Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Αρνητικό ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στη λογική του stock picking επανέρχονται οι ενεργοί «παίκτες», μετά το χθεσινό... μεγαλοπρεπέστατο γύρισμα. Το διεθνές σκηνικό και πώς θα αλλάξει το κλίμα.

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Επιμένουν οι αγοραστές στη Νέα Υόρκη, σε αναμονή στα ευρωπαϊκά, ψυχρολουσία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με «όχημα» την Tesla (10,1%) η χθεσινή άνοδος στη Wall Street, στην ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού και συνεδρίασης της Fed (την προσεχή εβδομάδα) η εστίαση των επενδυτών.

Από 0,60% υψηλότερα τα futures του S&P500 και στη Φρανκφούρτη από τις 15.800 (0,39%) ο DAX. Στα ευρωπαϊκά, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τις όποιες ανακοινώσεις της επικεφαλής της.

Στην Αθήνα, σε εντελώς διαφορετικό ρυθμό η χώρα, η οικονομία, οι εξελίξεις, με τη γενικότερη κατάσταση να αποτυπώνεται (και) επενδυτικά.

Μεγαλοπρεπέστατο «γύρισμα» εχθές, με ενδεικτική τη διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη από τις 1.282,65 έως τις 1.247,02 και τελική τιμή στις 1.250,59, με απώλειες 0,71% από αρχικά κέρδη έως 2%. Κλάδος-ρυθμιστής ο τραπεζικός, με «βύθιση» από τις 1.026,05 έως τις 954,67 και κλείσιμο στις 965,30 με μείον 2,78%, σε ένα από τα ισχυρότερα αρνητικά «γυρίσματα» από την περίοδο της τραγωδίας στα Τέμπη.

Αυξημένες μεν οι συναλλαγές, πλην όμως με σχεδόν 50 εκατ. να αλλάζουν χέρια στη μετοχή της Jumbo, συνδυαστικά με τα περίπου 10 εκατ. του πρώτου ημιώρου, φαίνεται πως στη χθεσινή συνεδρίαση αρχικά «κλειδώθηκαν» βραχυπρόθεσμες θέσεις που είχαν «κτισθεί» από τα χαμηλά της Παρασκευής στη λογική προεξόφλησης θετικής ετυμηγορίας της DBRS. Επίσης, «νέο χρήμα» που θα μπορούσε να αποδοθεί στην αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο δεν καταγράφηκε -πλην εξαιρέσεων-, πρακτικά η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν «ακούστηκε» από την επενδυτική κοινότητα, το κυριότερο δεν έδειξε να ενεργοποιεί τα ξένα funds.

Εύλογα, σύμφωνα με χρηματιστές, καθώς αφενός το «βάρος» του κόστους -κατ' αρχάς του άμεσου- από την καταστροφή σε Θεσσαλία-Μαγνησία, αφετέρου τα... επίχειρα δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν στην έκτασή τους. Βέβαιο πως θα είναι πολλαπλάσιο των καταστροφών από τον «Ιανό».

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους, εγείρεται -εκ του αποτελέσματος- θέμα ρυθμού/συγχρονισμού της κυβέρνησης, που μετά τη συντριπτική εκλογική επικράτηση μετρά επάλληλες αρνητικές εξελίξεις. Για διλήμματα και προτεραιότητες ενόψει ανασχηματισμού κάνει λόγο ο Φίλιππος Πανταζής, προφανές πως αυτή η κυβερνητική... αρρυθμία έχει συνακόλουθο αποτέλεσμα και στο οικονομικό/επιχειρηματικό πεδίο.

Μία πρώτη «τιμολόγηση» έγινε εχθές, με χρηματιστές να εκτιμούν πως για να αλλάξει το κλίμα θα χρειαστούν χρόνος και αλληλουχία θετικών εξελίξεων. Ειδάλλως, ακόμη και μία θεαματικά υποστηρικτική στάση της Moody's -την Παρασκευή- δεν θα επηρεάσει αισθητά την κοινότητα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με κυρίαρχες την επιφυλακτικότητα, τη διστακτικότητα των ξένων, δύσκολα θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένα ουσιαστικό αγοραστικό κοινό, με διάρκεια και πειστικότητα. Για αυτό και τα υψηλά ημέρας της Παρασκευής λογίζονται σαν αντιστάσεις, κατ' αρχάς σε διάστημα εβδομάδας.

Συνεκτιμώντας το triple witching στο ΧΠΑ συνδυαστικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell.

Πιθανότερες οι επιλεκτικές-στοχευμένες κινήσεις από funds, επενδυτικά σχήματα, λογική stock picking με αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας/μεταβλητότητας σε μία αγορά που, όπως και η κοινωνία, η επιχειρηματική κοινότητα μετρά απροσμέτρητες ζημιές. Αναμφίβολα όλο αυτό ούτε άμεσα/εύκολα μπορεί να αποκατασταθεί ούτε με μία καλοδεχούμενη και αναγκαία αναβάθμιση από την DBRS μπορεί να καλυφθεί.

Τεχνικά, συντεταγμένες -στο μέτρο που ισχύουν σύμφωνα με τα μηχανικά προγράμματα εντολών- θα αναφερθούν στον Εκηβόλο.

Προσώρας άμυνα και βλέπουμε.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v