Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αντιμέτωπος με τις 1.350 ο Γενικός Δείκτης

Με το βλέμμα και στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών οι traders. Οι κλάδοι που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Προβληματίζει η σχετική υποχώρηση του τζίρου.

Χρηματιστήριο: Αντιμέτωπος με τις 1.350 ο Γενικός Δείκτης

Χθες το βράδυ στη Wall Street: Dow Jones +0,08%, S&P 500 +0,28%, Nasdaq +0,61%, με τον Dow να συμπληρώνει μία δωδεκάδα ανοδικών συνεδριάσεων, στο κλίμα αισιοδοξίας που έχει διαμορφωθεί πως η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της πολιτικής της. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό.

Η Federal Reserve αναμένεται να υλοποιήσει - ανακοινώσει σήμερα άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης στα επιτόκιά της, οδηγώντας τα στο 5,25% με 5,50%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Θετικά στην ψυχολογία των αγοραστών επέδρασαν και οι εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ, αναφέροντας ότι «η Αμερικανική Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 1,8% φέτος, αντί για 1,6% που περίμενε τον Απρίλιο, πριν επιβραδύνει στο 1% το 2024».

Μικτή η εικόνα, σήμερα το πρωί, σε Ασία και Ειρηνικό, ενώ δεν υπάρχει δείκτης που να καταγράφει μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις της Fed, αλλά και πιθανές νέες ανακοινώσεις από την Κίνα, που θα περιέχουν μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Για ακόμα ένα επιφυλακτικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με το βλέμμα στραμμένο στις αυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Την ίδια ώρα, «οι Τράπεζες της Ευρωζώνης ανέφεραν απότομη πτώση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, ενισχύοντας τα αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγκαταλείψει τις υποδείξεις για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων, μετά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας», όπως μετέδωσαν οι Financial Times.

Αντιμέτωπος με τις 1.350 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, επίπεδο με το οποίο απέφυγε να αναμετρηθεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αφήνοντας «εκκρεμότητες» για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Με την εικόνα που παρουσιάζει η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, καθώς τις βραχύβιες εικόνες κόπωσης διαδέχονται νέα ανοδικά τινάγματα, που οδηγούν δείκτες και επιμέρους τίτλους σε υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, προβληματίζει η σχετική υποχώρηση του τζίρου αλλά και η έλλειψη νέων επενδυτικών ιδεών, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των traders ασχολείται με τους ίδιους τίτλους, ανεξάρτητα από τις αποδόσεις που καταγράφουν από την αρχή του έτους και όχι μόνο, ενώ Κατασκευές, Τράπεζες και Πληροφορική, παραμένουν οι πρώτες επιλογές των ενεργών επενδυτών.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας AS Company θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,1157894737 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,1105257671 ανά μετοχή).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v