Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, από το πρόσφατα υψηλότερο κλείσιμο των 1028,83 μονάδων (14/6) μέχρι και χθες, κινούμενος πλαγιοκαθοδικά και καταγράφοντας έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες οκτώ, άθροιζε απώλειες 7,36% και επόμενο ήταν να επιχειρηθεί αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.
Από την άλλη και σύμφωνα με τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους, ο ΔΤΡ συμπλήρωσε έξι συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, ενώ ευδιάκριτα επιφυλακτική παραμένει η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τις τελευταίες να δοκιμάζουν την έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.
“Κρατήστε χαμηλά την μπάλα, δώστε χρόνο στην Αγορά, ετοιμαστείτε για την επενδυτική βαθμίδα και αναβαθμίσεις των Ελληνικών Assets, αλλά και για αρκετά deals”, τονίζουν τα “διορατικά” χαρτοφυλάκια, υπό τον όρο να “μην μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, από τις Διεθνείς Αγορές”.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από σαφώς λιγότερες από χθες εταιρικές πράξεις, έκδηλη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, από “ουρά” πωλήσεων στο ξεκίνημα των συναλλαγών που απορροφήθηκε από τους αγοραστές, αλλά και από αδυναμία να δώσει το απαιτούμενο “overshooting”, που θα έβαζε σε δεύτερες σκέψεις όσους προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις και περιμένουν σαφώς χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να επανατοποθετηθούν.
Μάλιστα αυτό το τελευταίο έδωσε “γήπεδο” στους εν δυνάμει πωλητές να επιστρέψουν μετά τις 15.00, με αποτέλεσμα οι “αψιμαχίες” και οι εναλλαγές προσήμων να κρατήσουν μέχρι το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, με τελική επικράτηση των “buyers”.
Εμφανώς διστακτική η εικόνα και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς λίγοι ήταν οι τίτλοι που μπόρεσαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτη αντίδραση, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές και δεν προσπάθησαν καλυτέρευση των αποτιμήσεων με “ανοιχτές” εντολές και τους λίγους αγοραστές στημένους, σαφώς χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.
Συμπερασματικά, το εκλογικό αποτέλεσμα αποτιμήθηκε, οι “γρήγοροι” πήραν τα κέρδη τους και τώρα η προσοχή των ενεργών παικτών θα επικεντρωθεί στις ανακοινώσεις των Εισηγμένων, στα αναμενόμενα επιχειρηματικά deals και στο διεθνές κλίμα, η επιφυλακτικότητα του οποίου συνεχίζει να προβληματίζει.
Οι ασχολούμενοι με την τεχνική ανάλυση, θεωρούν ότι η Εγχώρια Αγορά θα πάρει τον χρόνο της και εκτιμούν σαν σημαντικά επίπεδα τις 1224 - 1210 μονάδες, στο σενάριο περαιτέρω υποχώρησης και τις 1268 - 1280 μονάδες για πιθανή ανοδική διαφυγή και κίνηση προς τις 1370 μονάδες.
Σταθεροποιητική η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,68% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,73% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 3,523% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.
Να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ 2ετους και 10ετους Αμερικανικού τίτλου, επέστρεψε σε διαφορά μεγαλύτερη των 100 μονάδων βάσης και αυτό χρήζει προσοχής, για όσους εκτιμούν ότι είναι προπομπός επερχόμενης ύφεσης.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την απόφασή του να προχωρήσει σε τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων, όπως από το πρωί μετέδωσε το ‘Euro2day.gr’, ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Έτσι προγραμματίζει δημοπρασίες για τις 19 Ιουλίου, τις 20 Σεπτεμβρίου, τις 18 Οκτωβρίου και τις 15 Νοεμβρίου.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1227,54 (-0,50%) και 1242,45 μονάδων (+0,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1235,71 (+0,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1235,27 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,12%.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, στα 96,3 εκατ., από τα οποία τα 27,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 96,3 εκατ., τα 88,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Ανάκαμψη για την Εγχώρια Αγορά, μετά τη χθεσινή πτώση, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν την πολιτική σταθερότητα και τις σταθερές οικονομικές προοπτικές”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί υψηλότερα. Οι αποκοπές μερισμάτων θα επηρεάσουν το Χ.Α.”, σύμφωνα με την άποψη της Optima Bank.
“Η χθεσινή απότομη διόρθωση αποκλιμάκωσε την τεχνικά υπεραγορασμένη εικόνα, μετά από αρκετές εβδομάδες. Το βλέπουμε αυτό ως ευκαιρία για επιλεκτικές τοποθετήσεις σε αρκετές μετοχές και ειδικά σε Πειραιώς, Alpha Bank και ΔΕΗ οι οποίες παρέχουν πλέον ελκυστικά επίπεδα εισόδου”, σημειώνει η Beta Sec.
“Η αποκοπή μερισμάτων συνέβαλε στην καθοδική κίνηση, όμως η ρήση ότι στο Χρηματιστήριο ‘αγοράζουμε στη φήμη και πουλάμε στο γεγονός’ δείχνει να ταιριάζει περισσότερο σαν εξήγηση για τη διορθωτική κίνηση του ΓΔ, που σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Πλησιέστερη στήριξη στις 1224 μονάδες του ΓΔ, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Τα περιορισμένα βραχυπρόθεσμα περιθώρια ανόδου, οδήγησαν σε πωλήσεις την πλειοψηφία των επενδυτών, με αποτέλεσμα ο ΓΔΧΑ να καταγράψει τις χειρότερες απώλειες από τα μέσα Μαρτίου. Παράλληλα, μικτή ήταν η εικόνα στην Ευρώπη, ενώ αυξημένες απώλειες είδε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος πρωταγωνίστησε διεθνώς στην άνοδο το προηγούμενο διάστημα. Δεν αποκλείουμε συνέχεια των ρευστοποιήσεων για τον ΓΔΧΑ, με τα σημαντικότερα επίπεδα στήριξης να εντοπίζονται στην ζώνη των 1210 - 1200 μονάδων. Δεν ανησυχούμε για την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση στην παρούσα φάση, παρόλο που υπερτονίζουμε το εύθραυστο διεθνές επενδυτικό κλίμα”, αναφέρει η Depolas Investment Services.
“Ο FTSE25 προσπαθεί να βρει τα πατήματά του και την πρώτη του στήριξη που είναι στην ζώνη του 2960 - 2950. Μπορεί να έχει δώσει Intraday έξοδο, παρόλα αυτά σε ημερήσιο είμαστε ακόμα ‘Long’ με το ‘stop’ στην παρούσα στο 2923. Μην ξεχνάμε πως πολλά ‘short’ ψάχνουν να κλείσουν θέσεις, ενώ υπάρχουν και εν δυνάμει αγοραστές που θέλουν να μπουν στην Αγορά. Φυσικά τα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος είναι μεγάλα και κάποιοι πουλάνε να τα κατοχυρώσουν, παρόλα αυτά όλοι ξέρουν ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι μπροστά μας. Σε εβδομάδα και μήνα η τάση παραμένει επιθετική, ενώ οι διορθώσεις είναι υγεία και χρειάζονται στην Αγορά σε κάθε περίπτωση. Το πρώτο μέλημα είναι να μπούμε στην ζώνη του 3011 και να κατοχυρώσουμε το 3024. Προσοχή στον ΟΤΕ μιας και δεν έδωσε ούτε Intraday έξοδο, γεγονός που του δίνει την πολυτέλεια να μπορεί να συνεχίσει πιο εύκολα την κίνηση. Το 15,16 επίπεδο αν καταφέρει και το κατοχυρώσει σε κλείσιμο, μπορεί να δώσει νέα υψηλά εύκολα, θυμίζοντας ότι έχει ενεργοποιήσει σχηματισμό με στόχο τα 16,20 ευρώ”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας την προηγούμενη Κυριακή, οδήγησε στην ανάδειξη ως νικητή του Κυβερνώντος κόμματος με ικανοποιητική Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τις προσδοκίες των Αγορών, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Στη συνέχεια, με διαδικασίες fast track διαμορφώθηκε το νέο Κυβερνητικό Σχήμα, με αρκετές αλλαγές στα παραγωγικά Υπουργεία καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, “θα επιδιωχθεί να προχωρήσουν με ταχύτητα οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι”.
Οι προαναφερόμενες εξελίξεις οδήγησαν στο μηδενισμό του πολιτικού κινδύνου και τη μείωση της αβεβαιότητας στην Οικονομία με τους Επενδυτικούς Οίκους, την S&P, τη Moody’s, την Axia να διατυπώνουν θετικά σχόλια χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως “πιστωτικά θετική” την επανεκλογή Μητσοτάκη.
Με τα παραπάνω δεδομένα, η αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας και η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να δοθεί οποιαδήποτε στιγμή, μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή, ενδεχομένως με έκτακτη αξιολόγηση, νωρίτερα επομένως από τις προγραμματισμένες το Φθινόπωρο (DBRS στις 8/9, Moody’s στις 15/9, S&P στις 20/10).
Ενόψει των παραπάνω, οι τιμές των ομολόγων αναβαθμίζονται και οι αποδόσεις των 10ετων ομολόγων υποχωρούν στο 3,5%, εξέλιξη που συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις θετικές εξελίξεις που δρομολογούνται, ιδιαίτερα δε την υποχώρηση του δημόσιου χρέους ως προς στο 160% φέτος και την καταγραφή ρυθμού μεγέθυνσης πάνω από το 2% για το 2023.
Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν συγχρονίζεται, με το ΓΔ να κινείται πλαγιοκαθοδικά και τους πωλητές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις τίτλων με αιχμή τις Τραπεζικές μετοχές, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.
Οι αποκοπές μερισμάτων σε πολλούς Δεικτοβαρείς τίτλους είναι μέρος της εξήγησης, αλλά και η ατμόσφαιρα νέων αυξήσεων στα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ που δηλώνει ότι, “η τιθάσευση του επίμονου πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητά της, έστω και αν προκαλέσει ύφεση στην Οικονομία”.
Ωστόσο, πιο πιθανό φαίνεται το ενδεχόμενο της συνέχισης της καταγραφής κερδών, καθώς οι αποδόσεις στο Χ.Α. ακόμη και τώρα είναι πάνω από το 30%, λίγο πριν λήξει το 1ο εξάμηνο, που το κατατάσσουν στις κορυφαίες όλων των Αγορών του Πλανήτη.
Και ασφαλώς οι Διαχειριστές θυμούνται ότι η εφαρμογή της ρήσης “buy the rumor, sell the fact”, συνιστά μια πρακτική που μπορεί να αποβεί ωφέλιμη, όταν η αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι υψηλή και οι εστίες γεωπολιτικών εντάσεων πολλές. Με τα γεγονότα της Ρωσίας να διαχέουν το μήνυμα ότι η εμφάνιση “μαύρων κύκνων” είναι δυνατό να συντελεστεί ανά πάσα στιγμή, όπως φάνηκε από την κατασταλθείσα ανταρσία της οργάνωσης Wagner κατά του Κρεμλίνου.
Πάντως, τα στοιχεία του 1ου τριμήνου πιστοποίησαν τις βελτιωμένες επιδόσεις των εταιρικών μεγεθών, εξέλιξη που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους.
Με τις Τράπεζες να αναμένεται σύντομα να επανέρχονται στο επίκεντρο, καθώς προσδοκάται ότι σύντομα θα δρομολογηθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συμμετοχές του στις συστημικές Τράπεζες, στο βαθμό που η δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών οδηγήσει στα πιθανολογούμενα ικανοποιητικά τιμήματα”, όπως εκτιμά ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,4), Εθνική (5,2), Μυτιληναίο (4,5), ΔΕΗ (3,7), Alpha Bank (3,5), Πειραιώς (3,4), Jumbo (3,2), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει κάποιους πρώτους “πόντους” στους αγοραστές (Alpha Bank +0,86%, Εθνική +1,65%, Eurobank -0,55%, Πειραιώς +2,10%).
Μεταξύ 942,45 (-1,12%) και 972,3 μονάδων (+2,01%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 957,23 (+0,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 961,0 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,82%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1050, 1089, 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η πολιτική σταθερότητα ανοίγει τον διάδρομο ανάπτυξης των Ελληνικών Τραπεζών, με αιχμή τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα οποία ήδη οι Αγορές προεξοφλούν στην τιμολόγηση των ομολόγων. Την ίδια στιγμή έρχεται στο προσκήνιο η μετοχική απεξάρτηση του Τραπεζικού Συστήματος από το Δημόσιο και συγκεκριμένα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)”.
Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών του FTSE25, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΟΤΕ (+1,27%), ΑΡΑΙΓ (-2,32%), ΕΕΕ (-1,11%), ΒΙΟ (+3,66%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,05%), ΕΛΧΑ (-1,14%), ΚΟΥΕΣ (-1,32%), ΜΥΤΙΛ (-3,04%), ΛΑΜΔΑ (+1,54%) και ΣΑΡ (+1,78%).
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 6.720.882 νέες (ΚΟ) μετοχές του ΟΠΑΠ (+0,32%), οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης μερίσματος, από 4.141 μετόχους συνολικά, με τιμή διάθεσης μετοχής €15,75. Το νέο σύνολο Εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας, ανέρχεται σε 370.062.741.
Επίσης, από σήμερα οι μετοχές της Μυτιληναίος (-3,04%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €1,2400060054 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €1,1780057052 ανά μετοχή).
Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την έκδοση νέου μη μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 300 έως 500 εκατ. ευρώ 7ετους διάρκειας. Το ομόλογο θα απευθυνθεί σε Επενδυτές Λιανικής. Θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μη μετατρέψιμο με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής και θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΟΤΕ (+1,27%). Η επόμενη αντίσταση στα 15,46 ευρώ και οι στηρίξεις στα 14,67 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 14,65 (ημερήσιο “stop long”) και 14,62 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Συνεχίζει να δείχνει αδυναμία “αποσυγκόλλησης” από τα πρόσφατα χαμηλά, ενώ συμπλήρωσε και 77 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 7,00 ευρώ, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (0%). Για να “αλλάξει πίστα” η μετοχή πρέπει να αφήσει πίσω της την ζώνη 6,87 – 6,89 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Το ημερήσιο “stop long” στα 6,37 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+153,31%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+125,07%), ΓΚΜΕΖΖ (+111,53%), CENER (+98,68%), ΚΛΜ (+92,19%), ΑΡΑΙΓ (+91,3%), ΠΕΙΡ (+89,71%) και ΜΑΘΙΟ (+74,6%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Αναφορικά με την από 14/6/2023 πρόταση που υποβλήθηκε από τις Εταιρείες ΣΙ ΤΖΕΤΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΚΙΑΡΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED, προς τους Δανειστές και Μετόχους της ΑΝΕΚ, εκπροσωπούντες ποσοστό 57% του μετοχικού κεφαλαίου, με θέμα την πρόταση εξαγοράς μετοχών και δανεισμού της ΑΝΕΚ, η Τράπεζα Πειραιώς, υπό της ιδιότητά της ως εκπρόσωπος των Ομολογιούχων Δανειστών, απάντησε ότι “η πρόταση δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να αποτελέσει αναλήψιμο πιστωτικό και επιχειρηματικό κίνδυνο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”.
Αν ο τίτλος της ΑΝΕΚ (+3,91%), πετύχει κλεισίματα υψηλότερα των 0,27 ευρώ, θα τραβήξει μεγαλύτερη προσοχή από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.
Από εκεί και πέρα, δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΔΡΟΜΕ (+3,48%), ΝΑΥΠ (+2,83%), ΑΒΕ (+2,26%), ΣΕΝΤΡ (+0,94%), ΣΙΔΜΑ (+1,47%), ΑΤΤ (+2,85%), ΧΑΙΔΕ (+1,98%), ΜΕΡΚΟ (+1,06%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+3,06%), ΚΟΡΔΕ (+2,87%) και ΕΛΙΝ (+2,15%).
Βγήκε κάποιο “bid” στα ΑΣΤΑΚ (+0,25%).
Μετά από τέσσερις πτωτικές, έδωσε αδύναμη αντίδραση το ΓΚΜΕΖΖ (+0,97%) και μετά από πέντε πτωτικές το ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,79%).
Εμφανής και σήμερα η παρουσία πωλητή στον ΑΔΜΗΕ (-1,15%).
Επιστροφή αγοραστών σε Lavipharm (+8,33%), MIG (+1,77%), Intralot (+2,59%), Unibios (+2,56%), ΦΒΜΕΖΖ (+0,73%), Άβακα (+3,32%), Ιντερτέκ (+1,37%) και Αλουμύλ (+0,75%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060 και 1050 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1224, 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.
Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2568, 2548 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3111, 3150 και 3180 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Προσπαθεί να αποφύγει την έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Πιέζεται το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.
Προς τα $1920 βυθίζεται ο Χρυσός, προς τα $22,95 αντιδρά το Ασήμι.
Πάνω από τα $30600 το Bitcoin, προς τα $1875 υποχωρεί το Ethereum.
“Οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να αποδεχθούν την ‘άβολη αλήθεια’ ότι μπορεί να χρειαστεί να ανεχτούν μια μεγαλύτερη περίοδο πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2%, προκειμένου να αποτρέψουν μια οικονομική κρίση”, προειδοποίησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ.
“Είναι ακόμη νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη έναντι του πληθωρισμού, καθώς είναι ακόμη πολύ υψηλός”, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στο φόρουμ της ΕΚΤ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Πορτογαλία η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι "ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό".
Σε συμφωνία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας για τις Τράπεζες, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη των προγραμμάτων διάσωσης που χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους κατά την οικονομική κρίση του 2008. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, “τα Κράτη - Μέλη της ΕΕ συμφώνησαν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των πολυαναμενόμενων Παγκόσμιων προτύπων, γνωστών ως ‘Βασιλεία ΙΙΙ’, ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων που αγγίζει επίσης τα Cryptoassets και τους κινδύνους βιωσιμότητας”.
Οι παραγγελίες στα Αμερικανικά Εργοστάσια για αγαθά διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών κινήθηκαν υψηλότερα τον Μάιο. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν 1,7% τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,9%.
Υψηλότερα κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, για τρίτο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller που παρακολουθεί τις τιμές σε 20 Πόλεις ενισχύθηκε 0,5% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάιο.
Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα τον Μάιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών κατέγραψαν άνοδο 12,2% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 763000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 675000.
Η Morgan Stanley αναμένει τώρα ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου, αφού ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι “η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τελειώσει ακόμη με τον επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων της”.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,2 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.
“Το αποτέλεσμα των Ελληνικών εκλογών θα συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων”, τονίζει σε έκθεσή της η DBRS.
Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το έτος 2023, προβλέπεται στο 2,2%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ και ΜΥΤΙΛ και με το αρνητικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 68 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.168 συμβόλαια).
Στα 4.270 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.363 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Στα 1.140 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.198 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Στα 88 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 88 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 650, 570 για τον Ιούλιο και 80 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.972), κινήθηκε μεταξύ 2.951 και 2.995 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 94, 94 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 964), κινήθηκε μεταξύ 948,25 και 975 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 61, 61 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.717,75) κινήθηκε μεταξύ 4.717,75 και 4.734,75 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος τίτλων (57.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (16.597), Eurobank (4.280), Πειραιώς (4.076), Εθνική (995), ΔΕΗ (558), ΑΔΜΗΕ (493), ΕΧΑΕ (353), Μυτιληναίο (142), ΟΤΕ (230), Cenergy (120), Ιντρακάτ (263), Viohalco (275), Τέρνα Ενεργειακή (185), Αεροπορία Αιγαίου (171).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 188.355, Πειραιώς 70.302, Eurobank 31.360, Εθνική 15.732, ΑΔΜΗΕ 14.816, ΔΕΗ 25.343, ΟΤΕ 11.591, ΤΕΝΕΡΓ 11.276.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.563.854 τεμ., (από 58.765.330 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.757.039 τεμ. (1.757.039), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.642.758 τεμ. (1.633.108), Εθνική 10.299.076 τεμ. (10.386.598), ΟΤΕ 1.557.668 τεμ. (1.559.890), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 909.461 τεμ. (950.302).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.