Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το «πάνω χέρι» οι αγοραστές

Σε τροχιά για την κατάληψη υψηλών 10ετίας ο Γενικός Δείκτης. Εβδομάδα μεστή εξελίξεων, με επιτόκια, συνελεύσεις και αποτελέσματα. Τι δείχνει τώρα η τεχνική ανάλυση.

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το «πάνω χέρι» οι αγοραστές

Ουσιαστικά τελευταία εβδομάδα για τον Ιούλιο, με θετικό πρόσημο για τους επενδυτές, από Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη, μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μετά από ακόμη μία εβδομάδα με άνοδο για βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς, ο Γενικός Δείκτης από τις 1.339,18 μονάδες, ο FTSE25 από τις 3.247,99, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 1.093,71 και από τις 2.196,99 μονάδες για τον FTMidCap. Κύκλος 5 συνεδριάσεων με κυρία χαρακτηριστικά τη μέση αξία συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ., τη συντήρηση δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο -με εύλογη μερική κατοχύρωση θέσεων-, με υπεραπόδοση μετοχών-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και μεγαλύτερο μέρος επενδυτικού ενδιαφέροντος για μεσαίου μεγέθους εισηγμένες.

Ωστόσο η τελευταία εβδομάδα βάρυνε από την καταστροφή λόγω πυρκαγιών -κυρίως στη Ρόδο- αλλά και σε αρκετές περιοχές της χώρας, αναδεικνύοντας ένα πρόβλημα που ευρύτερα επηρεάζει (και) τις οικονομίες χωρών της ευρύτερης (μεσογειακής) περιοχής. Προφανώς επιπτώσεις υπάρχουν (και) στο οικονομικό πεδίο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει γενικότερα αλλά και ειδικότερα.

Θέμα που αναπόφευκτα συζητείται από χθες Κυριακή αυτό της κατάρρευσης γέφυρας στην Πάτρα (με έναν νεκρό) πέραν όλων των άλλων αφορά την αγορά, καθώς πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία/AVAX. Και αυτό είναι ένα τραγικό συμβάν, που δυστυχώς τιμολογείται από πολλές απόψεις. Μένει να φανούν η κατ' αρχάς αντίδραση της αγοράς αλλά συν τω χρόνω οι όποιες άλλες ενδεχόμενες επιπτώσεις. Στο 1,63 ευρώ η μετοχή, μετά από διόρθωση 3,63% στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Πέραν αυτών, ας τα χαρακτηρίσουμε «έκτακτα», στα προγραμματισμένα της εβδομάδας οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, η συνέχεια στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων στη Wall Street, η «αυλαία» μεγεθών 6μήνου εισηγμένων στο ΧΑ, με Mytilineos, TITAN στο επίκεντρο, εύλογα όσον αφορά κυρίως την πρώτη. Στα 35,82 η μετοχή της Mytilineos, στα 18,36 της ΤΙΤΑΝ.

Γενικές συνελεύσεις με ενδιαφέρον, αύριο του ΑΔΜΗΕ (2,43), την Τετάρτη της AEGEAN (12,70), με της Alpha Bank (1,6355) να ακολουθεί την ίδια μέρα με της Εθνικής (6,21).

Μετοχές σηματωροί -κυρίως λόγω κεκτημένης ταχύτητας, από τη συνεδρίαση της Παρασκευής- ΔΕΗ (11,12), Viohalco (6,26), ElvalHalcor (2,195), Coca Cola HBC (27,48) με εισροές από Λονδίνο.

Χωρίς το μέρισμα (0,12) για τη μετοχή της Mevaco, σήμερα.

Τεχνικά: Σύμφωνα με τη μέτρηση του Μάνου Χατζηδάκη, ο Γενικός Δείκτης κινείται σε τροχιά καταγραφής πολυετών υψηλών με στόχο τις κορυφές του 2014. Πλέον η μόνη αντίσταση που χωρίζει τον Γενικό Δείκτη με τα υψηλά του 2014 είναι οι 1.379 μονάδες, επίπεδο το οποίο είναι και ο στόχος της κίνησης που είναι σε εξέλιξη. H πλάγια κίνηση κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κίνησης απορρόφησε την προσφορά των βραχυπρόθεσμων κωδικών ενώ ο MACD έπαιξε λίγο με τα νεύρα της αγοράς, αλλάζοντας κατεύθυνση την Τρίτη και την Τετάρτη, διατηρώντας στο τέλος την ανοδική του τάση. Οι ταλαντωτές είναι χαμηλότερα από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο βρίσκονται σε υψηλά 16 ετών. Παρ' όλα αυτά οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ των αγοραστών, οι οποίοι έχουν το πάνω χέρι στη διαχείριση της τάσης, περιορίζοντας όπως φάνηκε το εύρος των διορθώσεων, επεμβαίνοντας σε κομβικές στιγμές της συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v