Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες η θετική αυτονόμηση στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 1.270 ο Γενικός Δείκτης, ενισχύει σταδιακά τα κέρδη του, εν μέσω προσεκτικών κινήσεων από traders και επενδυτές. Υπεραποδίδουν τράπεζες, ΔΕΗ, Motor Oil, Viohalco.

Με τράπεζες η θετική αυτονόμηση στο Χρηματιστήριο

Διόρθωση 0,74% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, άνοδος 0,71% για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εμφανέστερη από οποιαδήποτε άλλη συνεδρίαση η διαφοροποίηση των δύο αγορών, ευρύτερα της ελληνικής έναντι των ευρωπαϊκών, τασικά long η πρώτη εδώ και καιρό, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται σε επίπεδο δεικτών, μετοχών.

Στο «κόκκινο» τα futures του S&P500 στη Wall Street, στο μείον τα ευρωπαϊκά και λόγω της χθεσινής ομοβροντίας αυξήσεων επιτοκίων από Τράπεζα της Αγγλίας, Κεντρική της Νορβηγίας, Εθνική της Ελβετίας.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές οι επενδυτές στο ΧΑ προδιάθεσαν για την τακτική που θα ακολουθούσαν στη συνέχεια, σήμερα τελευταία προεκλογική συνεδρίαση.

Ενδεικτικό το πακέτο στη μετοχή της Mytilineos -με premium σε εκείνο το σημείο της συνεδρίασης/10:39- όπως επίσης η αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων έναντι των άλλων χωρών/οικονομιών του Νότου.

Επίσης ενδεικτικό το ότι ενώ λ.χ. ο DAX κυμαίνεται σταθερά σε αρνητικό έδαφος, ο ΓΔ σταθερά σε αντίθετη κατεύθυνση. Και μάλιστα από το αρχικό των 1.263,13 σταδιακά και με προσεκτικές εντολές έως και 10 μονάδες υψηλότερα. Στο εύρος των 1.260-1.280 μονάδων, που από την αρχή της εβδομάδας είχε αναφερθεί σαν «κανάλι» διακύμανσης, στα όρια του οποίου άλλοι επενδυτές θα «κλείδωναν» μέρος των θέσεών τους, άλλοι θα αναδιάτασσαν τις δυνάμεις τους, με πωλητές-αγοραστές σε συγχρονισμό καθ' όλη τη διάρκεια των 5 συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας.

Στα 60 εκατ. η αξία συναλλαγών, στα 14,47 εκατ. η αξία των προσυμφωνημένων εντολών -στο πλαίσιο της αναδιάταξης θέσεων-, με σημαντικές σε τίτλους των ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική.

Στις 993,93 μονάδες ο ΔΤΡ, με 1,59%, επιβεβαιώνοντας πλήρως την αρχική τεχνική προσέγγισή μας για επιβεβαίωση των 980 με «κλείσιμο» εβδομάδας υψηλότερα του συγκεκριμένου ορίου.

Σε Alpha Βank (1,536), Πειραιώς (2,816), ΔΕΗ (10,05), Mytilineos (33,06) και Eurobank (1,491) οι κύριες επιλογές των αγοραστών. Αγοραστές και σε Εθνική (5,79), ΑΔΜΗΕ (2,27), Motor Oil (25,44), OTE (15,12) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (14,46).

Για συγκεκριμένες μετοχές (Motor Oil, OTE, Mytilineos), χρηματιστές εκτιμούν πως παράλληλα με τις εισροές επενδυτικού χαρακτήρα πραγματοποιούνται επιπλέον προκειμένου να διαμορφωθεί «τιμή προσαρμογής» ενόψει της αποκοπής μερισμάτων την προσεχή εβδομάδα.

Παράλληλα και τα στοιχήματα προεξόφλησης για κλάδους, εισηγμένες που ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης θα μπορούσε να επηρεαστούν ανάλογα από τη Δευτέρα. Διακριτή η προεξόφληση για εισηγμένες του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου.

Στις 65/43 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, χωρίς διαφοροποίηση από το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Interlife, ΕΚΤΕΡ, Entersoft, EXAE, Ideal, Intracom κ.ά. από τα mid caps, με άνοδο, στις 14:50.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v