Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα αναμέτρηση με τις 1.350 μονάδες

Στόχος η προσπέραση του κρίσιμου ορίου για τον Γενικό Δείκτη, ενόψει και τραπεζικών αποτελεσμάτων εξαμήνου. Ζητούμενο η ενίσχυση της κινητικότητας στο ταμπλό. Το διεθνές περιβάλλον.

Χρηματιστήριο: Νέα αναμέτρηση με τις 1.350 μονάδες

Με αρνητικά πρόσημα (Dow -0,67%, S&P 500 -0,64%, Nasdaq -0,55%) ολοκλήρωσαν οι δείκτες της Wall Street τη χθεσινή συνεδρίαση, με τις κινήσεις profit taking να επικρατούν στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών και τον Dow να αποτυγχάνει να επαναλάβει το ιστορικό σερί των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, κάτι που είχε να συμβεί από τον Αύγουστο του 1941. Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 10 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό.

Θετικά τα πρόσημα σε Ασία και Ειρηνικό, πλην της Ιαπωνίας, που δείχνει να επηρεάζεται από τις αποφάσεις - ανακοινώσεις της Κεντρικής της Τράπεζας, αλλά έχει ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η BoJ διατήρησε τον στόχο της για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων περίπου στο 0%, αλλά είπε ότι το ανώτατο όριο του 0,5% είναι πλέον σημείο αναφοράς και όχι αυστηρό όριο, καθώς προσπαθεί να καταστήσει το πρόγραμμα χαλάρωσης πιο ευέλικτο. Η Τράπεζα άφησε αμετάβλητο το βραχυπρόθεσμο αρνητικό επιτόκιο στο -0,1%.

Για ανοδικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, μετά την αύξηση κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, σύμφωνα με την Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg υπολόγιζαν επέκταση της τάξης του 0,1%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και σήμερα η προσοχή των traders θα είναι επικεντρωμένη στην προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να αφήσει πίσω του τις 1.350 μονάδες, αλλά και στη συναλλακτική δραστηριότητα, με ζητούμενο αυτή να επιστρέψει υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, εγχείρημα που μοιάζει υψηλού βαθμού δυσκολίας, λόγω και της εποχικότητας.

«Αναμένουμε ότι η Αγορά θα δοκιμάσει εκ νέου τη σημαντική αντίσταση στο επίπεδο των 1.350 καθώς τα αποτελέσματα του τραπεζικού τομέα ξεκινούν τη Δευτέρα», αναφέρει στις πρωινές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Στραμμένα στη Φρανκφούρτη είναι σήμερα τα βλέμματα των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναμένοντας με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των “stress tests” που, ουσιαστικά, θα επιβεβαιώσουν την καλή εικόνα που εμφανίζει το εγχώριο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα (19:00) οι Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης.

Η προσοχή των επενδυτών και στη σημερινή γ.σ. της Εθνικής, ώρα 11:00, και στα όσα θα ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας.

«Τα οικονομικά στοιχεία της Μυτιληναίος για το πρώτο εξάμηνο του έτους επιβεβαιώνουν τις ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας και τον στόχο για περαιτέρω ανάπτυξη», σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Μιλώντας σε επενδυτές και αναλυτές, επανέλαβε την πρόβλεψη για 1 δισ. EBITDA στο τέλος του έτους, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί. «Τα νέα μεγέθη ήρθαν για να μείνουν, δεν κοιτάμε πίσω. Ήδη κοιτάμε την επόμενη χρονιά. Τα νούμερα για φέτος είναι ήδη γνωστά σε όλους», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Μυτιληναίoυ και μένει να φανεί αν η μετοχή συνεχίσει την κίνησή της σε ένα ακόμα ιστορικό υψηλό.

Ζητούμενο για τη σημερινή συνεδρίαση είναι η επιστροφή της κινητικότητας στο βαρύδεικτο τραπεζικό ταμπλό, μετά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ευδιάκριτης κόπωσης, η συνέχιση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και η συμπλήρωση της τρίτης συνεχόμενης ανοδικής εβδομάδας, με τον Δείκτη να διεκδικεί νέα υψηλά 111 μηνών.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v