Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμορφώνονται νέες ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ανακατατάξεις στις κεφαλαιοποιήσεις προκαλεί το άλμα των blue chips. Οι τέσσερις μετοχές που κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά, οι τράπεζες και το κλίμα στις αγορές.

Διαμορφώνονται νέες ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Mε ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα η όγδοη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τον Dow Jones,
στις 4.565 (0,24%) ο S&P500 και προσδοκίες αρκετών αναλυτών πως η νέα αύξηση κατά 25 μ.β. της Fed στις 26 Ιουλίου πιθανόν να είναι η τελευταία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε να καταγραφεί σερί ανάλογο του εν εξελίξει, καθώς πολλοί επενδυτές προεξοφλούν το ενδεχόμενο της ομαλής προσγείωσης της οικονομίας των ΗΠΑ. Ενδεικτικό το ότι το 78% των εταιρειών του S&P500 έχει ανακοινώσει μεγέθη μεγαλύτερα των προβλέψεων.

Τάση που προσώρας δεν περνά ανάλογα στα ευρωπαϊκά, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να διίστανται για το αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις πέραν του Ιουλίου (27/7) ή του Σεπτεμβρίου (19/9). Σε αυτή τη συγκυρία η Φρανκφούρτη προσανατολίζεται στο να ζητήσει τακτικότερη (εβδομαδιαία) ενημέρωση των τραπεζών για τα κεφάλαια/καταθέσεις (χρονική διάρκεια, σύνθεση κ.α.). Κοινός τόπος πως η Ευρώπη έπεται των ΗΠΑ, ότι η ΕΚΤ έρχεται καθυστερημένη μετά τη Fed.

Σε αυτό το κλίμα εκτός, εντός επικρατούν διαφορετικές επενδυτικές συνθήκες, όπως καταγράφηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση εχθές.

Στις 1.331,62 (1,20%) ο Γενικός Δείκτης -νέα υψηλά 111 μηνών-, δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με τζίρο μεγαλύτερο του μέσου όρου και σημαντικό αριθμό συμφωνημένων εντολών.

Συνεδρίαση με διακριτή μερική κατοχύρωση κερδών στα τραπεζικά χαρτιά, δηλωτικό το «γύρισμα» για τον ΔΤΡ από τις 1.106,14 έως τις 1.088,36 και «κλείσιμο» στις 1.095,28 μονάδες. Κυρίως στην Πειραιώς η μεγαλύτερης έκτασης κατοχύρωση θέσεων, με οριακά θετικό πρόσημο Εθνική, Eurobank, στο 1,03% η Alpha Bank. Στο επίκεντρο ο κλάδος, λόγω γ.σ. της Eurobank σήμερα και επικείμενης ανακοίνωσης μεγεθών 6μήνου, από τέλος επόμενης-αρχής μεθεπόμενης εβδομάδας.

Σε αυτή τη συνεδρίαση τον τελευταίο λόγο είχαν τα blue chips, με «κλείσιμο» του FTSE25 στις 3.233 (μέγιστο στις 3.245), με «καρέ» ιστορικών υψηλών για Mytilineos, Jumbo, Cenergy Holdings και AEGEAN.

Το ενδιαφέρον; Στο γεγονός πως η αποτίμηση των 4 blue chips συνολικά φτάνει το -περίπου- 50% των 4 τραπεζικών. Εμφανής η διαμόρφωση νέων ισορροπιών, ενδεικτικά η Eurobank αποτιμάται 6,048 δισ., αφήνει στην 4η θέση τον ΟΠΑΠ με 6,024 δισ. και πλησιάζει τον ΟΤΕ που αποτιμάται στα 6,223 δισ. Η 2η θέση σώθηκε εχθές για τον Οργανισμό λόγω του ισχυρού 3,11% στα 14,60 ευρώ, την αμέσως επομένη της ακύρωσης 7,14 εκατ. ιδίων μετοχών.

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο ενεργειακό μέρος του ΧΑ, με άνοδο για ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στο κατασκευαστικό σε απόσταση 71 εκατ. ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ από το όριο αποτίμησης του ενός (1) δισ. στο μισό δισ. η Intrakat -με αξιώσεις πλέον για τον FTSE25-, ακραία «γυρίσματα» στις μικρότερες Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, αλλά και στο μεταλλευτικό με νέο ιστορικό για Cenergy Holdings, θεαματικό 3,45% για τη Viohalco, ικανοποιητικό 1,46% για την ElvalHalcor.

Με σχέση 78/40 μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, επίσης ενδεικτική του θερμού επενδυτικού κλίματος, απόρροια των εισροών από funds στο 2ήμερο Τρίτης-Τετάρτης.

Θα έχει συνέχεια η άνοδος; Δεν έχει και τόση σημασία καθώς καθημερινά ενισχύονται -συχνά κυκλικά- μετοχές του FTSE25, με όλο και περισσότερα mid&small caps. Νέα πολυετή/υψηλά 52 εβδομάδων για 21 χαρτιά των χαμηλότερων κατηγοριών.

Τεχνικά, το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στο αν για τον ΔΤΡ θα καταστεί εφικτή η πειστική υπέρβαση των 1.100-1.115 μονάδων σε «κλείσιμο», συνδυαστικά με τις θέσεις των ΣΜΕ Αυγούστου, που θα «ανοίξουν» στη λήξη της σειράς Ιουλίου στα Παράγωγα, αύριο Παρασκευή.

Με υψηλότερη τιμή/premium και τα 2.106 Συμβόλαια τρέχουσας σειράς και τα 2.225 της επόμενης.

Μεγαλύτερο premium για μετοχικά, το 3,30% της Mytilineos, το 3,19% του ΟΤΕ και το 2,33% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v