Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση αντίδρασης με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

Φρένο στη διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων θα επιχειρήσουν να βάλουν οι αγοραστές, εν αναμονή του «χρησμού» της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Το «ταμείο» στις τράπεζες και τα σενάρια.

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση αντίδρασης με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

Μικτές τάσεις στη Wall Street, μετά την ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού Αυγούστου στις ΗΠΑ, σε αναμονή των ανακοινώσεων Λαγκάρντ στα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από χαμηλά 3μήνου η εκκίνηση για τους επενδυτές.

Από τις 4.521 (0,16%) τα futures του S&P500, από τις 15.654 ο DAX και στο ΧΑ από τις 1.225,25 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με το δίλημμα «γερακίσια παύση» ή «σύσφιξη με το γάντι», με την τάση να αποτυπώνεται και στην αγορά κρατικού χρέους/ομολόγων χωρών της ευρωζώνης με ανησυχητικά αυξητική φορά.

Από τις σημαντικότερες -μέχρι την επόμενη- η σημερινή συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, σε μια συγκυρία που η επικεφαλής της Ε.Ε ζητά την ενεργή συμμετοχή του πρώην κεντρικού τραπεζίτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει πέραν του σημειολογικού.

Σε ξεκάθαρα διορθωτική πορεία στο ΧΑ, με σταθερά πωλητές κυρίως ξένους αλλά και εγχώριους θεσμικούς, με σερί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μήνας με πτωτικό ιστορικό ο Σεπτέμβριος, με τη μέχρι τώρα πορεία των διεθνών αγορών επιβεβαιώνει όσους του αποδίδουν αρνητικό χαρακτηρισμό που για το ΧΑ σημαίνει διόρθωση σχεδόν 5%, με συνολικότερη συμμετοχή τραπεζικών, μετοχών-σηματωρών, ισχυρή ένδειξη ότι ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν το πωλητικό έργο τους.

Κλάδος με τη μεγαλύτερη διόρθωση ο τραπεζικός, καθώς ήταν αυτός με τη μεγαλύτερη άνοδο στο 7μηνο, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγορασμένους από χαμηλά να κάνουν ένα καλό «ταμείο» στα τέλη Ιουλίου. Εκτοτε, σταδιακά αρχικά με μικρότερες, στη συνέχεια με μεγαλύτερες θέσεις, αρκετοί ξένοι διαχειριστές μείωναν τη συμμετοχή τους.

Από τις 938,41 μονάδες ο ΔΤΡ με απώλειες 4,19% σε μηνιαία μέτρηση, ωστόσο με θετικό πρόσημο 31,55% για το 2023. Μεταβολή που εξηγεί/δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη ρευστοποίηση τραπεζικών χαρτιών, ακόμη και σε αυτές τις τιμές.

Παράλληλα, η μείωση θέσεων στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με χαρακτηριστικό το ότι στη χθεσινή συνεδρίαση στο μείον διαμορφώθηκαν και τα 21 blue chips, ακολουθώντας τα 4 τραπεζικά.

Από τις 2.965,43 ο FTSE25, μετά και το χθεσινό μίνι sell off σε χαρτιά του δείκτη, με μάλλον αυξημένες συναλλαγές και παράλληλη ενίσχυσή τους στην αγορά Παραγώγων.

Αύριο η λήξη 3πλής σειράς στο ΧΠΑ, ημέρα αναδιάταξης συμμετοχής στους δείκτες FTSE/Russell και αξιολόγησης της οικονομίας από τη Moody's.

Μεταβλητότητα και μόχλευση τα χαρακτηριστικά της σημερινής-αυριανής συνεδρίασης, σύμφωνα με χρηματιστές που δείχνουν και το 4% plus του 10ετούς και τα 1.239 ΣΜΕ σε discount 1,30% στην τρέχουσα σειρά. Και τα 1.367 ΣΜΕ με μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση 1,75% στην επόμενη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v