Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κινήσεις αναδιάταξης για κλείσιμο 6μήνου

Μέτρια η ροή εντολών, με εστίαση σε μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής, ΟΤΕ, Πειραιώς και ΔΕΗ. Αποκοπές μερίσματος και ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα, με νέα υποχώρηση yields μετά τις κάλπες.

Χρηματιστήριο: Κινήσεις αναδιάταξης για κλείσιμο 6μήνου

Οπισθοχωρούν οι αγοραστές στη Φρανκφούρτη μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, εξασθενεί η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις 15.985 σε σχετικά σύντομο χρόνο στις 15.790 μονάδες ο DAX, με αφορμή τη δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ πως είναι απίθανο η τράπεζα να πει στο άμεσο μέλλον ότι η κορυφή των επιτοκίων έχει επιτευχθεί. Αυτό νωρίτερα στην εναρκτήρια ομιλία της, στο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα/Πορτογαλία.

Μικρό «γύρισμα» και στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, με τα futures του S&P500 από τις 4.378 (0,17%). Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί -ειδικά από τους traders- πως για αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένες -μεταξύ άλλων- οι κύριες τοποθετήσεις Λαγκάρντ και Πάουελ, με πιθανότερο το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της «επιθετικής τακτικής» των ΕΚΤ και Fed.

Με γνώμονα το πιθανότερο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και (τουλάχιστον) τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ενεργούν οι εντός παιδιάς. Στις 28 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση της φθινοπωρινής περιόδου, θα έχει προηγηθεί αυτή της 27ης Ιουλίου, τελευταίας της θερινής.

Σε αυτό το βραχυ-μεσοπρόθεσμο διεθνές περιβάλλον, traders, επενδυτές στο ΧΑ θα επιχειρήσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, έχοντας ως «καύσιμο» τις διψήφιες αποδόσεις του πρώτου 6μήνου. Και μια ο λόγος, την Παρασκευή κλείνει ο μήνας, το δεύτερο 3μηνο και πρώτο 6μηνο, με το μερικό «κλείδωμα» να έχει ξεκινήσει από τις τελευταίες 4-6 προεκλογικές συνεδριάσεις (συν τις πωλήσεις profit taking).

Μέτρια η ροή εντολών, προσώρας (*), με εστίαση σε μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής, ΟΤΕ, Πειραιώς και ΔΕΗ η πρώτη 5άδα, σε όλες με αγοραστές.

Πωλητές στη Mytilineos, αλλά και λόγω της αποκοπής μερίσματος, με συνέπεια τη διαμόρφωση προσαρμοσμένης τιμής. Διακύμανση στα 31,26-31,66 ευρώ, θυμίζοντας πως τελευταία η NBG Securities ανέβασε την τιμή-στόχο στα 40 plus.

Αγορές σε Eurobank, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Aegean, Jumbo, Cenergy Holdings, Intracom, AVAX κ.ά., σε μία αισθητά διαφορετική εικόνα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Συνέχεια στα πακέτα με αυξημένες συναλλαγές κυρίως στη μετοχή της Alpha Βank. Ειδικότερα, στις 12:16 πραγματοποιήθηκε προσυμφωνημένη εντολή για 8,9 εκατ. μετοχές στο 1,456 ευρώ, συνολικής αξίας 13,04 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακές πηγές παραπέμπουν στη θεαματικά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τίτλο τις τελευταίες 4-5 συνεδριάσεις. Κινητικότητα που φέρεται να σχετίζεται με την προοπτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, τη στάση «ισχυρών χεριών» των διεργασιών στις οποίες αναλυτικά αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Ο παράγοντας «πολιτική σταθερότητα» που αφορά τη συγκεκριμένη διαδικασία αλλά όχι μόνο, καθώς μόλις εχθές η Mytilineos ανακοίνωσε την «έξοδό» της στην αγορά ομολόγων και σήμερα -σύμφωνα με την Ελενα Λάσκαρη- ο ΟΔΔΗΧ ενεργοποιεί ένα νέο γύρο επανεκδόσεων για το δεύτερο 6μηνο.

Προφανώς οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα θα επισπευσθούν κυρίως σε μέτωπα άμεσου επενδυτικού/επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Πρώτη κρησάρα, για την αγορά, η 17η Ιουλίου, οπότε έχει ορισθεί η νέα μετά την παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών (από 8 σχήματα).

Στις 73/34 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, με ενθαρρυντική ένδειξη τη διακριτή επανεμφάνιση αγοραστών και σε συγκεκριμένα mid caps (AVAX, EXAE, Intracom Holdings, Ideal Holdings, BriQ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΠ).

Nέα αποκλιμάκωση για τις αποδόσεις σε όλες τις χρονικές σειρές του «ελληνικού χρέους», στο 3,507% του σημείου αναφοράς 10ετούς διάρκειας ομολόγου. Στο 3,272% του αντίστοιχου ισπανικού.

(*) στα 29,4 εκατ., στις 14:10.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v