Με θετικό πρόσημο στα ευρωπαϊκά, με το "πόδι στο φρένο" το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τα futures του S&P500 από τις 4.530 (0,42%) στην Νέα Υόρκη, στην Φρανκφούρτη ο DAX στις 15.818 (0,52%) και στο Λονδίνο ο FTSE100 κατά 0,20% υψηλότερα στις 7.493 μονάδες.
Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, στο ΧΑ οι αγοραστές έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα, διατηρώντας το από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι νωρίτερα με τις εντολές τους στο εύρος των 1.282,65 έως 1.260,26 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Στο πρώτο 15' το υψηλό ημέρας με αξία συναλλαγών περίπου 6 εκατ., αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των blue chips με αγοραστές.
Κύριο χαρακτηριστικό η προσεκτική στάση traders και επενδυτών, με μερίδα των πρώτων να αξιοποιεί την θετική εξέλιξη της επενδυτικής βαθμίδας και έχοντας τοποθετηθεί από τα χαμηλά της Παρασκευής να "κλειδώνει" μέρος των υπεραξιών με ικανοποιητική απόδοση.
Από τις 1.234 χαμηλό Παρασκευής έως τις 1.282 υψηλό Δευτέρας η διακύμανση για τον ΓΔ, εύρος απόδοσης όσων προεξόφλησαν την απόδοση του investment grade από την DBRS.
Κοινή εκτίμηση πως, υπό άλλες συνθήκες- δλδ χωρίς τις δραματικές από την τελευταία καταστροφή- η αρχική αντίδραση των αγοραστών πιθανότατα θα ήταν ενεργότερη, συνακόλουθα οι εισροές κεφαλαίων από ξένους διαχειριστές να είχαν άλλη διάσταση πλην όμως οι αρνητικές επιπτώσεις-απροσδιόριστες εισέτι- λειτουργούν ανασχετικά, και εύλογα.
Στα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος νωρίτερα-με μόλις 1,07 εκατ. με τη μορφή πακέτων- μάλλον ικανοποιητικός δεδομένων των πραγματικών συνθηκών και του απόλυτα φυσιολογικού προβληματισμού που επικρατεί (και) στην επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα.
Σε μία περίοδο που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ύφεσης στην γερμανική οικονομία η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα μένει όμως να "κοστολογηθεί" υπό το βάρος των επιπτώσεων-άμεσων αλλά κυρίως σε βάθος χρόνου. Ενδεικτική η ανάγκη να "ξαναγραφεί" ο προϋπολογισμός με κύριο άγνωστο-προσώρας- το βάρος του κόστους, αλλά και τους κλάδους που πλήττονται, τα επί μέρους κ.λ.π
Από αυτή την άποψη σώφρων η επιφυλακτική στάση-ειδικά των βραχυπρόθεσμων- που δεν επιχείρησαν να δημιουργήσουν στρεβλό κλίμα στην αγορά.
Μετριοπαθής η εικόνα τόσο στις αγορές μετοχών (υποκείμενη/παράγωγα) όσο του χρέους (με μικρή αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς).
Τον βαρύ λογαριασμό από τις πλημμύρες για παραγωγούς-επιχειρήσεις, επιχειρεί να "μετρήσει" η Αλεξάνδρα Γκίτση- πρώϊμος ακόμη ο όποιος υπολογισμός του- με την Αθήνα να στρέφεται-και σωστά- προς τους εταίρους της.
Την αρωγή στην Ελλάδα από το έκτακτο ταμείο της Ε.Ε και όχι μόνο, υποστηρίζει ο Πάολο Τζεντιλόνι, θα φανεί στη συνέχεια πόσο θα πιάσουν τόπο οι προτροπές του επιτρόπου Οικονομίας.
Προσώρας επιχειρείται η βραχυπρόθεσμη "τιμολόγηση", με τον τραπεζικό κλάδο να έχει το μεγαλύτερο όφελος με τις εντολές αγοραστών-πωλητών στο εύρος των 1.026,05 έως 987,03 μονάδες, με το υψηλό ημέρας στο αρχικό τέταρτο. Εως τα 1,459 ευρώ η αρχική αντίδραση για την Alpha Bank, έως τα 6,17 για την Εθνική και έως τα 3,19 για την Πειραιώς με τους πωλητές να αποκτούν πλεονέκτημα σε ΕΤΕ, Πειραιώς μετά τις 14.05΄
Σε αντίθεση με τα τραπεζικά χαρτιά η εικόνα blue chips λ.χ. των ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Cenergy Holdings πολύ πιο σταθερή, με διακριτές εισροές περισσότερο επενδυτικού παρά trading χαρακτήρα.
Καλή η αναβάθμιση από την DBRS αλλά καλύτερη από την Standard & Poor's η διάγνωση του Dr Money, ζητούμενη και η στάση της Moody's θα συμπλήρωνα καθώς επίκειται η αξιολόγηση από τον "βαρύτερο" οίκο (των 3+1) σε μία εβδομάδα.
Ισορροπημένη η σχέση αγοραστών/πωλητών, με 59 μετοχές στο συν έναντι 49 στο μείον.
Με μικρό premium οι 2 σειρές των Συμβολαίων του δείκτη, στο 0,62% για τα 554 τρέχουσας σειράς και στο 0,26% για τα 621 της επόμενης.
Στο 3,95% η απόδοση του 10ετούς, επίσης "μετρημένη" όσον αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων.