Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 1.250 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης. Πιέσεις για τράπεζες, αρνητικό γύρισμα για ΓΕΚ Τέρνα, «βουτιά» για Ελλάκτωρ. Μεγάλη πτώση για Quest μετά το εξάμηνο.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, που έχουν περιορίσει τις αρχικές απώλειες, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το β' τρίμηνο.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση της Eurostat, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη Ζώνη του Ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμησή της, που έκανε λόγο για 0,3%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, ανέφερε η Eurostat, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμησή της για ανάπτυξη 0,6%.

Οι traders θεώρησαν ότι τα νέα, χειρότερα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης θα αποτελέσουν τροχοπέδη σε κάθε σκέψη της ΕΚΤ για νέα αύξηση των επιτοκίων στις 14/9.

Την αντίδραση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων προσπάθησε να ακολουθήσει και ο Γενικός Δείκτης, όμως οι εν δυνάμει πωλητές είχαν διαφορετική άποψη και επέστρεψαν δριμύτεροι, με αποτέλεσμα ο ΓΔΧΑ, λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες 4,5 ώρες των συναλλαγών, να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα από τη στήριξη των 1.260 μονάδων, αναγκάζοντας τους traders να ενεργοποιήσουν κινήσεις “stop long”.

Έτσι, μέχρι στιγμής, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 1.275,81 (+0,18%) και 1.241 μονάδων (-2,5%) και αν παραμείνει στα εν λόγω επίπεδα, δεν αποκλείεται να πυκνώσουν οι τάξεις των “sellers”, προς το τέλος της συνεδρίασης.

Εν τω μεταξύ το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, προχώρησε στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης Υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών. Από τα έξι Επενδυτικά Σχήματα που υπέβαλαν οικονομικές προσφορές, η υψηλότερη ήταν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3,27 δισ. ευρώ).

Επιστρέφοντας στην εν εξελίξει συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι ΕΕΕ (+0,73%), ΕΥΔΑΠ (+0,48%), ΣΑΡ (+0,13%) και ΜΠΕΛΑ (+1,70%).

Από τους τίτλους που συνεχίζουν να πιέζονται, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-2,11%), ΕΥΡΩΒ (-3%), ΠΕΙΡ (-3,97%), ΑΡΑΙΓ (-3,34%), ΔΕΗ (-2,40%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,51%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-5,33%), ΕΛΧΑ (-2,89%), ΚΟΥΕΣ (-6,04%), και ΜΟΗ (-2,96%).

Ο τζίρος πλησιάζει τα 56 εκατ., από τα οποία το 1,9 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΧΑΕ).

Αν και απομένουν μόλις έξι συνεδριάσεις για το triple witching Σεπτεμβρίου, συνεχίζει να μην ενθουσιάζει η συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά Παραγώγων, όπου για τον λήγοντα μήνα έχουν διακινηθεί 484 συμβόλαια του FTSE25 και 1 συμβόλαιο του ΔΤΡ. Με μηδενικές συναλλαγές παραμένει στο συμβόλαιο του MSCI, ίδιας χρονικής λήξης.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ασφαλώς και το υπόλοιπο της συνεδρίασης αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον και μένει να φανεί αν θα επιχειρήσουν “comeback” οι “buyers”, ή ο Δείκτης θα δοκιμάσει τιμές χαμηλότερα και των 1.250 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v