Στο “ΒΒΒ” (low), από “ΒΒ” (high) και σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας με σταθερές προοπτικές, αναβάθμισε την αξιολόγηση του Ελληνικού χρέους η DBRS. Σημειώνεται ότι δυο Οίκοι, η Scope Ratings και η Ιαπωνική R&I, είχαν ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ.
Στον απόηχο της αναβάθμισης από την DBRS το Bloomberg ανέφερε, “η αναβάθμιση του αξιόχρεου των Ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία ‘BBB’ (low) με σταθερές προοπτικές, είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση της Χώρας από την κατηγορία ‘σκουπίδια’ μετά την οικονομική κρίση που τη συγκλόνισε πριν περισσότερο από μία δεκαετία”.
Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις στις 15/9 από τον Οίκο Moody’s, στις 20/10 από τον Οίκο Standard & Poor’s και στις 1/12 από τον Οίκο Fitch.
Συνεδρίαση δύο όψεων η σημερινή, που ξεκίνησε με ανοδικό “gap”, ενώ από τις Δεικτοβαρείς μετοχές με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητα) ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι ΑΛΦΑ, CENER, TITC.
Τις υποψίες για “διακριτικό ξεφόρτωμα”, από χαρτοφυλάκια που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το “flying start” της Αγοράς, ενέτεινε ο τζίρος της πρώτης ώρας, που ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, αλλά και η σταδιακή διολίσθηση των Βαρύδεικτων Τραπεζικών μετοχών, που εξέθεσαν τους πρωινούς αγοραστές.
Να σημειωθεί ότι στα αρχικά υψηλά και οι 25 τίτλοι του FTSE25 βρέθηκαν με θετικό πρόσημο, εικόνα που άλλαξε σημαντικά στη συνέχεια, ενώ η σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, έκλεισε όλα τα “gap”.
Όμως και εκείνο που αιφνιδίασε και τους πλέον απαισιόδοξους, ήταν η εύκολη παράδοση του θετικού προσήμου, κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, όταν οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο.
Μόνη θετική ένδειξη, ότι και σήμερα άντεξε η στήριξη στις 1250 μονάδες, στο κλείσιμο, αν και ενδοσυνεδριακά ο Δείκτης δοκίμασε και χαμηλότερες τιμές.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, δημοσιεύει αποτελέσματα εξαμήνου η Σαράντης.
Με μικρές μεταβολές και έκδηλη νευρικότητα, συνεχίζουν και σήμερα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να περιμένουν τις αποφάσεις των ECB (14/9) και Fed (20/9). Με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη και τις τιμές παραγωγού την Πέμπτη.
Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, επενδυτικό ταξίδι πραγματοποιείται στην Αθήνα από σήμερα και για τις επόμενες δύο ημέρες, με την συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων Διεθνών Επενδυτικών funds. Το reverse roadshow διοργανώνεται από την HSBC με τη υποστήριξη του Χ.Α. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αυτής εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι των επενδυτικών κεφαλαίων θα συναντηθούν με ανώτατα στελέχη Εισηγμένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΧΑΕ, καθώς και με στελέχη της Κυβέρνησης και άλλους Θεσμικούς παράγοντες.
Απόλυτα διιστάμενες είναι οι απόψεις των εγχώριων επαγγελματιών, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.
Σύμφωνα με χρηματιστές που διατηρούν “ανοιχτή γραμμή” με Ξένα χαρτοφυλάκια, “στις τρέχουσες αποτιμήσεις, εν πολλοίς, η επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί, καθώς Ξένα Θεσμικά χαρτοφυλάκια, μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, είχαν ήδη πάρει θέσεις, αρκετούς μήνες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις της DBRS”.
Σύμφωνα με τους ίδιους, αλλά και αυτούς που εκφράζουν ακόμα πιο συντηρητική άποψη, “το investment grade ‘βούλιαξε’ στον Θεσσαλικό κάμπο, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτη στα κλιματικά στρες, η Εγχώρια οικονομία βιώνει διαδοχικά συστημικά σοκ, τα οποία μπορεί να υπονομεύσουν μεσοπρόθεσμα την αναπτυξιακή δυναμική και το εξαιρετικά επικίνδυνο είναι ότι όλα τα παραπάνω, δεν αποκλείεται η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να κληθεί να τα τιμολογήσει, έστω και ετεροχρονισμένα. Άλλωστε η σημερινή κίνηση του Τραπεζικού κλάδου, παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα, μόνο παράθυρο αισιοδοξίας δεν άφησε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”.
Υπενθυμίζεται ότι κάποιες από τις Υποδομές που ξεχαρβαλώθηκαν από τον “Daniel”, είχαν ξαναφτιαχτεί το 2021, μετά τον “Ιανό”.
Πέραν του άμεσου οικονομικού πλήγματος το οποίο συνεπάγονται η αποκατάσταση των πληγεισών Περιοχών και οι αποζημιώσεις σε Επιχειρήσεις και Ιδιώτες, υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις σε όλη τη Χώρα, με ειδικούς αναλυτές να θεωρούν δεδομένη την πληθωριστική πίεση στα Τρόφιμα, μετά τις καταστροφές στην Θεσσαλία.
Σε κάθε περίπτωση, η “μεγάλη εικόνα” της σημερινής συνεδρίασης, ήλθε να επιβεβαιώσει ότι οι εν δυνάμει πωλητές έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης στο Χ.Α., και χρειάζεται άλλος, μη τιμολογημένος, καταλύτης, για να αλλάξει το επιφυλακτικό σκηνικό.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “μετά την αναβάθμιση από την DBRS, στο ΤΧΣ περιμένουν μπαράζ επιστολών εκδήλωσης ενδιαφέροντος από Ξένους και Έλληνες επενδυτές, όταν ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου από τις Τράπεζες. Με την ανάκτηση του IG, δύνανται πλέον άλλης ποιότητας Ξένοι Επενδυτές να τοποθετηθούν, αγοράζοντας ποσοστά του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος”.
Επιφυλακτικά ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,98% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,29% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,954% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1282,65 (+1,84%) και 1247,02 μονάδων (-0,99%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1248,34 (-0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1250,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,71%.
Ο τζίρος στα 139,4 εκατ., από τα οποία τα 57,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Να σημειωθούν, μεταξύ άλλων, δύο “πακέτα” της ΜΠΕΛΑ, συνολικά 1977647 τεμ. στα 28,02 ευρώ. που έγιναν μετά τις 17.00.
Από τον συνολικό τζίρο των 139,4 εκατ., τα 133,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Περιμένουμε η Αγορά να καλωσορίσει την ανακοίνωση της DBRS και την επιστροφή της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από 13 χρόνια. Οι Τράπεζες και η ΔΕΗ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο”, αναφέρει η Beta Sec.
“Την Τετάρτη ανακοινώνεται στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός Αυγούστου, ενώ την Πέμπτη 14/9 η ΕΚΤ ανακοινώνει το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης. Την Παρασκευή τέλος, αναμένεται η αξιολόγηση της Moody’s και το rebalancing της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του FTSE RUSSELL (είσοδος της Viohalco στο Large Cap, των Cenergy και ΟΛΠ στο Mid Cap κοκ). Η απόδοση επενδυτικής βαθμίδας στην Ελληνική Οικονομία, κινητοποίησε τους αγοραστές, στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Ένα μεγάλο βήμα για την επαναφορά στην ‘επενδυτική κανονικότητα’ έγινε με την αναβάθμιση της Χώρας από την DBRS. Στον αντίποδα η Χώρα, σε πολλά σημεία, περνά πολύ δύσκολες ώρες, μετά τις τελευταίες καταστροφές, με σημαντικό ψυχικό και οικονομικό κόστος. Το Χ.Α. ξεκίνησε με θετικό πάτημα σήμερα, παρόλο που εν πολλοίς η επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί. Εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Πέμπτη, συνεδριάζει και η ΕΚΤ με αρκετές πιθανότητες για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων. Αναβαθμίζουμε ελαφρώς το εκτιμώμενο εύρος της περιόδου για τον ΓΔΧΑ μεταξύ των 1240 - 1340 μονάδων. Σημειώνουμε ότι αυτή την Παρασκευή έχουμε και την λήξη των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου”, αναφέρει η Depolas Investment Services.
“Η αναβάθμιση αποτελεί βασικό καταλύτη για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, για τους εξής λόγους:
α) Αποτιμήσεις: Η μείωση του κόστους κεφαλαίου, μέσω της μείωσης του ασφάλιστρου κινδύνου Χώρας και του κόστους δανεισμού των Εταιρειών, μαζί με τις καλύτερες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις στο τρέχον περιβάλλον υψηλών επιτοκίων,
β) Επενδυτικές ροές: Θα αυξηθεί η δεξαμενή των Παγκόσμιων κεφαλαίων που επενδύουν σε Ελληνικά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία, δεδομένων των θεσμικών περιορισμών σε μεγάλες κατηγορίες επενδύσεων, που δεν τους επιτρέπουν να επενδύσουν σε Αγορές μη επενδυτικής βαθμίδας,
γ) Ταξινόμηση της Αγοράς: Θα ανοίξει το δρόμο για την αναβάθμιση του Χ.Α. στο καθεστώς του ανεπτυγμένου.
Οι μετοχές με το μεγαλύτερο όφελος από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα είναι οι Τράπεζες, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η Ελληνικά Χρηματιστήρια, σημειώνει η Piraeus Sec.
“Μετά από 13 χρόνια εκτός επενδυτικής βαθμίδας, η DBRS ήρθε να δώσει το πολυπόθητο BBB (low), βάζοντας επίσημα και πάλι την Οικονομία μας στο κάδρο των μακροπρόθεσμων επενδυτών, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα και βάσει καταστατικού, πολλά funds δεν μπορούσαν να επενδύσουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, κάτι που πλέον είναι εφικτό.
Το νέο δεν δίνει στιγμιαία θετική χροιά, άλλα μακροπρόθεσμη, κάτι που πρέπει να καταλάβουν οι συμμετέχοντες στην Αγορά.
Για πρώτη φορά πάντως και για όσο θυμόμαστε η Αγορά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δεν συντήρησε το ανοδικό momentum που είχε πριν την ανακοίνωση του νέου. Μπορεί να έπαιξε ρόλο η μεγάλη φυσική καταστροφή που συνέβη, σε βραχυπρόθεσμο πάντα ορίζοντα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει “ανακάτεμα της τράπουλας”, να υπάρξουν αρκετοί που η διόρθωση τους πέταξε εκτός και αυτό προϊδεάζει για αύξηση του volatility. μιας και αρκετά κεφάλαια θα κοιτάξουν να μπουν και πάλι στην Αγορά, έχοντας ψηλότερα στημένους τους πωλητές. Παράλληλα η εβδομάδα είναι και τριπλής λήξης συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων και μένει να δούμε την Παρασκευή κερδισμένους και χαμένους από την κίνηση του τελευταίου τριμήνου.
Μία “bull” Αγορά έχει σαν χαρακτηριστικό τις κοντές και γρήγορες διορθώσεις.
Αναμφίβολα, το μεγάλο νέο της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η μαμούθ προσφορά της ΓΕΚΤΕΡΝΑ για την Αττική Οδό, μιας και έδωσε 3,27 δισ. για την 25ετη παραχώρησή της, πετώντας εκτός διεθνή μεγάλα ονόματα, με το επόμενο τίμημα της VINCI-ΜΥΤΙΛ να είναι στα 3,1 δισ.
Πάντως με την ανακοίνωση της δημοπράτησης, το σύνολο του Κατασκευαστικού κλάδου διόρθωσε έντονα, ακολουθώντας για μία ακόμα φορά το “sell the news”.
Η ΓΕΚ πάντως χρειάζεται γρήγορα την πώληση της Θυγατρικής ΤΕΝΕΡΓ, αν θέλει να αναμορφώσει σημαντικά τον μεγάλο Τραπεζικό δανεισμό της.
Η Αγορά πλέον αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, προσελκύοντας νέους επενδυτές. Το θέμα είναι να μην προσπαθήσουμε να την κερδίσουμε βραχυπρόθεσμα, μιας και είμαστε σίγουροι ότι το volatility εύκολα σε ελκύει να κινηθείς.
Είναι δεδομένο ότι όποιος δει την Αγορά πιο μακροπρόθεσμα, είναι δεδομένο ότι θα βγει πολύ πιο κερδισμένος. Τα συναισθήματα που προκαλεί μία μεγάλη άνοδος, ή πτώση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είναι δύσκολο να τιθασευτούν, παρόλα αυτά όποιος το καταφέρει ακολουθώντας μία συγκεκριμένη στρατηγική θα είναι κερδισμένος.
Μένει να δούμε αν τα στατιστικά λειτουργήσουν για μία ακόμα φορά και το κλείσιμο του έτους καταφέρει να μας βρει στα υψηλά μας.
Το ενδιαφέρον μετά την επενδυτική βαθμίδα είναι ανύπαρκτο, σε σχέση με το μέγεθος του νέου, οπότε καλό θα ήταν να περιμένουμε την Αγορά να μας δείξει. Ο Τραπεζικός είναι αυτός, που αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να κάνει την διαφορά στην σημερινή συνεδρίαση. Το 1022 επίπεδο, είναι το ‘stop’ σε Intraday ωριαίο κλείσιμο. Για τον FTSE25, το ‘stop’ στη ζώνη του 3109. Καλό θα ήταν να κρατήσει μέρος των πρωινών κερδών, αλλιώς διακινδυνεύει να δοκιμάσει την ζώνη του 2980 και πάλι. Τα χάσματα έκλεισαν στο σύνολό τους.
Στην παρούσα, πρώτο σημαντικό μας μέλημα, η κατοχύρωση του 1326”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (5,8), Eurobank (5,5), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (4,9), Jumbo (3,8), Πειραιώς (3,7), ΔΕΗ (3,6), Alpha Bank (3,2), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,9 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών. Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι υποχώρησαν σημαντικά από τα πρωινά υψηλά.
Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-2,61%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,459 ευρώ (+4,44%), της Εθνικής (-3,16%) μέχρι τα 6,17 ευρώ (+3,87%), της Eurobank (-1,61%) μέχρι τα 1,536 ευρώ (+2,81%) και της Πειραιώς (-4,45%) μέχρι τα 3,19 ευρώ (+2,90%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,578 ευρώ. Η επόμενη, σημαντική, ζώνη στήριξης στα 1,339 – 1,307 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 6,514 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 5,42 και 5,247 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Σε ημερήσιο “short” η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,63 ευρώ. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, η προσοχή στην ζώνη 1,378 – 1,36 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3,354 ευρώ. Αν επιμείνει η πλαγιοκαθοδική τάση, η επόμενη στήριξη στα 3,00 – 2,90 ευρώ.
Μεταξύ 1026,05 (+3,34%) και 954,67 μονάδων (-3,85%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 962,13 (-3,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 965,3 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,78%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1083 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 950, 936 και 895 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “πολλαπλά οφέλη, έμμεσα και άμεσα, φέρνει για τις Ελληνικές Τράπεζες η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει ως θετικό ντόμινο για το σύνολο της Οικονομίας και της Αγοράς. Πέραν της ουσιαστικής αναβάθμισης, είναι, όπως εξηγούν υψηλόβαθμες Τραπεζικές πηγές στο ‘Euro2day.gr’ και ζήτημα ψυχολογίας. Και ως γνωστόν οι Αγορές λειτουργούν βασιζόμενες στην ψυχολογία. Μετά από αρκετά χρόνια με σύνθετα προβλήματα, το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα δύναται να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή πορεία, χωρίς τις αγκυλώσεις και την απορρύθμιση που προκαλούσε η κατάταξη ‘junk’ των τίτλων του Δημοσίου”.
Καμία σχέση με την αρχική, η τελική εικόνα και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΒΙΟ (+1,09%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,80%), ΕΕΕ (+1,27%), ΜΠΕΛΑ (+1,16%), ΟΠΑΠ (+1,23%), ΟΤΕ (+0,44%), ΣΑΡ (+1,52%) και CENER (+0,14%).
Με σαφώς πιο κινητικούς αγοραστές και μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,80%), στον απόηχο της πλειοδοσίας για την Αττική Οδό. Για την ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας, θα χρειαστεί συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 13,32 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Οι στηρίξεις στα 12,30 – 12,15 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,00 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΟΠΑΠ (+1,23%) παίρνοντας βοήθειες από το πανύψηλο καθαρό προμέρισμα, ύψους 0,95 ευρώ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 167 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 17,08 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 15,58 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+262,6%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+143,86%), ΑΡΑΙΓ (+136,29%), CENER (+132,78%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+128,6%), ΚΛΜ (+128,52%), ΓΚΜΕΖΖ (+121,27%), ΞΥΛΠ (+108,21%), ΠΕΙΡ (+105,98%) και ΙΝΚΑΤ (+105,48%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από σήμερα, κατόπιν απόφασης του Χ.Α., ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Βιοκαρπέτ. Η Εταιρεία αιτήθηκε την προσωρινή αναστολή της μετοχής της, μέχρι την πλήρη εικόνα του μεγέθους των ζημιών, σε ένα από τα δύο Εργοστάσια της Θυγατρικής Εταιρείας “Εxalco”.
Από εκεί και πέρα, η καθυστέρηση ειδήσεων έφερε σε χαμηλά διμήνου την ΑΑΑΚ (-9,09%).
Πλαγιοκαθοδικά από τα 1,30 ευρώ (κλείσιμο 18/8) η ΝΤΟΠΛΕΡ (-9,59%).
Αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 11,60 ευρώ (κλείσιμο 30/8) η Epsilon Net (+0,18%).
“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για ΚΟΥΑΛ (-0,85%).
Μετά από τρεις πτωτικές αντέδρασαν οι Performance (+1,13%) και Fieratex (+8,80%) και μετά από πτωτικό “πενταρέ” η ΕΚΤΕΡ (+4,80%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Frigoglass (+3,90%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΣΠΙ (+0,93%), ΞΥΛΠ (+2,53%), ΜΕΝΤΙ (+0,83%), ΒΟΣΥΣ (+0,84%), ΜΟΥΖΚ (+1,56%), ΛΟΥΛΗ (+2,30%) και ΜΕΒΑ (+3,16%).
Επιστροφή αγοραστών σε Realcons (+5,60%), Fourli (+1,97%), Unibios (+1,90%), Αλουμύλ (+1,47%), Ίλυδα (+2,77%) και Πετρόπουλο (+1,58%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1326 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1227 - 1220, 1180 – 1165 και 1152 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3219 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840, 2800 και 2794 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.
Ήπια διόρθωση από το Πετρέλαιο, προς το 1,0743 προσπαθεί να αντιδράσει το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Προς τα $1950 θέλει να κινηθεί ο Χρυσός, προς τα $23,35 το Ασήμι.
Προς τα $25100 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1560 το Ethereum.
Μηνιαία έρευνα του Bloomberg, έδειξε ότι το Γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται πλέον να μειωθεί κατά 0,1% τους τρεις μήνες που θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο, προτού συνεχιστεί αυτή η επιδείνωση προς το τέλος της χρονιάς. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν προηγουμένως στασιμότητα αυτό το τρίμηνο.
“Η Οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί πιο αργά από ότι αναμενόταν φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η καταναλωτική ζήτηση δέχεται χτύπημα από τον υψηλό πληθωρισμό και η Γερμανία, διολισθαίνει σε ύφεση φέτος”, προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της, “το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2023 και 1,3% το 2024, έναντι προβλέψεων 1,1% και 1,6 % αντίστοιχα που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο. Η Οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,2% τον Μάιο. Το επόμενο έτος, η Γερμανική ανάπτυξη αναμένεται στο 1,1%, αντί του προηγουμένως αναμενόμενου 1,4”.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ. ευρώ, στα 85 δισ. ευρώ.
“Η ανακοινωθείσα αναβάθμιση του καθεστώτος αξιολόγησης του Δημοσίου από την DBRS, μαζί με οποιαδήποτε άλλες αναβαθμίσεις, μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις Ελληνικές Τράπεζες, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια έκδοσης MREL των Ελληνικών Τραπεζών. Οι αξιολογήσεις της DBRS συγκαταλέγονται μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων Οίκων αξιολόγησης (συμπεριλαμβανομένων των S&P, Fitch, Moody's) τους οποίους χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για τον καθορισμό των απαιτήσεων, όταν τα Κρατικά ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση. Σημειώνουμε ωστόσο ότι η μεθοδολογία πολλών δεικτών ομολόγων απαιτεί τουλάχιστον μία αξιολόγηση IG επίσης από την S&P, τη Fitch, ή τη Moody's”, αναφέρει η Goldman Sachs.
Δεδομένης της θετικής εγχώριας μεσοπρόθεσμης προοπτικής, η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι επενδυτές πρέπει να προσθέσουν επιλεκτικά, έκθεση κατά τη διάρκεια των διεθνών διορθώσεων. Η προτιμώμενη λίστα επιλογών της είναι ένας συνδυασμός ποιοτικών ονομάτων με υψηλή προβολή κερδών και επιστροφές μετρητών (ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος), που συμπληρώνεται περαιτέρω από μετοχές με υψηλότερο beta σε χαμηλή αποτίμηση, συγκεκριμένα τη ΔΕΗΔΕΗ +0,62% και την Τράπεζα Πειραιώς.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και ΕΛΧΑ.
Κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικούς τίτλους, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και τελικού αρνητικού προσήμου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται, λόγω και του volatility, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (105.908 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν μετακυλίσεις θέσεων
Στα 2.547 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.737 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Στα 2.048 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.048 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Στα 182 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 182 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.044, 868 για τον Σεπτέμβριο, 1.090 για τον Οκτώβριο και 86 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.025), κινήθηκε μεταξύ 3.018 και 3.100 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 68, 28 για τον Σεπτέμβριο και 40 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 972).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.876).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 ΑΔΜΗΕ, 7.500 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (35.311), Eurobank (8.424), Πειραιώς (16.749), Εθνική (7.700), ΔΕΗ (6.641), Ιντρακάτ (2.209), ΕΧΑΕ (1.416), ΑΔΜΗΕ (3.922), Ιντρακόμ (948), Μυτιληναίο (1.152), Τέρνα Ενεργειακή (4.941), Viohalco (411), Cenergy (805), Motor Oil (224), ΟΤΕ (2.411), Ελ. Πετρέλαια (828), Αεροπορία Αιγαίου (1.552), ΕΛΧΑ (1.768), ΓΕΚ (4.230), Lamda Development (1.68), Άβακα (161), ΕΥΔΑΠ (1.382), Fourli (152), ΟΠΑΠ (440).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 191.664, Πειραιώς 70.753, Eurobank 48.302, Εθνική 17.770, ΑΔΜΗΕ 13.142, ΔΕΗ 27.001, ΟΤΕ 10.110, ΤΕΝΕΡΓ 14.983.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.331.991 τεμ., (από 57.333.242 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.327.201), Eurobank 34.134.322 τεμ. (34.134.322), ΟΠΑΠ 1.569.214 τεμ. (1.561.695), Εθνική 8.950.551 τεμ. (8.950.551), ΟΤΕ 2.216.796 τεμ. (2.221.583), Πειραιώς 5.457.900 τεμ. (5.430.675).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.