Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται «νεύρο» και τζίρος στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές μετά και τις 11 ανοδικές συνεδριάσεις του Dow Jones. Ζητούμενο η αύξηση του τζίρου. Οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ζητείται «νεύρο» και τζίρος στο Χρηματιστήριο

Χθες το βράδυ στη Wall Street: Dow Jones +0,52%, S&P 500 +0,40%, Nasdaq +0,19%.

Ο Dow Jones συμπλήρωσε ποδοσφαιρική ομάδα ανοδικών συνεδριάσεων και αυτό είναι το μεγαλύτερο σερί για τον βιομηχανικό δείκτη, από τον Φεβρουάριο του 2017.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό.

Σύμφωνα με αναλυτές, «η αισιοδοξία των επενδυτών που θέλει η Αμερικανική Οικονομία να αποφεύγει μια βαθιά ύφεση και οι εκτιμήσεις πως η Federal Reserve ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης της επιτοκιακής πολιτικής της, επικράτησαν των αρνητικών μάκρο που ανακοινώθηκαν χθες».

Να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκιά της κατά 500 μονάδες βάσης, ενώ η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα (26/7) άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα επιτόκιά της στο 5,25% με 5,50%.

Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη (27/7), η οποία αναμένεται να καταλήξει σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της, ενώ την Παρασκευή (28/7) συνεδριάζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της.

Σήμερα το πρωί σε Ασία και Ειρηνικό: Απόλυτη επικράτηση των θετικών προσήμων, μετά τη δέσμευση της Κίνας να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ξεχωρίζει το +4,11% για τον δείκτη Hang Seng.

Για ήπια ανοδικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση, καθώς μόλις χθες ο τζίρος χτύπησε χαμηλό 46 συνεδριάσεων και σήμερα η Αγορά καλείται, μεταξύ άλλων, να τιμολογήσει τις νέες εκτιμήσεις της διοίκησης της Entersoft, όπως αυτές εκφράστηκαν στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, αλλά και το νέο έργο που ανέλαβε από τη Chevron Mediterranean Limited η Cenergy Holdings, μέσω της θυγατρικής της Σωληνουργεία Κορίνθου, για τον υποθαλάσσιο αγωγό Φυσικού Αερίου Leviathan.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, το πρώτο “reality check” είναι προγραμματισμένο για τις 27 τρέχοντος, όταν και αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα οι Μυτιληναίος και TITC, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε επιδόσεις σημαντικά καλύτερες από τις περσινές.

Αισιοδοξία επικρατεί και για τις επιδόσεις των τραπεζών, που αναμένονται από τις 31 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου, ενώ την Παρασκευή (28/7) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των “stress tests” των ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών.

Συγκρατημένοι εμφανίζονται, όσον αφορά τις επιδόσεις της σημερινής συνεδρίασης, οι περισσότεροι αναλυτές, θεωρώντας ως επικρατέστερο σενάριο αυτό της πλάγιας κίνησης και των σχετικά χαμηλών συναλλαγών.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v