Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική άνοδος στο Χρηματιστήριο, μάχη για το πρόσημο

Συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τον ΓΔ, με τους επενδυτές να αναζητούν σημείο ισορροπίας. Ανοδος άνω του 1% για τράπεζες, πλην Πειραιώς. Βοήθειες από Coca Cola ΗΒC, πτώση για ΟΤΕ.

Τραπεζική άνοδος στο Χρηματιστήριο, μάχη για το πρόσημο

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, προσπάθεια εξισορρόπησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οικονομικά στοιχεία -λ.χ. για πληθωρισμό-, αποφάσεις κεντρικών τραπεζιτών διαμορφώνουν τη στάση των επενδυτών από Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με τη Νέα Υόρκη στο επίκεντρο.

Στην Αθήνα, «μάχη» πωλητών-αγοραστών καθώς αμφότερες οι πλευρές ζυγίζουν τις αρνητικές-θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Στο τραπέζι και η προοπτική αρωγής της Κοινότητας, για κινητοποίηση πόρων έως 2,5 δισ. συνδυαστικά με την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Νωρίτερα η συνάντηση Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν.

Σε στενά όρια διαπραγμάτευσης οι εντολές πωλητών-αγοραστών, με μάλλον μέτριες συναλλαγές, στοιχεία ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας των δύο πλευρών, συν την απουσία ουσιαστικών εισροών νέων κεφαλαίων.

Αποτέλεσμα, η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 1.257-1.236 στις 1.250 (0,05%) νωρίτερα, σε σχηματισμό V.

Αυξημένη μεταβλητότητα, με σημαντικό μέρος trading-intraday κινήσεων, με διακριτή παρουσία «γρήγορου χρήματος» κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά, με τον ΔΤΡ να σημειώνει την ευρύτερη μεταβλητότητα από τα χαμηλά της Παρασκευής. Διαδοχικές «βυθίσεις» - ανοδικές διορθώσεις-, «γυρίσματα» και για τις τέσσερις μετοχές του κλάδου.

Σε εύρος 40 μονάδων οι εντολές στον ΔΤΡ (967-950-990), με έναν πρώτο σύντομο ανοδικό κύκλο -στην αρχή-, διόρθωση στη συνέχεια και εκ νέου αντίδραση με ενεργοποίηση αγοραστών, από τις 12:30.

Με αγοραστές κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank, με εναλλαγή πωλητών-αγοραστών σε Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, με χρηματιστές να σημειώνουν πως ενόψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, οι αποτιμήσεις θα πρέπει να είναι σε εύλογα επίπεδα, εννοώντας ούτε πολύ υψηλές αλλά ούτε και πολύ χαμηλές. Από αυτή την άποψη, οι διορθώσεις -ασχέτως αφορμών- ενίοτε μπορεί να είναι και καλοδεχούμενες. Ούτως ή άλλως, η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει -από τη Eurobank-, οι αποφάσεις -εκτός δραματικού απροόπτου- θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Στο 1,448 (1,20%) η μετοχή της Eurobank, στα 2,968 (0,20%) της Πειραιώς, στο 1,3895 (2,13%) της Alpha Bank και στα 5,85 (1,63%) της Εθνικής.

Από τα blue chips, σταθερά προβληματική η χρηματιστηριακή εικόνα για τον τίτλο του ΟΤΕ, στα 13,48 (-1,39%), με επάνοδο αγοραστών σε Mytilineos (34,96), Coca Cola HBC (26,56), Helleniq Energy (7,54), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (16,22).

Ανεβάζει τον πήχη για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η Fitch, όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αλλά η καταστροφή στον κάμπο βάζει «φωτιά» σε πληθώρα προϊόντων/ειδών διατροφής, αντιτείνει η Αλεξάνδρα Γκίτση. Ενδεικτική η εκτίναξη των τιμών στην αγορά της πληγείσας Λάρισας, επιβάρυνση που περνά τόσο άμεσα όσο μεσομακροπρόθεσμα στο «καλάθι» της κάθε οικογένειας, στην τελική τιμή στο ράφι, συνακόλουθα στον -ήδη- διψήφιο πληθωρισμό καθημερινότητας.

Παράμετρος που δεν μπορεί να μην «τιμολογηθεί» και επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Κυρίως πωλητές στα blue chips οι επενδυτές, με προβάδισμα στις τραπεζικές οι αγοραστές και επιλεκτικότητα στα mid&small caps.

Στις 37/65 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

Αξία συναλλαγών με 16,24 εκατ. να έχουν αλλάξει χέρια μέσω προσυμφωνημένων εντολών, στα περίπου 50 εκατ., στις 14:15.

Αρκετά μεγάλα πακέτα σε Eurobank, Jumbo, Πειραιώς, αλλά με τα 566 χιλ. τμχ. του ΟΤΕ στα 13,51 ευρώ (7,64 εκατ.) να ξεχωρίζουν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v