Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Υποτιμητικές ορέξεις στη σκιά της DBRS

Σε κλίμα αστάθειας διεθνώς, η εγχώρια αγορά κινείται πτωτικά με μικρό τζίρο, αναμένοντας την αξιολόγηση της DBRS. Απόντες οι αγοραστές σε σημεία ανάσχεσης. Πώς επιδρούν τα ομόλογα.

Χρηματιστήριο: Υποτιμητικές ορέξεις στη σκιά της DBRS

Αρνητικό «γύρισμα» στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά, διευρύνεται η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ήταν βαρύ το κλίμα στην Αθήνα, με επιφυλακτικούς τους επενδυτές από τις πρώτες κιόλας εντολές -την ώρα που σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο υπερίσχυαν ελαφρώς οι long-, γινόταν όλο και βαρύτερο στην εξέλιξη της συνεδρίασης, με συνέπεια για τον Γενικό Δείκτη οι 1.248 στην αρχή να χαμηλώσουν προς τις 1.234 μονάδες.

Με χαμηλό τζίρο μεν η κλίση της αγοράς, πλην όμως απόντες οι αγοραστές σε επίπεδα τιμών που θα μπορούσε να αποδειχθούν σημεία ανάσχεσης της διόρθωσης, με συνέπεια την ενίσχυση των short -πωλητών κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Από τις 3.222 στις 2.989 ο FTSE25, από τις 979 σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερα ο ΔΤΡ, με «βαρίδι» την Πειραιώς. Στη συγκεκριμένη μετοχή οι περισσότερες εντολές από πωλητές, πιεστικότερη η διόρθωση, ενδεικτική η διακύμανση από τα 3,01 έως τα 2,892 ευρώ.

Στο μείον 6,39% η αρνητική μεταβολή για τον τίτλο της Πειραιώς σε διάστημα εβδομάδας, έναντι 7,17% του κλαδικού δείκτη. Από τις ισχυρότερες διορθώσεις -σε εβδομάδα- για τον ΔΤΡ, με παράγοντες της αγοράς να την αποδίδουν και στην τάση που διαμορφώνεται στα κρατικά ομόλογα.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ στη διάγνωση του Dr Money, ο οποίος προσεγγίζοντας το γεγονός της «υποτίμησης» από την πλευρά των short σημειώνει πως «... είτε λοιπόν αναβαθμισθεί η Ελλάδα είτε όχι, η σωστή στρατηγική είναι η πώληση ή το σορτάρισμα για όσους δεν έχουν ομόλογα. Είναι ο κοινός παρονομαστής των δύο σεναρίων.

Αυτή η κατάσταση στην αγορά ομολόγων έχει αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως είναι φυσικό. Η αύξηση του επιπέδου και ακόμη περισσότερο της μεταβλητότητας της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, σύμφωνα με τους ίδιους. Ιδιαίτερα οι τραπεζικές μετοχές, που θα ωφελούνταν περισσότερο σε περίπτωση αναβάθμισης της χώρας από την DBRS.

Σ’ όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι φυσικές καταστροφές από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, που γκριζάρουν ακόμη περισσότερο την εικόνα...». Απηχούν μέρος του προβληματισμού ορισμένων ισχυρών ξένων, με αρκετούς εγχώριους διαχειριστές να ακολουθούν μειώνοντας θέσεις τους.

Οπως σημείωνε -συμπληρωματικά- παράγων της αγοράς, «ισχυρά χέρια» που προνόησαν και «κλείδωσαν» μέρος των σημαντικών υπεραξιών τους σε τιμές υψηλότερες των 1.320 μονάδων έχουν κάθε λόγο να παρακολουθούν τη διόρθωση, διαμόρφωση φθηνότερων τιμών.

Το πιθανότερο να ελέγχουν (δυνητικά) χαμηλότερα σημεία επανεισόδου, εάν και εφόσον δημιουργηθούν ανάλογες συνθήκες, προσώρας όμως το πλεονέκτημα το έχουν οι short, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο (συνακόλουθα) και στο ΧΑ.

Στις 22/79 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, με μόλις 7 από τις 25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και με μόλις 2 από τις 20 της μεσαίας.

Με Coca Cola HBC (26,01) η όποια αντιστάθμιση για τους αγοραστές, στο συν και οι τίτλοι των Εθνικής (5,74), Elval Halcor (1,984), ΕΥΔΑΠ (6,36), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (16,28) και Sarantis (7,82).

Μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (2,92) από τα τραπεζικά και για ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,13) από τα blue chips.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 12,88% και AVAX με 15,91% σε διάστημα εβδομάδας, καταγράφουν την ισχυρότερη διόρθωση, συνέπεια των εξελίξεων στον διαγωνισμό της Αττικής Οδού. Μάλιστα παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως η «έξοδός» τους (η υφιστάμενη σύμβαση λήγει Οκτώβριο 2024) θα έχει και άλλες συνέπειες, θα φανεί.

Τεχνική Ολυμπιακή (2,68) και Fourlis (4,205) οι μόλις 2 από τις 20 του FTMidCap με θετικό πρόσημο.
Στα 34 εκατ. η αξία συναλλαγών νωρίτερα στις 13:50, με 1,97 εκατ. να έχουν αλλάξει χέρια μέσω προσυμφωνημένων εντολών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v