Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα οι αγοραστές μετά το 13άρι στη Wall

Θετικό κλίμα στις αγορές μετά το ιστορικό «13 στα 13» στην αμερικανική αγορά. Στο επίκεντρο η μετοχή της Mytilineos, μετά τις ιστορικές επιδόσεις στο εξάμηνο. Ζητούμενο η αύξηση του τζίρου.

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα οι αγοραστές μετά το 13άρι στη Wall

Το Χ.Α. καλείται να απαντήσει στο 13άρι του Dow.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,25% με 5,5%, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχουν βρεθεί τα επιτόκια τα τελευταία 22 χρόνια.

«Η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% έχει ακόμα δρόμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας.

«Δεν έχουμε αποφασίσει να αυξάνουμε τα επιτόκια σε κάθε δεύτερη συνεδρίαση, δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για οποιαδήποτε μελλοντική συνεδρίαση. Ωστόσο, δεν αναμένεται να γίνει κάποια μείωση των επιτοκίων εντός του 2023», πρόσθεσε. Ο κ. Πάουελ τόνισε ακόμα ότι «οι οικονομολόγοι της Fed δεν προβλέπουν πλέον ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση».

Επιφυλακτικά και με μικτά πρόσημα αντέδρασε η Wall Street. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,23%, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό ήταν το 13ο διαδοχικό θετικό κλείσιμο, το μεγαλύτερο σερί από το 1987, σύμφωνα με το MarketWatch. Ο Nasdaq υποχώρησε 0,12%, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε οριακή πτώση 0,02%.

Με πλεονέκτημα κινούνται οι αγοραστές στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχωρίζει το +1,10% για τον δείκτη Hang Seng. Οριακή υποχώρηση για τους δείκτες στην Κίνα.

Ήπια ανοδικό ξεκίνημα δείχνουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους επενδυτές να περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ αλλά και τις δηλώσεις Λαγκάρντ που θα ακολουθήσουν.

Στις παρυφές των 1.350 μονάδων έχει κολλήσει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, περιμένοντας από τα Δεικτοβαρή «χαρτιά» τις απαιτούμενες βοήθειες, προκειμένου να πετύχει την ανοδική διαφυγή και να βάλει σε δεύτερες σκέψεις όσους παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα και εκτός Αγοράς.

Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί το ποιος κλάδος θα ηγηθεί της επόμενης ανοδικής κίνησης, αλλά και αν θα συνεχιστεί η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έστω και με εναλλασσόμενους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Οι traders θα κληθούν να τιμολογήσουν και τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται (ΜΟΤΟ, ΜΥΤΙΛ), αλλά και αν αξίζουν καλύτερης χρηματιστηριακής μεταχείρισης οι μετοχές που έχουν μείνει σημαντικά πίσω σε απόδοση.

Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα α' εξαμήνου της Μυτιληναίος έδειξαν:

  • 17% αύξηση του κύκλου εργασιών, που ανήλθε σε €2.516 εκατ., σε σύγκριση με €2.154 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2022.
  • 49% αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €438 εκατ., έναντι €293 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
  • 61% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε €268 εκατ., έναντι €166 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2022.
  • Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €1,94, αυξημένα κατά 59% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v