Έχουν αντιδράσει από τα πρωινά χαμηλά αλλά παραμένουν σε αρνητικό έδαφος οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν δείχνει διαθέσεις θετικής διαφοροποίησης.
Έτσι, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα που τον έφερε μέχρι τις 1.279,42 μονάδες (+0,23%), το θετικό πρόσημο χάθηκε πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών και από εκεί και πέρα ο Δείκτης κινείται με αρνητικό βηματισμό, έχοντας σημειώσει, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 1.266,44 μονάδες (-0,79%).
Εξαιρετικά υποτονική η συναλλακτική δραστηριότητα, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 27,5 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ανακοίνωση του ΑΕΠ β' τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ δεν έδωσε ερείσματα αντίδρασης στους αγοραστές και μάλιστα μετά τις ανακοινώσεις ο Δείκτης δοκίμασε και νέα χαμηλά ημέρας.
Υποτονικότερη της spot αγοράς, η συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά Παραγώγων, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις επτά συνεδριάσεις από το triple witching Σεπτεμβρίου, καθώς έχουν διακινηθεί μόλις 260 συμβόλαια του FTSE25, λήξης 15/9, ενώ παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές τα συμβόλαια του ΔΤΡ και του MSCI, ίδιας χρονικής λήξης.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και το -1,45% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους εν δυνάμει πωλητές, όμως και η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη.
Έτσι με θετική μεταβολή διασώζονται μόνο οι ΑΡΑΙΓ (+0,61%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,15%), ΔΕΗ (+0,35%), ΕΛΠΕ (+0,25%), ΟΤΕ (+0,22%) και ΣΑΡ (+0,77%).
Από την πλευρά των τίτλων που πιέζονται, με απώλειες που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα οι ΑΛΦΑ (-2,04%), ΕΥΡΩΒ (-1,76%), ΠΕΙΡ (-1,49%), ΕΕΕ (-1,03%), ΕΥΔΑΠ (-2,31%), ΚΟΥΕΣ (-1,58%), ΛΑΜΔΑ (-1,60%), ΜΟΗ (-1,11%) και ΟΤΟΕΛ.
Μπορεί όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης να παραμένουν ανοιχτά, καθώς οι αγοραστές στο Χ.Α. μάς έχουν συνηθίσει στις παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, όμως η γενικότερη εικόνα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει ότι οι “sellers” διατηρούν σχετικό πλεονέκτημα.