Χρηματιστήριο: Ηπια ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη

Με περιορισμένες συναλλαγές οι επενδυτές επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους τίτλους, ενώ οι βασικοί δείκτες κινούνται ήπια ανοδικά. Κέρδη για Intralot, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Χρηματιστήριο: Ηπια ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές (αργία στο Λονδίνο), καθώς η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή δείχνει να προβληματίζει τους ενεργούς επενδυτές και να αντισταθμίζει την όποια θετική διάθεση προέκυψε από τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, στο Συμπόσιο του Τζάκσον Χολ την περασμένη Παρασκευή, για επερχόμενη μείωση των επιτοκίων.

Συνεδρίαση που αρνείται να ξεφύγει από την πεπατημένη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, αυτή που διεξάγεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει πρόσημα μέσα σε στενό εύρος κίνησης και το ενδιαφέρον να περιορίζεται σε λίγους τίτλους, στον απόηχο των ανακοινώσεων αναδιάρθρωσης των δεικτών από τον οίκο FTSE Russell.

Υπενθυμίζεται ότι στον δείκτη Large Cap του Οίκου FTSE Russell (για τα Χρηματιστήρια αναπτυσσόμενων, Emerging Europe) αναβαθμίστηκε η μετοχή της Cenergy (+0,20%), που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap. Αντίθετα, η μετοχή της Viohalco (-1,17%) υποβαθμίστηκε από τον Large Cap, στον Μid Cap.

Νέα προσθήκη στους δείκτες της FTSE Russell είναι η μετοχή της Intralot (+2,79%), στον δείκτη Mid Cap, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife (+1,03%). Αποχωρούν από τον εν λόγω δείκτη οι AustriaCard (-0,17%), Άβαξ (+0,59%), Dimand (-0,40%), Έλαστρον (0%), Lavipharm (+1,17%), Premia (-0,16%), Πλαστικά Θράκης (-0,13%).

Οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 20ής Σεπτεμβρίου 2024, στο Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας από το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης για ΕΕΕ (-1,19%), ΠΕΙΡ (+1,08%), ΜΠΕΛΑ (+1,42%), ΟΤΕ (+1,57%), ΕΛΠΕ (+1,06%), ΕΛΧΑ (+1,20%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,93%) και ΜΟΗ (+1,23%). Στους δύο τελευταίους τίτλους, σύμφωνα με τη φημολογία, παίρνει θέση γνωστό επιχειρηματικό όνομα.

Στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών ο τζίρος έφτασε στα 4,6 εκατ. το πρώτο ημίωρο και στα 13,1 εκατ. στην πρώτη ώρα των συναλλαγών, από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούν «πακέτα» (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ).

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των επτά μονάδων και πιο συγκεκριμένα μεταξύ 1.430,06 (-0,18%) και 1.437,23 μονάδων (+0,32%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v