Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ψάχνει ισορροπία μετά την... ψυχρολουσία

Μικρή πτώση για ΓΔ καθώς διατηρούν το πλεονέκτημα οι πωλητές, μετά τη χθεσινή σημαντική «εξαέρωση». Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές και τα σινιάλα από την τεχνική ανάλυση.

Χρηματιστήριο: Ψάχνει ισορροπία μετά την... ψυχρολουσία

Bαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street, μικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
μετεκλογική «ψυχρολουσία» για τους long.

Στη σύσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών -στη Σίντρα της Πορτογαλίας- η προσοχή των επενδυτών -αύριο οι ομιλίες Πάουελ και Λαγκάρντ-, με την επιθετική πολιτική σε επιτόκια-ποσοτική σύσφιξη στο επίκεντρο.

Σε αυτό το περιβάλλον, στην Αθήνα η χθεσινή «βουτιά» ήρθε να υπενθυμίσει-προειδοποιήσει όσους προεξοφλούσαν απνευστί άνοδο προς τις 1.300 μονάδες πως στους ανοδικούς κύκλους μεσολαβούν οι ισχυρότερες διορθώσεις.

Η χθεσινή διόρθωση, με 2,76% στις 1.233,74 μονάδες, η δεύτερη μεγαλύτερη σε αυτή τη φάση της αγοράς, αποτέλεσε -επί της ουσίας- ένα διευρυμένο profit taking, επιθετικότερο, καθώς ξάφνιασε ακόμη και όσους περίμεναν το χθεσινό πέρασμα από το «ταμείο» (μεταξύ αυτών και η στήλη), για λόγους που ανέλυσε στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Μεγαλύτερες απώλειες, 3% στις 953,14 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών, καθώς ήταν (και παραμένει) η «ατμομηχανή» της ανόδου στο ΧΑ, από την αρχή του έτους, στο 3μηνο, στο 6μηνο.

Με αυξημένες συναλλαγές η διόρθωση, ενδεικτικό το γεγονός της πρώτης 4άδας συναλλακτικά, με ευρείες πωλήσεις σε Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank με υψηλούς τζίρους. Ενδεικτικά τα 19,14 εκατ. μτχ. χωρίς πολλές προσυμφωνημένες εντολές (στην περίπτωση της Alpha Βank), που παραπέμπει σε ρευστοποιήσεις κυρίως από εγχώριους διαχειριστές.

Δεύτερη μετεκλογική συνεδρίαση, σημαντικό μέρος του «αέρα» (στο πλαίσιο του Τ+2/3) εξαερώθηκε, μένει να φανεί εάν σήμερα-Παρασκευή θα εξισορροπηθεί η σχέση πωλητών-αγοραστών. Παραμένει το πλεονέκτημα για τους short, με τη... συνδρομή και της αποκοπής μερισμάτων -όπως φάνηκε χθες με την περίπτωση της Motor Oil- δημιουργώντας κλίμα και τάση. Χαμηλότερες τιμές, το μείον 8,29% στα 23,02 ευρώ ενεργοποίησε αρκετούς αγοραστές από τα χαμηλά, ζητούμενη ωστόσο η επιβεβαίωση της τεχνικότητας, στον βαθμό που υφίσταται.

Εκκίνηση σε επενδυτικό/επιχειρηματικό επίπεδο, ενδεικτικές οι πρώτες κινήσεις: Η Mytilineos ανακοίνωσε την πρόθεση έκδοσης ομολόγου 300 έως 500 εκατ. ευρώ (7ετούς διάρκειας, με δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης), ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ένα επιθετικό πρόγραμμα επανεκδόσεων, όπως από νωρίς μας έχει ενημερώσει η Ελενα Λάσκαρη.

Τεχνικά, αντιστάσεις οι μέχρι χθες πρώτες στηρίξεις (αναλυτικά από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στον ΕΚΗ), μένει να φανεί για τους long εάν θα λειτουργήσουν σαν «φρένο» οι δεύτερες στηρίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v