Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κρίσιμη μάχη για τις 1.220 μονάδες

Περαιτέρω επιβάρυνση σε τράπεζες και blue chips, λύνει τα χέρια πωλητών και σε mid&small caps. Επιβεβαίωση συσχέτισης της πτώσης στην υποκείμενη αγορά, με αύξηση short θέσεων στα Παράγωγα.

Χρηματιστήριο: Κρίσιμη μάχη για τις 1.220 μονάδες

Σε απώλειες γύρισαν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, καθώς «κοκκίνισε» η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη.
Συνέπεια, η διόρθωση για τον DAX νωρίτερα έως 0,60% στις 15.616 από το αρχικό των 15.726 μονάδων. Διόλου ενθαρρυντικά τα νέα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε, ανησυχίες για μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση με αποτύπωσή τους και χρηματιστηριακά. Σε σημείο καμπής -τεχνικά- ο DAX, θα κριθεί ανάλογα η στάση των traders, εάν τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι θετικά ή αρνητικά.

Σε αυτό το αυξημένης αβεβαιότητας διεθνές περιβάλλον στο Χρηματιστήριο Αθηνών συντρέχουν επιπλέον λόγοι -εγγενείς και ουσιαστικοί- που καθιστούν ακόμη πιο επιφυλακτική την πλειονότητα των διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων.

Εμφανής short η τάση, εδώ και μία εβδομάδα, ενισχύεται από την επικείμενη 3πλή λήξη μεθαύριο Παρασκευή, με σταθερούς πωλητές ξένους.

Αρχικά μέτριας έντασης οι ρευστοποιήσεις, σε κάποιο βαθμό ελεγχόμενες, με την προσφορά να απορροφάται έως 0,50% χαμηλότερα, μέχρι τις 11:30. Ωστόσο, η απουσία σημαντικών αγοραστών, η μη ενεργοποίηση άλλων από αυτά τα επίπεδα τιμών συνδυαστικά με το «γύρισμα» στα ευρωπαϊκά και επιτάχυνε τις πωλήσεις και τις εμβάθυνε σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Ετσι από τις 1.243 (στις 11:30) η κλίση έγινε σταδιακά ακόμη πιο κάθετη, φθάνοντας νωρίτερα έως 20 μονάδες χαμηλότερα, πρακτικά στη ζώνη των 1.220 μονάδων. Σημείο αναφοράς για όσους ενεργούν με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση, τα «προγράμματα εντολών», περιοχή που στο προηγούμενο σχόλιό μας αναφέρθηκε ως από τα τελευταία για stop σε long θέσεις.

Στα 70 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, με τον τραπεζικό στο στόχαστρο των πωλητών. Ενδεικτική η πρώτη 4άδα, αμιγώς τραπεζική, με εντεινόμενες ρευστοποιήσεις, με συνέπεια τη διόρθωση για τον ΔΤΡ έως τις 931 από τις 967 στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Οπως σημείωνε χρηματιστής, ακόμη και σε αυτές τις τιμές και παρά τις απώλειες 10,67% για τον ΔΤΡ σε διάστημα μηνός, το «ταμείο» είναι συν για όσους είναι αγορασμένοι σε τιμές αρχών 2023. Στο 46,41% η θετική μεταβολή του ΔΤΡ για το 2023 αλλά ήδη -6% στην εβδομάδα.

Παράλληλα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις όσων συσχέτιζαν τη διόρθωση στην υποκείμενη με την αύξηση των short θέσεων στα Παράγωγα.

Στις 14/87 με πλήρη ανατροπή ισορροπιών και για το ευρύτερο μέρος της αγοράς, σε σχέση με της πρώτης ώρας.

Εύλογα η περαιτέρω επιβάρυνση στα τραπεζικά χαρτιά και τα blue chips «λύνει» τα χέρια πωλητών και σε mid&small caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v