Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πέρασαν από το ταμείο οι βραχυπρόθεσμοι

Συνεδρίαση αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών η σημερινή. Μεγαλύτερες απώλειες για τις τράπεζες, πτώση για Τιτάνα, Viohalco, Aegean, Coca Cola, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Τι αναμένουν οι αναλυτές.

Χρηματιστήριο: Πέρασαν από το ταμείο οι βραχυπρόθεσμοι

Με δεδομένο τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί, αλλά και ότι από Δευτέρα μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα των Καλοκαιρινών διακοπών, δεν ήταν λίγοι οι traders που λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την ανοδική κόπωση που παρουσιάζει η Εγχώρια Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, επέλεξαν να “περάσουν από το ταμείο” και να κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικών, λογιστικών, κερδών που κατέγραφαν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Έτσι, παρά το οριακά ανοδικό ξεκίνημα, γρήγορα ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε αρνητικό έδαφος και από εκεί που θα διεκδικούσε μία ακόμα αναμέτρηση με το επίπεδο αντίστασης των 1350 μονάδων, βρέθηκε να υποχωρεί και χαμηλότερα των 1330 μονάδων.

Με την κατάσταση να ξεφεύγει ελαφρώς και την “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς ακόμα χειρότερη, καθώς οι πτωτικοί τίτλοι ήταν περίπου τετραπλάσιοι των ανοδικών, χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, προκειμένου να μαζευτεί μέρος των απωλειών και οι βασικοί δείκτες να αναδυθούν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά χωρίς, ωστόσο, να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εγχώρια Αγορά συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις με μικτή αξία συναλλαγών χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ασφαλώς και δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, η ευδιάκριτη απόσυρση των αγοραστών, σε σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ, με την πρώτη διόρθωση σε τιμές και ψυχολογία.

Ήταν ακόμα μία επιβεβαίωση της «βραχυπροθεσμοπάθειας» που διακρίνει σημαντικό αριθμό χαρτοφυλακίων, από αυτά που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. επί καθημερινής βάσεως.

Και στη σημερινή ελεγχόμενη διόρθωση, κλίμα και διαθέσεις διαμόρφωσε ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος, όμως είναι γεγονός ότι όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές των συστημικών Τραπεζών, αντέδρασαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα δημοσιεύουν εξάμηνο Πειραιώς και Eurobank και την Τρίτη η Εθνική.

Αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μηδενίσει τον τοκισμό στα ελάχιστα Τραπεζικά αποθεματικά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μικρή είναι η επίπτωση, σύμφωνα με Τραπεζικά στελέχη, από την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να μηδενίσει τα επιτόκια, που πληρώνει το Ευρωσύστημα για τα ελάχιστα αποθεματικά των Τραπεζών (το 1% των καταθέσεων, που υποχρεούνται οι Εμπορικές Τράπεζες να διατηρούν στις Κεντρικές). Μέχρι την απόφαση της ΕΚΤ οι παραπάνω καταθέσεις τοκίζονταν με το τρέχον επιτόκιο. Ο μηδενισμός του επιτοκίου οδηγεί σε απώλεια εσόδων από τόκους της τάξης των 70 με 80 εκατ. ευρώ ετησίως, για το σύνολο του Εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, αναφέρουν Τραπεζικές πηγές”.

Πλάγια κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,88% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,96% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,762% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1346,18 (+0,04%) και 1327,28 μονάδων (-1,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1333,66 (-0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1333,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,87%.

Ο τζίρος στα 89,2 εκατ., από τα οποία τα 11,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ), ενώ ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 89,2 εκατ., τα 80,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,40%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,12%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 43,46% και ο ΔΤΡ κέρδη 70,94%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), Eurobank (5,9), Εθνική (5,8), Μυτιληναίο (5,2), Πειραιώς (4,3), ΔΕΗ (4,1), Alpha Bank (3,9), Jumbo (3,8), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η Πειραιώς, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

Όπως προαναφέρθηκε, όλοι οι παραπάνω τίτλοι αντέδρασαν από τα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΛΦΑ (-1,22%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,614 ευρώ (-3,67%), η ΕΤΕ (-1,09%) μέχρι τα 6,302 ευρώ (-2,14%), η ΕΥΡΩΒ (-1,28%) μέχρι τα 1,56 ευρώ (-2,53%) και η ΠΕΙΡ (-1,98%) μέχρι τα 3,408 ευρώ (-3,46%).

Μεταξύ 1110,3 (+0,04%) και 1083,22 μονάδων (-2,40%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1092,15 (-1,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1094,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,34%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1060 μονάδων. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 1004, 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Ανακοινώνονται σήμερα το απόγευμα (19.00) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) 2023, με την Αγορά να έχει προεξοφλήσει, εδώ και καιρό, ότι οι τέσσερις Εγχώριες συστημικές Τράπεζες θα ανταπεξέλθουν, με άνεση, στο “στρεσάρισμα” του Επόπτη.

Από την άλλη, κατά την ομιλία του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, επισήμανε ότι “η άνοδος των επιτοκίων δεν φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της Εγχώριας Οικονομίας και κατ’ επέκταση τις Τραπεζικές εργασίες. Τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ισχυρά, οι εξαγωγές αυξάνονται και η ανεργία υποχωρεί. Ως εκ τούτου, η Διοίκηση της Τράπεζας δεν βλέπει κινδύνους νέας ροής μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στον αντίποδα παραμένουν καλές οι προοπτικές, για περαιτέρω ανάπτυξη των εν Ελλάδι εργασιών της”.

Αναφορικά με τη διανομή μερίσματος, ο κ. Μυλωνάς άφησε να εννοηθεί ότι η Εθνική θα μπορούσε να διανείμει μέρισμα, με βάση τα κέρδη της απελθούσας χρήσης, λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της επάρκειας (CET1 15,7%, δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 16,8%), της πλεονάζουσας ρευστότητας κατά την 31η Δεκεμβρίου και της συνεχόμενης δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες καταστάσεις ως και την 31η Μαρτίου 2023. Υπό το παραπάνω πρίσμα, ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος τρέχουσας χρήσης είναι ανοικτός, εφόσον βέβαια δοθεί η έγκριση από πλευράς Επόπτη.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,14%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2%), ΕΥΔΑΠ (+1,92%), ΛΑΜΔΑ (+0,07%) και ΜΠΕΛΑ (+0,29%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΟΤΕ.

“Τα οικονομικά στοιχεία της Μυτιληναίος για το πρώτο εξάμηνο του έτους επιβεβαιώνουν τις ισχυρές επιδόσεις της Εταιρείας και το στόχο για περαιτέρω ανάπτυξη”, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Μιλώντας σε επενδυτές και αναλυτές, επανέλαβε την πρόβλεψη για 1 δισ. EBITDA στο τέλος του έτους, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί. “Τα νέα μεγέθη ήρθαν για να μείνουν, δεν κοιτάμε πίσω. Ήδη κοιτάμε την επόμενη χρονιά. Τα νούμερα για φέτος είναι ήδη γνωστά σε όλους”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Μυτιληναίoυ και μένει να φανεί αν η μετοχή συνεχίσει την κίνησή της σε ένα ακόμα ιστορικό υψηλό.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 29/8 καλεί τους μετόχους της η Εισηγμένη. Στα θέματα η συμπλήρωση σκοπού με νέες δραστηριότητες. Ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (-1,09%) έκανε ένα μικρό διάλειμμα, στο σερί των συνεχόμενων ιστορικών υψηλών.

Η HELLENiQ ENERGY, μέσω της 100% Θυγατρικής της Εταιρίας HELLENiQ Renewables, υπέγραψε συμφωνία – πλαίσιο, ύψους έως €766 εκατ., με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο ρόλο του Συντονιστή, Διοργανωτή και Αναδόχου και την Eurobank στο ρόλο του Διοργανωτή και Αναδόχου, για την υλοποίηση επιμέρους χρηματοδοτήσεων (Project Finance) παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (Φωτοβολταϊκά και Αιολικά Πάρκα).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-1,14%) δεν λέει να ξεφύγει από την πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 8,40 ευρώ (κλείσιμο 21/6), ενώ συμπλήρωσε 23 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 8 ευρώ. Εξαιρετικά κρίσιμη η στήριξη στα 7,51 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στα 7,94 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Με διάθεση αύξησης της κινητικότητας σήμερα, οι μετοχές των Υδάτων (ΕΥΔΑΠ , ΕΥΑΘ ).

Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ (+1,92%), ο τίτλος παραμένει σε πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 6,98 ευρώ (κλείσιμο 12/7), ενώ συμπλήρωσε και 16 συνεδριάσεις με κλεισίματα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 6,54 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Θετική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο πάνω από τη ζώνη 6,83 – 6,87 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+207,41%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+166,54%) ΑΡΑΙΓ (+140,83%), ΠΕΙΡ (+140,61%), ΓΚΜΕΖΖ (+139,95%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+132,13%), CENER (+129,47%), ΜΑΘΙΟ (+123,81%), ΙΝΚΑΤ (+122,6%),  ΞΥΛΠ (+121,54%), και  ΑΒΑΞ (+117,63%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου ξεκινά και επίσημα η περίοδος αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης της Strix Holdings για τις μετοχές της Attica Group (0%), προς 2,64 ευρώ ανά μετοχή. Η περίοδος αποδοχής θα λήξει στις 28/8/2023, με το τέλος του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. H Strix επισημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς, ενώ δεν προτίθεται να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον, ήτοι για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από την υποβολή της ΔΠ, σε διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο.

Από εκεί και πέρα, σημαντικές εντολές πώλησης εμφανίστηκαν σήμερα στον ΟΛΘ (-1,95%) και μάλιστα για μία μετοχή που έχει μείνει απαθής στην ανοδική κίνηση.

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Entersoft (+3,68%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Αλουμύλ (+0,99%).

Ανοδικό “πενταρέ” και νέα υψηλά 40 μηνών για Λούλη (+1,12%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για ΒΙΣ (+3,76%).

Σε υψηλά 188 μηνών η Revoil (+4,26%).

Ο μεγαλύτερος όγκος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων στην Ίλυδα (+4,97%).

Ευνοείται από την ανοδική κίνηση ο Μπήτρος (+2,68%), καθώς κατέχει το 25% της ΣΙΔΜΑ.

Ασταμάτητη, σε υψηλά 191 μηνών η Δομική Κρήτης.

Αν πετύχει κλείσιμο πάνω από τα 0,77 ευρώ αλλάζει, τεχνικά, επίπεδο η Q&R (+4,90%).

Η τιμή θα φέρει την είδηση, για όσους διατηρούν θέσεις στην ΑΑΑΚ (+8,77%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΑΣΤΙΧΑ (+1,41%), ΣΠΙ (+3,16%), REALCONS (+0,83%) και ΝΤΟΠΛΕΡ (+8,26%).  

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1300 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1273, 1227, 1180 – 1165, 1152, 1141 και 1104 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3150 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3065, 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2678 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες. 

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για το Πετρέλαιο, προς το 1,1032 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $1960 ο Χρυσός, προς τα $24,45 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $29500 κινείται το Bitcoin, οριακά ψηλότερα των $1880 το Ethereum.

Η BoJ διατήρησε τον στόχο της για τις αποδόσεις των 10ετων περίπου στο 0%, αλλά είπε ότι το ανώτατο όριο του 0,5% είναι πλέον σημείο αναφοράς και όχι αυστηρό όριο, καθώς προσπαθεί να καταστήσει το πρόγραμμα χαλάρωσης πιο ευέλικτο. Η Τράπεζα άφησε αμετάβλητο το βραχυπρόθεσμο αρνητικό επιτόκιο στο -0,1%.

Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, μετά την αύξηση κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, σύμφωνα με την Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg υπολόγιζαν επέκταση της τάξης του 0,1%.

Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο του 2023, χωρίς τριμηνιαία αλλαγή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές είχε προβλέψει ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, υποχωρώντας στο 6,5%, από 6,8% τον Ιούνιο. Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από το 6,6% που προέβλεπαν αναλυτές στο Bloomberg.

Σε χαμηλό 16 μηνών φρέναρε ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5% τον Ιούνιο, από 5,3% τον προηγούμενο μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Ζώνη του Ευρώ και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να ανακάμπτει τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τελική έκθεσή της, έφτασε στο αρνητικό 15,1 και 16,1 αντίστοιχα. Από την άλλη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) μειώθηκε κατά 0,5 μονάδες στις 93,6 στην ΕΕ και κατά 0,8 μονάδες στις 94,5 στη Ζώνη του Ευρώ.

O πληθωρισμός εμφάνισε περαιτέρω σημάδια επιβράδυνσης τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δείκτη που παρακολουθεί η Fed. Ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι ανόδου 3,8% τον Απρίλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2021. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,2% υψηλότερα. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα προσωπικά εισοδήματα των Αμερικανών κατέγραψαν μηνιαία άνοδο 0,3%, έναντι 0,4% τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο κινήθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που κυμαίνονταν στο 0,5%. Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 0,5% τον περασμένο μήνα, λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,4%, έναντι 0,1% για τον περασμένο Μάιο. Οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,4%, έναντι εκτιμήσεων 0,3%.

Άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διαμορφώθηκε στις 72,6 μονάδες, από 64,4 τον Ιούνιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 22 μηνών.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,7 δισ. ευρώ, στα 90,7 δισ. ευρώ.

Ανεβάζει την πήχη για τις Ελληνικές Τράπεζες η Eurobank Equities σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί “buy” για Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι η τελευταία αποτελεί και την κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο, λόγω της ελκυστικής αποτίμησης και της πιθανής συμπερίληψής της στον δείκτη MSCI Greece.

Η Χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή - στόχο για την Alpha Βank στα 2,03, από 1,66 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 7,46, από 5,9 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,30, από 3,24 ευρώ.

Από τις μετοχές  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ και TITC και με το αρνητικό η ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Ελλάκτωρ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικούς τίτλους, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

“Περιμένουμε η Αγορά να δοκιμάσει ξανά τη μεγάλη αντίσταση των 1350 μονάδων, καθώς ο Τραπεζικός κλάδος ξεκινάει τη Δευτέρα τη δημοσίευση αποτελεσμάτων”, αναφέρει η Beta Sec.

“Οι επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν τα μεγέθη του πληθωρισμού στη Γερμανία και στις ΗΠΑ (PCE deflator), ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι μια πρώτη μέτρηση έδειξε ότι το ΑΕΠ της Γαλλίας το Β΄ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,4%, αναδεικνύοντας εκ νέου την ανθεκτικότητα της οικονομικής δραστηριότητας, παρά την σημαντική αύξηση των βασικών (και πραγματικών) επιτοκίων. Στο εσωτερικό, φαίνεται ότι η ανοδική ορμή του ΓΔΧΑ έχει μετριαστεί και η Αγορά θα αναζητήσει ‘πατήματα’ στα εγχώρια αποτελέσματα και στις προσδοκίες των Διοικήσεων. Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές θα ανακοινώσουν σήμερα το απόγευμα τα ‘τεστ αντοχής’ των συστημικών Τραπεζών και των Ελληνικών φυσικά, γεγονός που αποτελεί και ένα πρώτο βήμα για την έγκριση διανομής κερδών”, υπενθυμίζει η Depolas Investment Services.

“Η διάσπαση του 1339 έδωσε την αφορμή για διόρθωση, με το 1320 να είναι κύρια στήριξη. Θυμίζουμε το ‘stop’ του Intraday είναι στο 1300, με το 1340 να είναι κοντινή αντίσταση στην παρούσα. Ο ΟΤΕ θα μπορούσε να δώσει βοήθειες στον ΓΔ, μετά την διόρθωσή του. Η σημερινή αδυναμία ήλθε ως επακόλουθο της έλλειψης αγοραστών, παρά της παρουσίας πωλητών. Και πώς να μην ισχύει αυτό, όταν η πλειονότητα των τίτλων στο ταμπλώ καταγράφουν το ένα υψηλό μετά το άλλο, είτε ιστορικό, είτε πολυετές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, λιγοστεύουν οι ‘εγκλωβισμένοι’, ήτοι όσοι έχουν παλιές ή/και υψηλότερες τιμές κτήσης. Εκείνοι, δηλαδή, που ‘πετούν χαρτιά’ στην πρώτη ευκαιρία, εμποδίζοντας την άνοδο”, εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πτώση και στην αγορά Παραγώγων

Συνεδρίαση υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.325 συμβόλαια).

Στα 3.960 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.913 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.845 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.671 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 370 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 370 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 932, 777 για τον Αύγουστο και 155 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.245), κινήθηκε μεταξύ 3.222 και 3.268 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 11, 11 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.105), κινήθηκε μεταξύ 1.089,5 και 1.105 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.005,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (9.802), Eurobank (1.503), Πειραιώς (2.835), Εθνική (1.375), ΔΕΗ (483), Ιντρακάτ (248), ΑΔΜΗΕ (250), Αεροπορία Αιγαίου (569), Viohalco (203), Cenergy (208), ΟΤΕ (553), Τέρνα Ενεργειακή (413), Μυτιληναίο (186).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 271.410, Πειραιώς 75.314, Eurobank 39.714, Εθνική 17.133, ΑΔΜΗΕ 20.269, ΔΕΗ 31.071, ΟΤΕ 12.527, ΤΕΝΕΡΓ 12.161, ΕΧΑΕ 10.830.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.567.065 τεμ., (από 58.567.065 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.640.912 τεμ. (1.649.717), Eurobank 34.174.089 τεμ. (34.174.089), ΟΠΑΠ 1.562.527 τεμ. (1.562.527), Εθνική 9.095.465 τεμ. (9.095.465), ΟΤΕ 1.647.149 τεμ. (1.626.558), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 809.440 τεμ. (812.139).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v