8,03 επίπεδο που είναι και κύρια αντίσταση και που κατοχύρωση θα αλλάξει την βραχυπρόθεσμη πτωτική εικόνα της μετοχής”.

Όλα τα παραπάνω, με τους περισσότερους από τους Εγχώριους επενδυτές σε “vacation mood” και τους Ξένους επενδυτές, σταθερά, στην πλευρά των πωλητών, όπως έδειξαν και τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Ιουλίου 2024, έστω και με σαφώς χαμηλότερες εκροές ύψους €25,75 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί εκροές €62,47 εκατ. τον Ιούνιο και εκροές €243,40 εκατ. τον Μάϊο.

Υπ΄ όψιν το rebalancing του MSCI στις 30/8 και η εφαρμογή των νέων αλλαγών και σταθμίσεων στις 2/9. Υπενθυμίζεται ότι τον δείκτη MSCI Standard Greece θα απαρτίζουν οι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo, μετά την αποχώρηση της Motor Oil (θα ανακοινώσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ενώ στις 29/8 θα γίνει η ενημέρωση των αναλυτών).

Υπ΄ όψιν ότι στις 29 Αυγούστου θα δημοσιεύσει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου η Helleniq Energy,.

Μένοντας στις αναδιαρθρώσεις δεικτών, στον δείκτη Large Cap του Οίκου FTSE Russell (για τα Χρηματιστήρια “αναπτυσσόμενων”, Emerging Europe) αναβαθμίστηκε η μετοχή της Cenergy, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap. Αντίθετα, η μετοχή της Viohalco υποβαθμίστηκε από τον Large Cap, στον Μid Cap.

Νέα προσθήκη στους δείκτες της FTSE Russell είναι η μετοχή της Intralot, στον δείκτη Mid Cap, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife. Αποχωρούν από τον εν λόγω δείκτη οι AustriaCard, Άβαξ, Dimand, Έλαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 20ης Σεπτεμβρίου 2024, στο Χ.Α.

Από την άλλη, οι επόμενες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, μέχρι το τέλος του 2024, είναι προγραμματισμένες: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής, αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακά κέρδη 0,05%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 0,37%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 10,78% και ο ΔΤΡ κέρδη 20,74%.

Σύμφωνα με αναλυτές, “η πρόσφατη πτωτική κίνηση του ΓΔΧΑ μπέρδεψε την Αγορά. Το 1440 είναι στην παρούσα αντίσταση και χρειάζεται κατοχύρωση σε κλείσιμο, αν θέλει να δοκιμάσει άμεσα συνέχιση προς υψηλότερα επίπεδα. Το 1410 είναι ουσιαστική κοντινή στήριξη, με το 1370 να είναι κύρια και πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Σημαντικό ορόσημο και οι 1474 μονάδες.

Η Αγορά αναμένει newsflow από εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις της Ελληνικής Οικονομίας από Ξένους Οίκους, με την ‘ετυμηγορία’ της Moody΄ς να καθορίζει πολλά, σε επίπεδο αντιμετώπισης του Χ.Α. από τους Ξένους Θεσμικούς”.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στο Jackson Hole ότι “ήρθε η ώρα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια, καθώς αυξάνουν οι κίνδυνοι στην Αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός κινείται προς το στόχο του 2% της Fed. Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός της μείωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων”.

Μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ φάνηκε να προκύπτει συναίνεση γύρω από ακόμη δύο περικοπές φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας κίνησης τον Σεπτέμβριο, εφόσον ο πληθωρισμός παραμένει σύμφωνος με τις προβλέψεις της Τράπεζας, οι οποίες τον βλέπουν να πέφτει στον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, που επίσης μίλησε στο Συμπόσιο του Jackson Hole, έδειξε εξίσου ανοιχτός σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, “εφόσον οι κίνδυνοι του επίμονου πληθωρισμού φανεί να μειώνονται”.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με τις σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών: η Millennium International Management LP εμφανίζεται με καθαρή αρνητική θέση 0,58211% στην Motor Oil.

“Οι πρώτες, δύσκολες χρηματιστηριακές ημέρες του Αυγούστου έδωσαν τη θέση τους σε ένα ανανεωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, τόσο στα Διεθνή Χρηματιστήρια όσο και ειδικότερα στο Ελληνικό”, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Προς επίρρωση, ενδεικτικά ο μεγαλύτερος σε κεφαλαιοποίηση χρηματιστηριακός δείκτης, S&P 500, διέγραψε όλες τις απώλειες που υπέστη στο τελευταίο πτωτικό σκέλος, ενώ παράλληλα επαναπροσέγγισε τα πρόσφατα επιτευχθέντα ιστορικά του υψηλά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επενδυτική ψυχολογία.

Συν αυτώ, αμβλύνθηκαν σημαντικά οι φόβοι που προέκυψαν από τη χλιαρή εικόνα στα μακροοικονομικά των ΗΠΑ, εν όψει παρεμβάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στα εκείθεν επιτόκια, αλλά και της ανατίμησης του Γιεν λόγω των αποφάσεων της BoJ, με απευθείας προεκτάσεις στο carry trade και την ανατροφοδότηση του πελώριου Αμερικανικού χρέους.

Η τιμή του Αργού Πετρελαίου υποχώρησε σε χαμηλά έτους, πέριξ των $72 ανά βαρέλι, πριν αντιδράσει προς τα $74, απομακρύνοντας την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Το πτωτικό κρεσέντο δημιούργησε μοιραία αναταραχή, από όπου και προέκυψαν επενδυτικές ευκαιρίες εν είδει (επανα)τοποθετήσεων υπέρ της κραταιάς ανοδικής τάσης. Και εστιάζοντας στο ελληνικό ταμπλό, η εικόνα μπορεί να μεταφραστεί διττά: αφενός, μια ‘παλέτα’ μετοχών συντηρήθηκε στα ιστορικά ή/και πολυετή, κατά περίπτωση, υψηλά, προδιαθέτοντας για την ανοδική συνέχεια, όπως ΕΕΕ, TITC, CENER, ΟΛΠ, ΚΡΙ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΕΚ, ΠΕΡΦ, αφετέρου, άλλες εξαιρετικές μετοχές βρέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα με ήπια στρεβλή συμπεριφορά, ευρισκόμενες σε ‘έκπτωση’ για τους ενδιαφερόμενους, όπως ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ ΜΟΗ.

Ειδικότερα για την τελευταία, υπενθυμίζεται η πρόσφατη διαγραφή της από τον MSCI Standard Greece, με τις ενδιαφέρουσες εκροές να λαμβάνουν χώρα στο κλείσιμο της 30ης Αυγούστου”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v