Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πέντε λόγοι που βυθίστηκε το Χρηματιστήριο

Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου τριμήνου, με τις συναλλαγές να αγγίζουν τα 146 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και το διεθνές περιβάλλον. Ποιες είναι τώρα οι εκτιμήσεις της αγοράς.

Οι πέντε λόγοι που βυθίστηκε το Χρηματιστήριο

Ελάχιστα λεπτά κράτησε το θετικό πρόσημο, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στον απόηχο του αποτελέσματος των χθεσινών επαναληπτικών εκλογών και από εκεί και πέρα ανέλαβαν πρωτοβουλίες οι “profit takers”, που γύρισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι τέλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Γενικό Δείκτη, η σημερινή υποχώρηση ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου τριμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/3/2023 (-2,97%), στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου δεκαπλάσιες των ανοδικών, ενώ δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που διασώζεται, έστω αμετάβλητος, εικόνα που δεν άλλαξε μέχρι τέλους.

Ασφαλώς και δεν ήταν λίγοι οι λόγοι που συνηγόρησαν για τη σημερινή αρνητική εικόνα της Αγοράς.

  1. Η συνεχιζόμενη επιφυλακτική διάθεση των Ευρωπαϊκών Αγορών, παρά το πτωτικό “πενταρέ” που είχε προηγηθεί.
  2. Η Wall Street, κατά την παρελθούσα εβδομάδα, κατέγραψε το χειρότερο 5νθήμερό της από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου, όταν κατέρρευσε η Silicon Valley Bank και το σημερινό ξεκίνημα δεν δείχνει διαθέσεις ουσιαστικής αντίδρασης.
  3. Το μπαράζ αποκοπής μερισμάτων, σε σημαντικό αριθμό εγχώριων μετοχών (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).
  4. Τα ιδιαίτερα υψηλά κέρδη που είχαν προηγηθεί, με το ερώτημα που διακινείται σε όλα τα χρηματιστηριακά γραφεία να είναι “αν θα συνεχίσει να επικρατεί το ‘buy the rumor, sell the fact’, κάτι στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις”.
  5. Η “παραδοσιακή” απόσυρση των αγοραστών, σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με την πρώτη υποτροπή του κλίματος.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, για την εβδομάδα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε δύο γεγονότα θα εστιάσουν την προσοχή τους οι επενδυτές. Στην διάσκεψη των Κεντρικών Τραπεζών που θα πραγματοποιηθεί στην Σίντρα της Πορτογαλίας και θα περιλαμβάνει τις ομιλίες Λαγκάρντ και Πάουελ και στην έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., διιστάμενες ακούγονται οι εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, με τους πιο επιφυλακτικούς να επισημαίνουν ότι “το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που περίμενε και προεξοφλούσε η Αγορά, ειδικά τον τελευταίο μήνα και μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και δεν μπορεί να αποκλειστεί μία διόρθωση, η ένταση και η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί και από το κλίμα που θα επικρατήσει στις Διεθνείς Αγορές”.

Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, “η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ‘βλέπει’ πλέον μπροστά της πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις, η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται από τους Ξένους Οίκους το επόμενο διάστημα, οι όποιες διορθωτικές κινήσεις θα είναι βραχύβιες και η μεσοπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. παραμένει ανοδική, καθώς οι θετικές ειδήσεις και τα επιχειρηματικά deals μπροστά”.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετικά υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), η συνεχιζόμενη εικόνα κόπωσης στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και η, περίπου, παντελής απόσυρση των αγοραστών, στους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπως προαναφέρθηκε.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, να σημειωθεί ότι οι μετοχές των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, απέσπασαν περισσότερο από το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Συνεχίζεται η μεταφορά κεφαλαίων από τις μετοχικές Αγορές και η υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,71% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,69% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 3,539% κατρακυλάει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

“Το ράλι των μετοχών είναι αντιμέτωπο με μια νέα απειλή τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς οι μεγαλύτεροι Διαχειριστές ενεργητικού στον Κόσμο ετοιμάζονται να ‘ξεφορτωθούν’ μετοχές αξίας έως και $150 δισ.”, ανέφερε πρόσφατα η JP Morgan προβλέποντας ότι Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία και Ασφαλιστικά Ταμεία θα στραφούν στα ομόλογα, για να επιτύχουν τους στόχους στάθμισης, στο μεγαλύτερο rebalancing από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1269,95 (+0,10%) και 1231,03 μονάδων (-2,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1234,18 (-2,72%%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1233,74 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,76%.

Ο τζίρος στα 145,9 εκατ., από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 144,4 εκατ., τα 133,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία ισχυρής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να στηρίξει τις μεσοπρόθεσμες θετικές προοπτικές της Αγοράς. Ωστόσο το θετικό αποτέλεσμα των Ελληνικών εκλογών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τους κινδύνους που σχετίζονται με τον συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό, τα αυξημένα επιτόκια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και τη σύγχυση που σχετίζεται με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Ρωσία”, σημειώνει η Piraeus Sec.

“Οι επενδυτές μπορούν να χαιρετίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς παρέχει μία σαφή εντολή τετραετούς ορίζοντα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που τάσσεται υπέρ της Αγοράς και ανοίγει το δρόμο για την επίσημη επαναξιολόγηση από τους Οίκους”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Σειρά αποκοπών μερισμάτων από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη (ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΧΑ, Ideal, Λούλης, Performance, ΤITC, Helleniq Energy, Elton και Fourlis). Η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 158 εδρών για το κυβερνών κόμμα, εκπληρώνει τις προσδοκίες της Αγοράς. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πιθανολογούμενη συνέχιση της ανοδικής του πορείας του ΓΔ, δεν αντιμετωπίζει σημαντική αντίσταση μέχρι το όριο των 1341 μονάδων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Από σήμερα ξεκινά και επίσημα μια διαφορετική ‘πίστα’ για το Χ.Α., μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, καθώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία να αποφευχθούν οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται για την αναδιάταξη της Ελληνικής Οικονομίας. Άλλωστε, μόνο αυτές μπορούν να προσφέρουν ένα μόνιμο χαρακτήρα στην ανοδική τάση του ΓΔΧΑ. Από την άλλη, οι γεωπολιτικές εξελίξεις δείχνουν κάποια αλλαγή του ‘status quo’ στη Ρωσία, ασχέτως αν το επεισόδιο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε εντός ωρών. Πιθανότατα λοιπόν, να έχουμε και νέα επεισόδια στο μέτωπο αυτό. Επιπλέον, σε επίπεδο μικροοικονομίας σημειώνουμε ότι η αρχική μέτρηση μεταποίησης PMI (S&P Global) Ιουνίου των ΗΠΑ, ήταν η χειρότερη από τον Δεκέμβριο του 2022. Στο εσωτερικό, παραμένουμε επιφυλακτικοί για τα βραχυπρόθεσμα περιθώρια ανόδου. Αναβαθμίζουμε ελαφρώς το εκτιμώμενο ανοδικό όριο για τον ΓΔΧΑ στις 1310 μονάδες, ενώ υπενθυμίζουμε τις αποκοπές μερισμάτων Δεικτοβαρών Εταιρειών. Τα πτωτικά όρια του ΓΔΧΑ, για το επόμενο διάστημα, εκτιμούνται στην ζώνη των 1180 μονάδων”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

“Η Αγορά δεν περίμενε εκπλήξεις από την εκλογική διαδικασία και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι βραχυπρόθεσμα έχει προ εξοφληθεί η αυτοδυναμία. Έτσι λοιπόν μία ανοδική έξαρση θέλει προσοχή μιας και κάποιοι μπορεί να πουλήσουν το γεγονός, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πλέον αφήνουμε πίσω τις εκλογές και πάμε να δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε την επόμενη τετραετία. Σκοπός της Χώρας είναι να πετύχει όσο το δυνατόν υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ, αν θέλει να μπορέσει να μπει και πάλι σε νέες ράγες.

Η Κυβέρνηση πλέον δεν έχει δικαιολογίες για την διακυβέρνησή της, με την Αγορά να περιμένει τα μέγιστα από αυτήν, ενώ τρέχει με 35% απόδοση, χωρίς να έχει βγάλει σημαντική διόρθωση.

Η τελευταία εβδομάδα έδειξε κόπωση, μετά από καιρό, με το Χ.Α. να θέλει να ξεκουραστεί, στην καλύτερη περίπτωση χρονικά.

Σε μεσοπρόθεσμη εικόνα δεν έχει αλλάξει κάτι και όλα δείχνουν ότι οι αποδόσεις για το 2023 δεν έχουν τελειώσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον δεν κοιτάμε βραχυπρόθεσμα την Αγορά αλλά μακροπρόθεσμα, από την στιγμή που οι προβλέψεις και όχι μόνο, είναι ανοδικές και για το 2024 - 2026.

Ο ΓΔ δεν παίζει τόσο ρόλο, μιας και αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι υπάρχουν τίτλοι που μπορεί να δίνουν αποδόσεις χωρίς να ακολουθεί ο ΓΔ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα κρατήσει χρόνια και το μόνο σίγουρο είναι το στοίχημα να μπορέσουμε να απορροφήσουμε το σύνολο του πακέτου και να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται πλέον ακόμα πιο κοντά, με το μόνο σίγουρο ότι θα προσελκύσει αναγκαστικά νέα επενδυτικά κεφάλαια.

Πληροφορική και Κατασκευές, όπως εδώ και πάνω από 2 χρόνια σχολιάζουμε, έχουν να πάρουν την μερίδα του λέοντος.

Τεχνικά, το μόνο νέο δεδομένο είναι η κόπωση της Αγοράς, χωρίς με την εικόνα να φωνασκεί για μία διόρθωση. Ακόμα δεν έχει απειληθεί ούτε καν η βραχυπρόθεσμη τάση του 1260, που αν χαθεί είναι δεδομένο ότι θα έχουμε συνέχιση της πλάγιας διόρθωσης. Από την άλλη μία διάσπαση του 1282 θα μπορούσε να δώσει ένα “overshooting” στο 1308.

Αν αυτό έρθει μετά από νέο, θέλει πάντα την προσοχή του, μιας και υπάρχουν αποκλίσεις σε αρκετά γραφήματα. Κλειδί στην παρούσα είναι ο Τραπεζικός κλάδος, που όσο συντηρεί το 952 δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μεγαλύτερη διόρθωση.

Μέσα από την στήλη έχουμε πει ότι η Ελληνική Αγορά, όπως και το ΑΕΠ της, θα υπεραποδίδει σε σχέση με τους άλλες Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βγάζει και διορθώσεις.

Είναι δεδομένο ότι η ρευστότητα, σε κάθε φάση της Αγοράς, θα ψάχνει τίτλους που θεωρεί ότι θα αποδώσουν. Όσο το Χ.Α. κινείται ομαλά, αυτό θα συνεχίζεται ανεξάρτητα το τι κάνει ο ΓΔ και θα βλέπουμε “rotation” κεφαλαίων.

Ειδικά σε τέτοιες φάσεις της Αγοράς, όσοι σπεύδουν να τοποθετηθούν δεν πρέπει να βλέπουν βραχυπρόθεσμα την κίνηση, ακόμα και αν αυτή συνεχίσει άμεσα. Ακόμα δεν έχουμε δει εξάρσεις και αυτό χαρακτηρίζεται ως θετικό.

Δεν ψάχνουμε τον λόγο που η Αγορά πέφτει. Η Αγορά ήξερε και είχε προεξοφλήσει τις εκλογές, ενώ κάποιοι περίμεναν πως η συνεδρίαση θα ήταν ανοδική οπότε θα έπαιρναν και κέρδη. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε και βγήκαν πωλητές. Αυτό που συμβαίνει στην Αγορά είναι υγεία, μιας και θα βγάλει νέους αγοραστές που περίμεναν εναγωνίως την διόρθωση. Τα λεγόμενα ‘καζανάκια’ είναι απαραίτητα σε μία ‘Bull’ Αγορά, μιας και πολλοί σπεύδουν να κατοχυρώσουν σημαντικά κέρδη προηγούμενου διαστήματος.

Όσο πιο πολύ καθυστερήσει η επενδυτική βαθμίδα, τόσο το καλύτερο για την Αγορά, μιας και θα έχει να περιμένει και να προεξοφλεί ένα μεγάλο γεγονός, προσελκύοντας νέους επενδυτές”, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,6), Eurobank (5,4), Εθνική (5,1), Μυτιληναίο (4,6), ΔΕΗ (3,7), Alpha Bank (3,4), Πειραιώς (3,3), Jumbo (3,2), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να αφήνει εκτεθειμένους τους πρωινούς αγοραστές και να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -4,43%, Εθνική -1,35%, Eurobank -2,68%, Πειραιώς -3,88%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,5525 ευρώ. Σε περίπτωση παραμονής των πιέσεων, οι επόμενες στηρίξεις στα 1,371, 1,344, 1,25, 1,196 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,135 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 και 2,00 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει η ΕΤΕ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 6,06 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 6,25 και 6,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 5,25 – 5,20 4,621 και 4,572 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει και η ΕΥΡΩΒ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,563 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,60 ευρώ. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,232, 1,245 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,193 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,842 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 2,256, 2,50 – 2,40, 2,066 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων) και 1,821 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,10 ευρώ.

Μεταξύ 988,31 (+0,58%) και 936,22 μονάδων (-4,72%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 949,34 (-3,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 953,14 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1050, 1089, 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Δεν είναι καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου δεν υπάρχει διασωθείς τίτλος.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Motor Oil (-8,29%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €1,224070222 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €1,162866711 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της ΤΕΝΕΡΓ (-3,66%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,3797652908 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,3607770263 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της ΕΛΧΑ (-5,76%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,06 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,057 ανά μετοχή).

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε η μετοχή του Ελλάκτωρα (-5,59%). Ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα “αποβίβασης”, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,445 ευρώ. Αν συνεχίσει “νότια”, η επόμενη στήριξη στα 2,15 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+148,9%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+123,3%), ΓΚΜΕΖΖ (+109,5%), CENER (+100,0%), ΑΡΑΙΓ (+95,84%), ΚΛΜ (+91,41%), ΠΕΙΡ (+85,81%) και ΜΑΘΙΟ (+73,02%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Performance (-1,55%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσης 2022, €0,04210 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,039995 ανά μετοχή).

Μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Λούλης (-3,12%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,94 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,12 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 2,8800.

Μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Ιντεάλ (-2,35%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,40 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,19 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 5,1000.

Προς πλήρη επιβεβαίωση της στήλης και σύμφωνα με ανακοίνωση της Δομικής Κρήτης (+2,06%), “o βασικός μέτοχός της, κ. Γεώργιο Συνατσάκης, βρίσκεται όντως σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Εταιρεία ADAMS GROUP Ltd, συμφερόντων του κ. Δημητρίου Κούτρα, για την αγορά από την τελευταία Εταιρεία, μετοχών του κ. Συνατσάκη στη ΔΟΜΙΚ. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μεν σε στάδιο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί προχωρημένο, πλην όμως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό του κ. Κούτρα στην ΔΟΜΙΚ, αν κλείσει η συμφωνία, αναμένεται να κυμανθεί πέριξ του 30%.

Εν τω μεταξύ, η Ιντρακάτ,, κατόπιν της γνωστοποίησης που έλαβε, η Εταιρεία “WINEX INVESTMENTS LIMITED” απέκτησε για ίδιο λογαριασμό, μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, 3,6 εκατ. κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, εκδόσεως της ΙΝΚΑΤ , συνολικής αξίας 6,45 εκατ. ευρώ, ήτοι 2,15 ευρώ εκάστη. Η εταιρεία «WINEX INVESTMENTS LIMITED» είναι συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο με τον κ. Αλέξανδρο Εξάρχου, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας.

Από εκεί και πέρα, δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΣΑΡΑΝ (+9,90%), ΦΙΕΡ (+1,14%), ΕΛΓΕΚ (+1,03%), ΜΟΥΖΚ (+1,43%), ΒΙΟΚΑ (+0,84%), ΜΕΝΤΙ (+0,28%), ΠΡΔ (+6,52%), ΚΤΗΛΑ (+0,56%) και ΕΒΡΟΦ (+1,70%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 20/6 για την Frigoglass (+0,83%).

Προσπαθεί να κρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα η Epsilon Net (+0,50%).

Αύξησε συναλλαγές ο Πετρόπουλος (+0,72%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045 και 1049 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2568, 2544 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με μικτά πρόσημα η Ευρώπη, με αρνητικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Προς τα $1940 θέλει να αντιδράσει ο Χρυσός, προς τα $22,90 το Ασήμι.

Προς τα $30350 διορθώνει το Bitcoin, οριακά χαμηλόιτερα των $1900 το Ethereum.

Ο Οίκος αξιολόγησης S&P Global ανακοίνωσε ότι “αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Οικονομίας της Κίνας το 2023, καθώς τα δεδομένα του Μαΐου έδειξαν πως η ανάκαμψή της, μετά την πανδημία ‘τρικλίζει”. “Μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 5,2%, από 5,5%”, ανέφερε ο Οίκος.

Για δεύτερο διαδοχικό μήνα επιδεινώθηκε το Γερμανικό επιχειρηματικό ηθικό τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα, που δείχνει ότι η μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη ενάντια στην ύφεση. Το Ινστιτούτο Ifo ανέφερε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 88,5, μετά από τις 91,5 μονάδες του Μαΐου. Δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές είχε προβλέψει πτώση στο 90,7 τον Ιούνιο.

“Η ύφεση στη Γερμανία αναμένεται να τελειώσει το Εαρινό τρίμηνο”, ανέφερε η Bundesbank, προσθέτοντας ότι “το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί ελαφρά, την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου”.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η Bundesbank μπορεί να χρειαστεί “ένεση” κεφαλαίων, για να καλύψει τις απώλειες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. “Οι δυνητικές απώλειες της Bundesbank είναι σημαντικές και μπορεί να απαιτούν μια ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας με Κρατικά κεφάλαια”, αναφέρει η έκθεση του Bundesrechnungshof. Εκπρόσωπος της Bundesbank διέψευσε ότι μπορεί να χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ζητά περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι “η Παγκόσμια Οικονομία βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς οι Χώρες αγωνίζονται να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό”.

“Η Αγορά Ιδιωτικού δανεισμού $1,4 τρισ. αντιμετωπίζει την πρώτη σοβαρή της πρόκληση, καθώς δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δανείων, που έχουν συναφθεί στην κορύφωση της πιστωτικής επέκτασης το 2021, πιέζονται από το πολύ υψηλότερο κόστος επιτοκίων και την επιβράδυνση της Αμερικανικής Οικονομίας”, προειδοποίησε η Moody's.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 2 δισ. ευρώ, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

“Η Ελλάδα βιώνει έναν κύκλο ανάπτυξης και παρά τις θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής, θεωρούμε ότι οι προοπτικές δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην Αγορά. Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις (ισχυρή Κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό ρίσκο), σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική δυναμική, την προοπτική της Ελληνικής Οικονομίας να αποκτήσει καθεστώς IG και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελληνική Αγορά”, καταγράφει σε ανάλυσή της η Axia.

Ιδιαίτερα υποστηρικτική προς το Χρηματιστήριο της Αθήνας θεωρεί την ευρεία επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές η Eurobank Equities. Οι κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities από το ταμπλώ, αποτελούν ένα μίγμα ποιοτικών Εταιρειών με καλή ορατότητα σε κέρδη και μερίσματα (ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος), με την προσθήκη μετοχών υψηλότερου beta με χαμηλές αποτιμήσεις όπως η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς.

Την υιοθέτηση μίας πιο προσεκτικής στάσης στις τοποθετήσεις των επενδυτών βραχυπρόθεσμα στο Χ.Α. συστήνει η Alpha Finance, καθώς εκτιμά ότι η έντονη ανοδική δυναμική που επέδειξε η Ελληνική Αγορά από τις αρχές του έτους (+36,5%, η 2η καλύτερη επίδοση από το 2000 και έπειτα και μία από τις καλύτερες Παγκοσμίως για το 2023) θα επιβραδυνθεί. Μάλιστα, η ΑΧΕ επισημαίνει ότι “το ισχυρό ράλι στο Χ.Α. οδήγησε σε σημαντική αύξηση στις αποτιμήσεις επιλεγμένων τίτλων, οι οποίοι, πλέον, διαπραγματεύονται σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά μεγάλων Ευρωπαϊκών Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο”.

Η Standard & Poor’s επισημαίνει ότι “οι δεύτερες Ελληνικές εκλογές εξαλείφουν τους κινδύνους πολιτικού αδιεξόδου. Κατά συνέπεια, η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επιχειρηματικές επενδύσεις. Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν βασικά κριτήρια για την επόμενη απόφασή μας, σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας”.

Η Moody’s από την πλευρά της επισημαίνει: “η εκλογική νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι πιστωτικά θετική, διότι ανοίγει τον δρόμο για μια ακόμη τετραετία υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές”.

Νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στα 1,83, από 1,48 ευρώ δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της, ενώ διατηρεί τη σύσταση "buy".

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, EEE, Quest, Motor Oil, TITC, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Σαράντης και ΤΕΝΕΡΓ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 21 ανοδικούς τίτλους, έναντι 114 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικών πιέσεων, ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (75.152 συμβόλαια).

Στα 4.363 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.362 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.198 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.184 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 88 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 88 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.270, 1.995 για τον Ιούλιο και 275 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.948,75), κινήθηκε μεταξύ 2.940 και 3.036,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 335, 335 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 951), κινήθηκε μεταξύ 941,25 και 986 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.781).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (32.228), Eurobank (9.618), Πειραιώς (22.365), Εθνική (3.547), ΔΕΗ (1.568), ΑΔΜΗΕ (466), ΕΧΑΕ (186), Μυτιληναίο (106), ΟΤΕ (179), Cenergy (172), Ιντρακόμ (234), Ιντρακάτ (978), Viohalco (170), Τέρνα Ενεργειακή (390), Motor Oil (117), ΑΔΜΗΕ (1.011), Αεροπορία Αιγαίου (364), ΕΧΑΕ (1.042), Μυτιληναίο (276), ΟΤΕ (444), Lamda Development (131).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 192.954, Πειραιώς 76.973, Eurobank 37.735, Εθνική 15.893, ΑΔΜΗΕ 14.717, ΔΕΗ 25.293, ΟΤΕ 11.633, ΤΕΝΕΡΓ 11.342.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.765.330 τεμ., (από 58.742.419 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.757.039 τεμ. (1.764.411), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.633.108 τεμ. (1.683.108), Εθνική 10.386.598 τεμ. (10.358.392), ΟΤΕ 1.559.890 τεμ. (1.546.641), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 950.302 τεμ. (954.355).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v