Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στη ζυγαριά investment grade και καταστροφές

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο ΧΑ, με τους παίκτες να αποτιμούν την αναβάθμιση από DBRS στη σκιά των φυσικών καταστροφών, εν αναμονή ΕΚΤ και triple witching. Ποιες μετοχές βρίσκονται στο προσκήνιο.

Χρηματιστήριο: Στη ζυγαριά investment grade και καταστροφές

Αναβάθμιση vs καταστροφές, και στη μέση ΕΚΤ. Μεταξύ επενδυτικής βαθμίδας και συνεπειών από τις επάλληλες φυσικές καταστροφές (και ) οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρότι προεξοφλημένη σε σημαντικό βαθμό η αναβάθμιση από την DBRS αποτελεί γεγονός αναστροφής ενός μακροχρόνιου κύκλου (και ) με οικονομικές επιπτώσεις, καθώς με την απόδοση του investment grade από τον καναδικό οίκο επανέρχεται η Ελλάδα στην επενδυτική κανονικότητα μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Και ως τούτο θα "τιμολογηθεί" -κατ' αρχήν αύριο- στις αγορές μετοχών, ομολόγων, πραγματική οικονομία.

Από αυτή την άποψη, για traders/επενδυτές η εκκίνηση γίνεται από τις 1.259,50 μονάδες για τον ΓΔ, από τις 3.053,25 για τον FTSE25, από τις 992,88 για τον ΔΤΡ και από τις 2.060,88 μονάδες για τον FTMidCap.

Με απώλειες η εβδομάδα- εμφανές πλεονέκτημα των short σε blue chips (-3,15%) και τραπεζικά χαρτιά (-4,51%) συντηρώντας την τάση διορθωτική και σε διάστημα μηνός, αλλά με long φορά σε ετήσιο (2023) και ανοδική διόρθωση την Παρασκευή.

Δεδομένου ότι, στο τέλος της εβδομάδος-την Παρασκευή-λήγει η σειρά τρέχοντος στα Παράγωγα, πιθανό είναι το ενδεχόμενο ευρείας μεταβλητότητας, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και μετοχές του δείκτη που έχουν διορθώσει σε τεχνικά "αγοράσιμες" περιοχές.

Αναμφίβολα το μεγάλο γεγονός της τελευταίας εβδομάδος ήταν η προσφορά-μαμούθ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την "Αττική Οδό" που δρομολογεί εξελίξεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο (κυρίως) μεσομακροπρόθεσμα. Επίσης σημαντικό το ότι και δεύτερος ενδιαφερόμενος (Mytilineos) υπέβαλε προσφορά μεγαλύτερη των 3 δισ. ευρώ
Πώς είδαν τρεις χρηματιστηριακές (AXIA, Euroxx, Πειραιώς) την προσφορά για την "Αττική Οδό" σχετικό θέμα του Εuro2day.gr, αλλά και παραλειπόμενα για τον διαγωνισμό στον ΧΑΜαιλέοντα.

Εκ των πραγμάτων η ετυμηγορία της DBRS συντηρεί το ενδιαφέρον των ξένων για τον τραπεζικό κλάδο, με την Morgan Stanley να "μετρά" τέσσερις καταλύτες για το εγχώριο συστημικό banking- σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη- και να ανεβάζει τις τιμές-στόχους η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία μεταβολή για την Πειραιώς στα 3,10 ευρώ είναι αρνητική 0,56%, για την Εθνική στα 5,94 κατά 2,62%, για την Eurobank στα 1,494 κατά 5,86% και μετά από διόρθωση 7,27% στα 1,397 ευρώ μεγαλύτερη για την Alpha Bank.

Ενδεικτική της στάσης των ξένων η 3ήμερη επενδυτική παρουσίαση της HSBC (11-13 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα), κοινή εκτίμηση πως μία κατ' αρχήν εικόνα θα διαφανεί. Σε αυτή την συγκυρία-συνδυαστικά- με την συνεδρίαση της ΕΚΤ- τις όποιες ανακοινώσεις της επικεφαλής την Πέμπτη- πωλητές vs αγοραστές θα διασταυρωθούν (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Παράλληλα, οι επενδυτές θα συνεκτιμήσουν υπό διαφορετικό πρίσμα (και ) την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody's.

Μερίδα διαχειριστών απέδιδε εξίσου μεγάλη σημασία- με την ετυμηγορία του καναδικού- στην θέση του αμερικανικού οίκου που έχει και τη μεγαλύτερη αξιολογητική "βαρύτητα" (από τους 4 πιστοποιημένους από την ΕΚΤ).

Ενδεχόμενη επάνοδος των αγοραστών- πέραν του στενού περιθωρίου των 2-3 ημερών- θα μπορούσε να επαναφέρει τον ΔΤΡ προς τις 1.042 μονάδες που είναι η πρώτη αντίσταση για τον ΔΤΡ (στις 1.083 το stop για short θέσεις) με γνώμονα την επισπέυδουσα απο-επένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Με την Eurobank να ανοίγει την "αυλαία".

Αυτά- κυρίως- όσον αφορά στους long, γιατί οι short πέραν της κεκτημένης ταχύτητας έχουν με το μέρος τους και το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί συνέπεια των επάλληλων φυσικών καταστροφών, του αναπόφευκτου (και ) οικονομικού (πέραν των άλλων) κόστους.

Τα...απόνερα της τραγωδίας βάζουν δύσκολα στην κυβέρνηση, σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, με τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις να εξηγούν την περαιτέρω επιφυλακτικότητα αρκετών ξένων διαχειριστών.
Motor Oil (23,42), ΟΠΑΠ (16,31), Autohellas (13,84), Sarantis (7,88) το "καρέ" των μετοχών του δείκτη, εξαίρεση στον διορθωτικό κανόνα της προηγούμενης εβδομάδος.

Από την πλευρά τους οι long θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την θετική εξέλιξη της αναβάθμισης από την DBRS, έστω και βραχυπρόθεσμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το "γύρισμα" της Παρασκευής- με ενδείξεις short covering- από κοινού με το triple witching της Παρασκευής, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ για επιτόκια/ποσοτική σύσφιξη.

Ενδεικτικό το premium για τα 1.026 ΣΜΕ τρέχουσας σειράς (1,02%) και τα 608 (1,16%) της επόμενης.

Οσον αφορά στην συνεδρίαση της ΕΚΤ, μπρα ντε φερ για "περιστέρια" και "γεράκια" με ζητούμενη την απάντηση στο ενδεχόμενο δέκατης σερί αύξησης των επιτοκίων ή της προσωρινής παύσης. Στην σκιά του αποπληθωρισμού η απόφαση, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v