Μετρά αντοχές το Χρηματιστήριο στους αντίθετους ανέμους

Πόσο δικαιολογούνται short παιχνίδια στην εγχώρια αγορά. Οι παίκτες αναμένουν τους χρησμούς ΕΚΤ και Fed για τα επιτόκια και ζυγίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας, περιμένοντας τη Moody's.

Μετρά αντοχές το Χρηματιστήριο στους αντίθετους ανέμους

Ωρα ΕΚΤ για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε διαφορετική οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Καυτό 3ήμερο για τις αγορές, από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα: σήμερα ανακοινώνονται στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αύριο η Κριστίν Λαγκάρντ σημαίνει είτε προσωρινή παύση είτε νέα αύξηση επιτοκίων, ενώ στα καθ' ημάς (και) η επιχειρηματική κοινότητα προσπαθεί μετρώντας τις «πληγές» της να ξανασταθεί στα πόδια της.

Βέβαιο πως αυτά ξεχωριστά αλλά και συνδυαστικά επηρεάζουν τη στάση των διαχειριστών ξένων funds, τις κινήσεις των traders σε ομόλογα, μετοχές, παράγωγα, σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον. Εύλογη η αποτύπωση και χρηματιστηριακά.

Στις 1.246,88 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ήδη σε διόρθωση 2,09% σε διάστημα εβδομάδας, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει την ισχυρότερη με 3,29% στις 963,14 και λιγότερο τα blue chips -ενδεικτικό το μείον 1,98% του FTSE25 στις 3.018,42 μονάδες.

Συνεδριάσεις με αυξημένη αξία συναλλαγών οι τελευταίες 2 με 240 εκατ. και σημαντικά πακέτα (λ.χ. τα χθεσινά σε ΟΤΕ, Eurobank, τη Δευτέρα σε Jumbo) και εντολές που παραπέμπουν σε αναδιάταξη δυνάμεων.

Χωρίς ουσιαστική εισροή νέων κεφαλαίων έχει επιταχυνθεί η κυκλοφορία των υφιστάμενων, με διακριτή την ενίσχυση βραχυπρόθεσμων θέσεων που ποντάρουν στις αρνητικές εξελίξεις, όπως και στην αυριανή απόφαση της Λαγκάρντ αλλά και την ετυμηγορία της Moody's το βράδυ της Παρασκευής.

Διόλου τυχαίο, σύμφωνα με χρηματιστές, πως το τελευταίο διάστημα έχουν ενεργοποιηθεί ισχυρά πωλητικά κέντρα τόσο στα τραπεζικά χαρτιά όσο καιστα κρατικά ομόλογα. Το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά πριν τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, εκτιμούν οι ίδιοι, παραπέμποντας στις ενδείξεις υποτίμησης εχθές του κρατικού χρέους (με συνέπεια την επιβάρυνση της απόδοσης πάνω από το 4%), αλλά και στην εικοτολογία των ημερών που περιλαμβάνει από «βύθιση» της ελληνικής οικονομίας μέχρι φορολόγηση τραπεζικών κερδών και άλλων ιστοριών.

Κοινή εκτίμηση πως σε αυτή την συγκυρία που (και) στην οικονομία καταμετρώνται οι ζημιές -και πολύ μεγάλες μάλιστα-, υπάρχει έδαφος πρόσφορο για short παιχνίδι. Σε ποιο βαθμό δικαιολογείται βάσει των όσων υφίσταται η επιχειρηματικότητα, η οικονομία είναι νωρίς -ακόμη- να προσδιορισθεί με σχετική ακρίβεια.
Απόγνωση στον Κάμπο, κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός και ποιες εισηγμένες πλήττονται από τις πλημμύρες -του Στέφανου Κοτζαμάνη-, σε ποια προϊόντα βάζει «φωτιά» -της Αλεξάνδρας Γκίτση- ενδεικτικά και μόνο μέρος της ολικής διάστασης της καταστροφής. Με άμεση αλλά (κυρίως) μεσο-μακροπρόθεσμη επιβάρυνση, που θα φανεί από την παραγωγή μέχρι το ράφι.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δύσκολα ένα μακροπρόθεσμο fund να βιαστεί να πάρει ισχυρή θέση σε μία εισηγμένη, επιλέγοντας το σταδιακό «χτίσιμο» όσο η αγορά, οι αποτιμήσεις διολισθαίνουν.

Το ζητούμενο είναι να αρχίσει να δημιουργείται ένας «πυθμένας» για μετοχές εταιρειών με μεσομακροπρόθεσμη long τάση, για αυτό και η άμυνα επιλέγεται ως καλύτερη τακτική από διαχειριστές πιο συντηρητικών χαρτοφυλακίων.

Ωστόσο, «κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση, για τους traders και ενόψει rebalancing, triple witching και Moody's, θα παραμείνει η μεταβλητότητα σήμερα-Παρασκευή. Στον τραπεζικό κλάδο ενεργότερη η παρουσία των βραχυπρόθεσμων, με τον ΔΤΡ να διαγράφει εντυπωσιακό volatility από τα χαμηλά της Παρασκευής μέχρι τα υψηλά της Δευτέρας και τα εκ νέου χαμηλά της Τρίτης. Διακύμανση σε εύρος σχεδόν 80 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v