Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κάνουν «ταμείο» επταμήνου οι επενδυτές

Με την απόδοση του ΓΔ να υπερβαίνει το 44%, τις τράπεζες το 70% αλλά και με σταθερές εισροές κεφαλαίων κλείνει ο Ιούλιος. Οι μετοχές που βρίσκονται στο προσκήνιο και τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Κάνουν «ταμείο» επταμήνου οι επενδυτές

Με τον αέρα ακόμη μίας εβδομάδος με θετικό πρόσημο στα διεθνή και το Χρηματιστήριο Αθηνών
οι επενδυτές θα επιδιώξουν να κάνουν "ταμείο" τον Ιούλιο.

Ημερολογιακά ο μήνας ολοκληρώνεται την Δευτέρα 31 Ιουλίου, πλην όμως η ερχόμενη είναι τόσο μεστή
εβδομάδα που κατά πάσα βεβαιότητα θα διαμορφώσει την στάση traders, επενδυτών από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και Αθήνα.

Από τις 4.536,34 μονάδες ο S&P500 με άνοδο 0,69% σε εβδομαδιαίο, από τις 16.177,22 με 0,45% ο DAX με το ΧΑ να υπεραποδίδει για ακόμη μία-πολλοστή- εβδομάδα. Στις 1.339,18 ο Γενικός Δείκτης με νέα άνοδο 1,02% και συνολικά 44,03% για το 2023, παραμένει πρώτο σε απόδοση, με τον FTSE25 στις 3.247,99 με 1,10% στην εβδομάδα, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.093,71 με 0,30% αλλά και 70,74% από την αρχή του έτους και με τον FTMidCap με 2,43% στις 2.196,99 μονάδες.

Συναλλαγές στα 102,6 εκατ., ελάχιστα χαμηλότερα (-1,6%) της αμέσως προηγούμενης εβδομάδος, ακόμη μία σερί με τζίρο που δεν συνηθιζόταν Ιούλιο μήνα. Ενδειξη σταθερών εισροών από ξένα funds τόσο σε τραπεζικά χαρτιά όσο σε blue chips, διάστημα που κυρίως εγχώρια επενδυτικά σχήματα διαμόρφωσαν συνθήκες "μόχλευσης" κυρίως στα mid αλλά και συγκεκριμένα small caps.

Ψυχραιμία και stock picking η προσφιλής τακτική των ημερών, όπως σημείωνε ο Στέφανος Κοτζαμάνης τάση που αναμένεται να έχει συνέχεια τις επόμενες 5+1 συνεδριάσεις του Ιουλίου.

Γνώμονες τα οικονομικά αποτελέσματα, οι επιχειρηματικές εξελίξεις, οι ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών, ειδικότερα στο ΧΑ συν την αναμενόμενη προσπάθεια προεξόφλησης της αξιολόγησης από την Scope Ratings (στις 4 Αυγούστου).

Στα διεθνή, στην Wall Street συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών 6μηνου, με το ήδη σημαντικό δείγμα να υπερβαίνει τις προβλέψεις των αναλυτών.

Διαδοχικές συνεδριάσεις των δ.σ Fed, ΕΚΤ (25-26 και 27/7) με τις νέες αυξήσεις επιτοκίων (κατά 25 μ.β ) να έχουν προεξοφληθεί αλλά το ενδιαφέρον να στρέφεται στη συνέχεια, στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου.

Τέλος της εβδομάδος αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των stress tests- EBA/EKT- με το εγχώριο σύστημα να "δείχνει" πως περνά την κεφαλαιακή κρησάρα. Συν τω χρόνω και η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων των 4 συστημικών ομίλων (31/7-9/8) ενώ θα έχει προηγηθεί ένα πρώτο δείγμα γραφής αυτή την εβδομάδα: αύριο Δευτέρα η Entersoft ανοίγει την αυλαία- αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται την Πέμπτη- σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή)- στη Mytilineos και τον όμιλο ΤΙΤΑΝ.

Μετοχή- απόλυτο play της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η Mytilineos, στα 35,82 ευρώ, με άνοδο 9,14% την τελευταία εβδομάδα και συνολικά 76,45% από την αρχή του έτους. Ειδικότερη ανάρτηση μας στον Εκηβόλο, με συγκριτική (δυνητική) κατάταξη στον FTSE100, βάσει της αποτίμησης των 5,1 plus δισ.

Στα 18,36 η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, με άνοδο 4,08% στην εβδομάδα και 52,24% από την αρχή του έτους, με καλό τελευταίο 3μηνο χρηματιστηριακά και τους αναλυτές να προβλέπουν θεαματική αύξηση μεγεθών.

Κλάδος αιχμής ο "ενεργειακός" με θεαματική επαναφορά της ΔΕΗ, στα 11,12 ευρώ. Με 6,51% στην εβδομάδα και 69,64% για το 2023. Στο 8% η εβδομαδιαία μεταβολή για τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ, στα 2,43 (νέα υψηλά) που είχε υποαποδώσει έναντι του κλάδου. Συγκριτικά λειτουργούν και οι εξελίξεις λ.χ. με την είσοδο του Macquarie στην Enel Green Power Hellas, σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβαρλή.

Επίκαιρη η προσέγγιση του Στρατηγικού Αναλυτή για το, πότε θα αναβαθμιστεί ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings από την ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση η στάση του γερμανικού οίκου-ασχέτως εάν θα έχει...πιστοποιηθεί από την Φρανκφούρτη- έχει τη σημασία του, αλλά αυτά από την μεθεπόμενη εβδομάδα. Πιθανά ορισμένοι να επιχειρήσουν να προεξοφλήσουν την στάση του, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τις 5 συνεδριάσεις της εβδομάδος που ακολουθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v