Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Stock picking πριν τις κάλπες

Μικρά κέρδη για τους δείκτες στην τελευταία προεκλογική συνεδρίαση. Βάρυνε το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ανοδικά κινήθηκαν Viohalco, Eurobank. Συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ στην Alpha.

Χρηματιστήριο: Stock picking πριν τις κάλπες

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε χθες σε χαμηλά 13 συνεδριάσεων (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο του ΔΤΡ στις 2/6 και στις 963,09 μονάδες), έχοντας συμπληρώσει πέντε πτωτικές και μία οριακά θετική συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, με αθροιστικές απώλειες 4,96%, αλλά και τρεις συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης, με βοήθειες και από άλλα, μη Τραπεζικά, blue chips.

Η προσπάθεια αυτή είχε σαν αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ και FTSE25) να κινηθούν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα υψηλά ημέρας, ο ΔΤΡ δεν μπόρεσε να δοκιμάσει τιμές υψηλότερα του 1000ρικου, αφήνοντας σημαντικές εκκρεμότητες για τις πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και έχοντας πλέον τέσσερις συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 1000 μονάδων.

Όλα τα παραπάνω ενώ οδεύουμε στις εκλογές και την ώρα που οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές δεν δείχνουν διαθέσεις αντίδρασης και συμπλήρωσαν “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, καθώς έχουν αναζωπυρωθεί οι ανησυχίες για ύφεση, εξέλιξη που αν συνεχιστεί δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την Εγχώρια Αγορά.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “ το τελευταίο μπαράζ αύξησης επιτοκίων από τις Κεντρικές Τραπεζες, αλλά και η συνεχιζόμενη, επιθετική ρητορική από πλευράς κεντρικών τραπεζιτών, επανέφεραν νέφη ανησυχιών στις Αγορές για την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες και τις επιπτώσεις στην Παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ η επιφυλακτικότητα εντείνεται και από τα μάκρο που ανακοινώνονται”.

Πιο συγκεκριμένα, τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβράδυνε σημαντικά τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τη Μεταποίηση και τις Υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στο 50,3, από 52,8 τον Μάιο. Οι αναλυτές, σε δημοσκόπηση του Reuters, περίμεναν μικρότερη πτώση του δείκτη στο 52,5.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι παρά την αντίδραση των βασικών δεικτών, το ενδιαφέρον συντηρήθηκε περισσότερο από τις κινήσεις επιμέρους τίτλων, ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,12%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε ένα ακόμα ιστορικό υψηλό, το +1% για την Cenergy, μετά την τελευταία επιχειρηματική είδηση για τον κλάδο των καλωδίων, αλλά και το νέο υψηλό τριμήνου για την μετοχή της Motor Oil (+0,97%).

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων και μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν αυτοί που έσπευσαν να πάρουν θέσεις και βραχυπρόθεσμα στοιχήματα, ή αυτοί που επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με “ελαφρότερα” χαρτοφυλάκια.

Η επιφυλακτική κίνηση των μετοχικών Αγορών, μεταφέρει κεφάλαια στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,75% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,74% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 3,583% κατρακυλάει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Η Ελλάδα οδεύει προς τις εκλογές, με το δημόσιο χρέος της να τελεί υπό διαπραγμάτευση κοντά στα επίπεδα που απολαμβάνουν οι πρώτης τάξεως Περιφερειακές Χώρες, μια δεκαετία αφότου η κρίση χρέους την ανάγκασε να προχωρήσει σε μια δραματική αναμόρφωση του δανεισμού της”, γράφει το Reuters.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατ. ευρώ, λήξεως 29 Δεκεμβρίου 2023.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1273,7 μονάδες (+0,84%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1268,94 (+0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1268,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,45%.

Ο τζίρος στα 130,8 εκατ., από τα οποία τα 16,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΙΝΤΕΚ, ΕΥΡΩΒ, REALCONS, ΑΡΑΙΓ), ενώ ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 130,8 εκατ., τα 118,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και η οποία διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαίες απώλειες 0,69%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 3,62%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 36,45% και ο ΔΤΡ κέρδη 53,39%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Πλέον φτάσαμε στην εκλογική αναμέτρηση που θα βγάλει, ή όχι Κυβέρνηση για την Χώρα, με την Αγορά να προεξοφλεί πως θα έχουμε Κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Πλέον μένει να δούμε αν το αποτέλεσμα είναι ικανό να δώσει ένα νέο υψηλό. Στο ημερήσιο γράφημα, εδώ και 10 συνεδριάσεις, η Αγορά συσσωρεύει χωρίς ουσιαστική κίνηση στον ΓΔ, ασχέτως αν επιμέρους τίτλοι δίνουν αποδόσεις. Το γράφημα δείχνει σαφώς διορθωτική διάθεση στην παρούσα, συντηρώντας παρόλα αυτά ακόμα και την κοντινότερη τάση των τελευταίων ημερών, με την στήριξη να βρίσκεται στις 1260 μονάδες. Μόνο διάσπαση αυτού μπορεί να δώσει κίνηση στο 1228 βγάζοντας νέους πωλητές. Από την άλλη, αν καταφέρει να κατοχυρώσει την αντίσταση του 1280, μπορεί να δώσει νέα υψηλά προς το 1315. Ο Τραπεζικός, σε αντίθεση με τον ΓΔ, έχει στήριξη στις 970 μονάδες, έχοντας χάσει τα μισά κέρδη από την μετεκλογική έξαρση της 22 Μάϊου και έχοντας σημειώσει και την μεγαλύτερη διόρθωση. Έτσι λοιπόν είναι ο κλάδος - κλειδί για να μας δείξει την επόμενη κίνηση της Αγοράς”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η αναζωπύρωση των ανησυχιών για ύφεση διεθνώς ρίχνει τη σκιά της στις μετοχές και με τους συμμετέχοντες στην Ελληνική Αγορά, να τοποθετούνται για το επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Αναμένουμε ότι το Χ.Α. θα κινηθεί με το βλέμμα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και εν αναμονή του αποτελέσματος των εκλογών της Κυριακής. Motor Oil, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και Ideal θα είναι στο επίκεντρο”, σύμφωνα με την Optima Bank.

“Τελευταία συνεδρίαση σήμερα, πριν τις επαναληπτικές εκλογές της 25/6/2023, με τα δημοσκοπικά δεδομένα να αναφέρονται σε άνετη εκλογική νίκη του Κυβερνώντος κόμματος. Αψιμαχίες πέριξ των 1268 μονάδων, με έπαθλο αρκετές δεκάδες μονάδες. Πλησιέστερη αντίσταση η τοπική κορυφή των 1277 μονάδων και στήριξη οι 1256 μονάδες”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Φαίνεται ότι ελλείψει νέων καταλυτών, οι Αγορές δυσκολεύονται να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά, κάτι που όμως δεν αναφέρουμε πρώτη φορά. Με την έκπληξη από την Κεντρική Τράπεζα του ΗΒ, η οποία ανέβασε τα επιτόκια κατά 50μβ, έναντι 25μβ που ήταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ενδεχομένως να δοθεί μια αφορμή για υποχώρηση των τιμών. Στο εσωτερικό, αν και οι εγχώριες συνθήκες της Οικονομίας ενδεχομένως να είναι περισσότερο ξεκάθαρες από Δευτέρα, δεν θα μείνουμε ανεπηρέαστοι από μια επιδείνωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“Με μικρές απώλειες έκλεισε η Εγχώρια Αγορά αυτή την εβδομάδα, με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα, σύμφωνα με την Merit Sec.

Αν και για τις Διεθνείς Αγορές ήταν μια πτωτική εβδομάδα και ενώ είναι η τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, οι επενδυτές της Ελληνικής Αγοράς δεν έδειξαν διατεθειμένοι να κατοχυρώσουν μαζικά, τα σημαντικά κέρδη που έχουν αποκομίσει την αρχή της χρονιάς.

Στα εταιρικά νέα θετική εντύπωση άφησε η παρουσίαση της ΕΧΑΕ, ενώ και οι Διοικούντες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην γ.σ. δήλωσαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές του Ομίλου τα επόμενα χρόνια.

Τεχνικά ο ΓΔ έχει σημεία στήριξης στις 1209 και 1122 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 1278 και 1286 μονάδες.

Την Τρίτη 27/6, αναμένουμε στοιχεία από την Αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν το ποσοστό ανεργίας και το CPI της Ευρωζώνης.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα έχουμε την αποκοπή μερισμάτων από αρκετά blue chips, ΤΕΝΕΡΓ και ΜΟΗ την Δευτέρα, ΜΥΤΙΛ την Τρίτη. Την Πέμπτη κόβουν μέρισμα οι ΕΛΠΕ και TITC.

Οι περισσότεροι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, το οποίο αναμφίβολα θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη τάση στην Αγορά την επόμενη εβδομάδα.

Η Αγορά δείχνει να έχει τιμολογήσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική σταθερότητα, με την Αγορά ομολόγων, σε σημαντικό βαθμό, να έχει προεξοφλήσει και την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα”, όπως σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

“Το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ελληνική Αγορά και ενδεχομένως το ζητούμενο πλέον αφορά το ‘πολιτικό κεφάλαιο’ που θα κλειδώσει η νέα Κυβέρνηση και ακολούθως οι βαθμοί ελευθερίας που θα τις εξασφαλίσει στην υλοποίηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Στα βασικά σημεία του νέου αφηγήματος του Χρηματιστηρίου επισημαίνονται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η πώληση των “πακέτων” των Τραπεζών από το ΤΧΣ και η ένταξη της Αγοράς στο club των Ανεπτυγμένων Χρηματιστηρίων.

Σε αυτή την διαδρομή η Αγορά θα έχει την ευκαιρία να ανανεώσει το περιεχόμενο των Εισηγμένων Εταιρειών, να αυξήσει την ρευστότητά της και να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στην χρηματοδότηση της Οικονομίας.

Πολλά από όσα αναφέρθηκαν περιέχονται στο εμφατικό +36,5% του Χ.Α. από την αρχή του έτους, καθιστώντας έτσι την επίτευξή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα αναγκαία συνθήκη, για την συνέχιση της ανόδου της Αγοράς.

Πλέον η αναμονή θα λειτουργεί αντίστροφα, αφού η προσδοκία έχει τρέξει αρκετά και οι αποτιμήσεις δεν βρίσκονται στην “ζώνη του φθηνού”.

Δεν παραγνωρίζεται πάντως η εξαιρετική επίδοση των Εταιρειών, σε επίπεδο επιχειρηματικών κερδών, αυτό σίγουρα συνιστά λόγους για πολύ πιο ήπιες διορθώσεις, σε ενδεχόμενες αναταράξεις από το εξωτερικό, η μεγάλη εικόνα όμως θα διαμορφωθεί από την ταχύτητα της σύγκλισης των προσδοκιών του αφηγήματος με την πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό η διάθεση φαίνεται να αλλάζει, υποδηλώνοντας επιφυλακτικότητα ενόψει των ανακοινώσεων που έρχονται στο τέλος του μήνα.

Στην Αμερική το εξάμηνο κλείνει μεν με κέρδη, κοντά στο 13% για τον S&P, με την εικόνα επιμέρους να είναι πολύ διαφορετική λόγω της “υπέρβαρης απόδοσης” μετοχών όπως οι Nvidia, Tesla και Meta.

Η εβδομάδα που τελειώνει διέκοψε το σερί των πέντε ανοδικών εβδομάδων στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, βρίσκοντας αφορμή στις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της FED. Ο Powel ανέφερε ότι “παραμένει στην λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ και ότι κάθε απόφαση της FED θα εξαρτηθεί από σκληρά δεδομένα”.

Τέτοια δεδομένα αναμένουν οι Αγορές την προσεχή Παρασκευή, με την ανακοίνωση του πληθωρισμού Μάιου στις ΗΠΑ (εκτ. 3,8%) έχοντας το βλέμμα πλέον στην τελευταία Θερινή συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου.

Στην Ευρώπη η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα της Μ. Βρετανίας αιφνιδίασε τις Αγορές, οι οποίες μάλιστα κατέγραψαν πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στην διάρκεια της εβδομάδας, φανερά ανήσυχες για τα δεδομένα του πληθωρισμού Ιουνίου στην Ευρώπη, που επίσης θα ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή (εκτ. 5,6%).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα διεκπεραιώνοντας μια απόλυτα λογική διόρθωση, χαμηλού σχετικά εύρους. Οι ταλαντωτές σε ημερήσια βάση αποφορτίστηκαν, χωρίς ωστόσο να χαθεί η επαφή με τα πρόσφατα υψηλά (1280 μονάδες), ενώ οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ μπορούν θεωρηθούν ότι δεν έβγαλαν ένταση ρευστοποιήσεων.

Αν και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων όρων παραμένει αγορασμένο, ο MΑCD μετά από μια μακρά περίοδο αγορών έδωσε σήμα πώλησης, το οποίο προς το παρόν δεν έχει πληρώσει τους πωλητές.

Τα τεχνικά δεδομένα διατηρούν την ανοδική σύσταση για τον Γενικό Δείκτη, πρέπει ωστόσο να εκτιμηθεί η εικόνα σημαντικών υπερτιμήσεων που κυριαρχεί σε εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα.

Στηρίξεις εντοπίζονται στις 1209 και στις 1178 μονάδες, ενώ ανοδικά αντίσταση εντοπίζεται μόνο στις 1370 μονάδες, επίπεδο το οποίο αποτελεί το υψηλό των τελευταίων 9 ετών.

Συμπερασματικά, θα αναμέναμε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει εκ νέου τα φετινά υψηλά, εξετάζοντας παράλληλα την συναλλακτική ένταση η οποία θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το δυνητικό περιθώριο ανόδου.

Η Motor Oil θα διαπραγματεύεται χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος 1,20 ευρώ ανά μετοχή την Δευτέρα 26 Ιουνίου. Το ίδιο θα συμβεί στην Τερνα Ενεργειακή (0,38 ευρώ/μετοχή), την ΕΛΧΑ (0,06 ευρώ/μετοχή), την Ideal (0,20 ευρώ/μετοχή) την Λούλης (0,12 ευρώ/μετοχή) και την Performance (0,042 ευρώ/μετοχή).

Στις 27 Ιουνίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ, που προέκυψαν από την επανεπένδυση του μερίσματος, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική γ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς. Την Τετάρτη οι μετοχές των TITC (0,60 ευρώ/μετοχή) και Helleniq Εnergy (0,50 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης.

Την Πέμπτη αποκόπτεται το μέρισμα από την Elton (0,12 ευρώ/μετοχή) και την Fourlis (0,11 ευρώ/μετοχή), ενώ την ίδια μέρα θα λάβει χώρα η τακτική γ.σ., μέσω τηλεδιάσκεψης, της ΔΕΗ.

Την ερχόμενη Παρασκευή ολοκληρώνεται ημερολογιακά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, με ότι αυτό συνεπάγεται διαχειριστικά για τις αναδιαρθρώσεις των Θεσμικών χαρτοφυλακίων”, επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,5), Εθνική (5,2), Μυτιληναίο (4,7), ΔΕΗ (3,8), Alpha Bank (3,6), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,8), Ελ. Πετρέλαια (2,6) και ΤΕΝΕΡΓ (2,5 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, και ΠΕΙΡ. Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, υποχώρησαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.΄

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+1,90%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,544 ευρώ (+3,17%), της Εθνικής (-1,71%) μέχρι τα 5,814 ευρώ (+1,25%), της Eurobank (+1,36%) μέχρι τα 1,5055 ευρώ (+2,41%) και της Πειραιώς (+0,14%) μέχρι τα 2,842 ευρώ (+2,38%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της Αlpha Bank (+1,90%) διακίνησε συνολικά 21.601.850 τεμ., μαζί με τα “πακέτα”, ή 32.706.247 εκατ. αποσπώντας το 24,88% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μεταξύ 977,48 (-0,03%) και 995,77 μονάδων (+1,84%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 983,04 (+0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 982,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,49%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα των τίτλων με θετική μεταβολή, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,28%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,43%), ΜΥΤΙΛ (-0,12%), ΟΠΑΠ (-0,31%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,10%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, κινήθηκε ο τίτλος της Cenergy (+1%). Το ημερήσιο “stop long” στα 5,86 ευρώ και η τελευταία αντίσταση στα 6,34 ευρώ.

Επέστρεψε με κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, η μετοχή της ΔΕΗ (+0,55%). Στα 9,68 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 10,32 ευρώ η επόμενη αντίσταση.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου των δραστηριοτήτων της Ιταλικής Enel S.p.A. στη Ρουμανία («Enel Romania») από την Ελληνική ΔΕΗ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+168,43%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+130,8%), ΓΚΜΕΖΖ (+121,27%), ΞΥΛΠ (+115,38%), ΑΡΑΙΓ (+104,91%), CENER (+101,32%), ΠΕΙΡ (+93,32%), ΚΛΜ (+91,8%), ΜΑΘΙΟ (+77,78%) και ΑΒΑΞ (+70,26%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Trastor (+0,92%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,03 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤΕΡ (+5,61%), προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς, “διευκρινίζεται ότι η γνωμοδότηση που εκδόθηκε δεν συνεπάγεται ματαίωση της επένδυσής μας. Αντιθέτως, αντιλαμβανόμαστε αυτήν την γνωμοδότηση ως μια ευκαιρία για να διευκρινιστούν και να συμπληρωθούν τα στοιχεία του φακέλου της ΕΠΣ, που επισημάνθηκαν από το ΣτΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη νομιμότητα και συμβατότητα του σχεδίου μας με τις πολεοδομικές, περιβαλλοντολογικές και αρχαιολογικές διατάξεις. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν μεταβάλει το όραμα της Εταιρείας για την ανάπτυξη ενός μοναδικού, πράσινου και ήπιου Τουριστικού Συγκροτήματος στην Πάρο”.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΝΕΚ (+0,75%), “η κοινοποιηθείσα την 16/6/2023 στη Διοίκηση πρόταση τριών Εταιρειών, ‘μελών της Seajets’, απευθυντέα προς τις Δανείστριες της Εταιρείας και προς τους Μετόχους αυτής εκπροσωπούντες ποσοστό 57,70 % του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, με θέμα την εξαγορά μετοχών και δανεισμού της ΑΝΕΚ, αναφέρει τα εξής: Άμεση καταβολή ποσού 82 εκατ. € για τη απόκτηση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας με παροχή εξασφαλίσεων. Εξαγορά του συνόλου των μετοχών των βασικών μετόχων έναντι της τιμής των € 0,2220 ανά μετοχή. Εξασφάλιση δανεισμού από την Τράπεζα Πειραιώς. Η πρόταση τελεί υπό την προϋπόθεση διενέργειας ελέγχου Due Diligence της Εταιρείας. Δεδομένου ότι η Εταιρεία έχει ήδη απευθυνθεί στους Μετόχους και Δανειστές της και αναμένει την απάντησή τους, θα προβεί, σύμφωνα με τον Νόμο και αμελλητί, σε ανακοινώσεις προς ενημέρωση του Επενδυτικού Κοινού, εφόσον προκύψουν εξελίξεις και συντρέξουν οι σχετικές εκ του Νόμου προϋποθέσεις”.

Σε υψηλά 14 μηνών η Entersoft (+4,28%), σε υψηλά 246 μηνών η Ιντεάλ (+1,73%), σε υψηλά 110 μηνών ο Άβακας (+4,86%, που θέλει προσοχή καθώς εμφάνισε ιδιαίτερα επιθετικούς αγοραστές και οι φήμες που έχουν προηγηθεί είναι πολλές).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΑΘΙΟ (+6,67%), ΜΕΡΚΟ (+4,35%), ΚΥΡΙΟ (+2,91%), ΑΣΚΟ (+1,65%), ΜΕΝΤΙ (+0,83%), ΚΤΗΛΑ (+2,89%), ΞΥΛΠ (+0,96%) και ΟΠΤΡΟΝ (+3,14%).

Μόλις χθες η στήλη ειδοποίησε ότι “το ταμπλώ έδειξε ότι ολοκληρώθηκε ο ανοδικός κύκλος στη ΒΙΣ” (-9,94%).

Αύξησαν συναλλαγές Interlife (+6,33%), Performance (+2,15%) και Μοτοδυναμική (-2,68%).

Αντέδρασε στο χθεσινό -6,20% η Ελινόιλ (+3,96%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 7/6 για την Sato (+8,70%).

Για να αλλάξει επίπεδο, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 2,195 ευρώ η Ιντρακόμ (+0,74%).

Μετά από “πενταρέ” πτώσης, προσπάθησε να αντιδράσει η Ελγέκα (+4,53%).

Ανέβηκαν ψηλότερα οι αγοραστές στην Δομική Κρήτης (+4,74%) και θέλει προσοχή.

Επιστροφή αγοραστών σε ACAG (+2,82%) και ΕΧΑΕ (+2,04%, μετά την έκθεση της Eurobank Eq. που αναφέρεται στη συνέχεια του σχολίου).

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045 και 1045 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2568, 2534 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα και Ταϊβάν.

Με πτωτικές διαθέσεις η Ευρώπη, με αρνητικά πρόσημα οι δείκτες στην Wall Street.

Παραμένει υπό πίεση το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Προς τα $1935 θέλει να αντιδράσει ο Χρυσός, προς τα $22,45 το Ασήμι.

Πάνω από τα $30800 το Bitcoin, τα $1900 πλησιάζει το Ethereum.

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο ενισχύθηκε κατά 0,3%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαία πτώση 0,2%.

Οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία υποχώρησαν κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους. Η ετήσια πτώση που σημείωσε ο δείκτης των τιμών κατοικιών ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2000.

Η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν βλέπει μειωμένο κίνδυνο για τις ΗΠΑ να πέσουν σε ύφεση. Σημείωσε ότι “η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών μπορεί να είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για την ολοκλήρωση της εκστρατείας, για τον περιορισμό του πληθωρισμού”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,3 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Σύσταση “buy” και τιμή – στόχο 6 ευρώ (από 4,40 ευρώ προηγουμένως) δίνει για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η Eurobank Equities, επισημαίνοντας ότι το εγγενές μοντέλο δημιουργίας μετρητών του Χ.Α. και η ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση, αφήνει πολλά περιθώρια για γενναιόδωρες διανομές στους μετόχους. Αναμένει για το 2023 μερίσματα €0,21/μετοχή, που θα αυξηθεί στα 0,27 - 0,32 ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΑΠ (-0,31%), “πάνω από 4000 μέτοχοι επανεπένδυσαν το μέρισμα. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ήταν ίση με 15,75 ευρώ. Το ποσό που επανεπενδύθηκε στην Εταιρεία ανέρχεται συνολικά σε €105.854.287,72”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και με το αρνητικό οι ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ και CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η TITC.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 71 ανοδικούς τίτλους, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Με ανοδική αντίδραση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν ευδιάκριτη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.319 συμβόλαια).

Στα 4.362 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.275 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.184 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.283 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 88 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 88 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 775, 707 για τον Ιούλιο και 68 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.041), κινήθηκε μεταξύ 3.010,5 και 3.055 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 14, 14 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 993), κινήθηκε μεταξύ 989,75 και 1002 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.766,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (9.645), Eurobank (920), Πειραιώς (3.138), Εθνική (2.283), ΔΕΗ (454), ΑΔΜΗΕ (466), ΕΧΑΕ (186), Μυτιληναίο (106), ΟΤΕ (179), ΓΕΚ (169), Ιντρακόμ (151), Ιντρακάτ (180), Viohalco (178), Τέρνα Ενεργειακή (682), Motor Oil (109).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 187.995, Πειραιώς 75.351, Eurobank 37.954, Εθνική 14.655, ΑΔΜΗΕ 14.739, ΔΕΗ 24.933, ΟΤΕ 11.578, ΤΕΝΕΡΓ 11.909.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.742.330 τεμ., (από 59.059.419 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.764.411 τεμ. (1.785.930), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.683.108 τεμ. (1.682.587), Εθνική 10.358.392 τεμ. (10.358.392), ΟΤΕ 1.546.641 τεμ. (1.527.947), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 954.355 τεμ. (907.860).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v